Συνήθως είναι οι αφανείς ήρωες. Πρόκειται για τους τερματοφύλακες, των οποίων η θέση στο ποδόσφαιρο είναι από τις πιο σημαντικές και δυστυχώς είναι «καταδικασμένοι» να μνημονεύονται περισσότερο για τα λάθη και τις γκάφες τους, παρά για τις αποκρούσεις τους.

Αν ρωτήσει κανείς για τους επιθετικούς με τα περισσότερα γκολ σε Μουντιάλ, σίγουρα η πλειοψηφία θα θυμάται κάποια ονόματα, ή θα μπορεί να βρει την απάντηση πολύ πιο εύκολα στο διαδίκτυο.

Αν ρωτήσει κανείς , όμως, για τους τερματοφύλακες με τις περισσότερες αποκρούσεις σε παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου, πόσο εύκολα πάει το μυαλό σε εκείνους;

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους έξι τερματοφύλακες της παρακάτω λίστας, μόνο ο ένας πανηγύρισε νίκη στο παιχνίδι που πραγματοποίησε πολλές αποκρούσεις.

Αυτοί είναι οι έξι τερματοφύλακες με τις περισσότερες αποκρούσεις σε αγώνα Μουντιάλ:

15, Τιμ Χάουαρντ (Η.Π.Α): Πραγματοποίησε 15 αποκρούσεις κόντρα στην εθνική Βελγίου την 1η Ιουλίου του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας, αλλά η ομάδα του έχασε με 2-1.

13, Ραμόν Κιρόγα (Περού): Κόντρα στην Ολλανδία πραγματοποίησε 13 κρίσιμες επεμβάσεις, στις 7 Ιουνίου του 1978 στο Μουντιάλ της Αργεντινής. Το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν ισόπαλο, 0-0.

12, Φαρίντ Μοντραγκόν (Κολομβία): 12 φορές έσωσε την ομάδα του στο παιχνίδι κόντρα στην Αγγλία, στις 26 Ιουνίου του 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας, αλλά η Κολομβία ηττήθηκε τελικά με 2-0.

11, Μαμπρούκ Ζαίντ (Σαουδική Αραβία): Σταμάτησε τη μπάλα πριν μπει στα δίχτυα 11 φορές κόντρα στην Ισπανία στις 23 Ιουνίου του 2006, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, αλλά η ομάδα του ηττήθηκε με 1-0.

11, Ζοέλ Μπατς (Γαλλία): Ο Γάλλος έκανε 11 καίριες επεμβάσεις κόντρα στη Βραζιλία στις 21 Ιουνίου του 1986, στο Μουντιάλ του Μεξικού, σε ένα παιχνίδι που έληξε 1-1 και τελικά η Γαλλία προκρίθηκε από την διαδικασία των πέναλτι.

11, Φρίντριχ Κοντσίλια (Αυστρία): 11 ήταν οι φορές που επενέβη με καθοριστικό τρόπο για να σώσει την εστία του κόντρα στη Γαλλία στις 28 Ιουνίου του 1982 στο Μουντιάλ που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, αλλά η Αυστρία έχασε με 1-0.

11, Ραμόν Κιρόγα (Περού): Ο Περουβιανός τερματοφύλακας είναι ο μόνος που εμφανίζεται δύο φορές σε αυτή τη λίστα και ο μόνος που πανηγύρισε νίκη στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Πρόκειται για τη νίκη του Περού με 3-1 κόντρα στην Σκωτία, στις 3 Ιουνίου του 1978 στο Μουντιάλ της Αργεντινής, εκεί όπου έκανε 11 επεμβάσεις.

*Να σημειωθεί ότι τα στατιστικά για τους τερματοφύλακες έχουν υπολογιστεί από το Μουντιάλ του 1966, αφού ήταν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο για το οποίο υπάρχει πλήρης εικόνα για όλους τους αγώνες που παίχτηκαν.


Επιμέλεια: Βαλεντίνα Νικολακοπούλου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube