Τα πέντε κριτήρια είναι τα εξής:
1. Άμεσα διορθωτικά και πειθαρχικά μέτρα
Θα πρέπει να εντοπιστούν και να επιβληθούν κυρώσεις σε όλους όσοι έχουν εμπλακεί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, ήτοι αθλητές, προπονητές, γιατροί, παράγοντες άπαντες να δηλωθούν και να τιμωρηθούν.
2. Καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και λειτουργικού πλαισίου αντι-ντόπινγκ
Θα πρέπει να αλλάξει όλο το σύστημα ελέγχων που υπάρχει στην πρώην σοβιετική χώρα. Να δημιουργηθεί υπηρεσία υποστήριξης αθλητών για την αποφυγή νέων προβλημάτων ντόπινγκ και οι αθλητές να παρέχουν δίχως κίνδυνο οποιοδήποτε πληροφορία στην κεντρική υπηρεσία αντί-ντόπινγκ της χώρας.
3. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποτροπή και τη μείωση των κινήτρων για χρήση απαγορευμένων ουσιών
Ποινικοποίηση της διακίνησης απαγορευμένων ουσιών. Να εντοπιστούν τα κίνητρα της διακίνησης. Αναθεώρηση των συμβάσεων των προπονητών με την ομοσπονδία.
4. Εφαρμογή αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος ελέγχων αντι-ντόπινγκ
Πρόληψη του ντόπινγκ, μέσω της αποτροπής και της ανίχνευσής του. Επιμόρφωση των αθλητών και των προπονητών με στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και τη βελτίωση της ποιότητας.
5.Διασφάλιση της συμμόρφωσης στον κώδικα
Προπονητές και αθλητές θα πρέπει να πείσουν τα κλιμάκια της WADA και της IAAF ότι ακολουθούν τα καθορισμένα κριτήρια και δεν παρεκκλίνουν του κώδικα. Η συμμόρφωση όλων θα κριθεί λίγες μέρες πριν την απόφαση για την άρση του προσωρινού αποκλεισμού της χώρας.
Ο Σεμπάστιαν Κόου τόνισε πως για να είναι πετυχημένη η διαδικασία επανένταξης της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου στην IAAF, θα πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη έκθεση θα γίνει στις 27 Μαρτίου του 2016 στο Κάρντιφ. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία μένει οριστικά εκτός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου του Πόρτλαντ, το οποίο διεξάγεται 17-19 του ίδιου μήνα.