Το σίριαλ του καλοκαιριού έλαβε τέλος και ο Πολ Πογκμπά είναι πλέον κι επίσημα «κόκκινος διάβολος». Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πλήρωσε το τρελό ποσό των 105 εκατ. ευρώ στη Γιουβέντους για να αποκτήσει έναν «δικό της» ποδοσφαιριστή και ο Γάλλος αποτελεί πλέον την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τις περιπτώσεις των ομάδων που χρειάστηκε να δώσουν «γη και ύδωρ» για να φέρουν πίσω τους ποδοσφαιριστές που κάποτε άφησαν να φύγουν… τσάμπα.

Πολ Πογκμπά


Όπως είπαμε, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «χρύσωσε» τη Γιουβέντους, πληρώνοντας 105 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό της τον Πογκμπά. Ο Γάλλος χαφ όμως, άνηκε μέχρι το 2012 στο δυναμικό των «κόκκινων διαβόλων», οι οποίοι όμως δεν εκτίμησαν το ταλέντο του και τον άφησαν να φύγει ως ελεύθερος (!) για τη «γηραιά κυρία».



Ματς Χούμελς


Ο Γερμανός στόπερ επέστρεψε στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε, τη Μπάγερν Μονάχου, με τους Βαυαρούς να καταβάλουν 35 εκατ. ευρώ στη Μπορούσια Ντόρτμουντ για να τον κάνουν δικό τους. Πέντε μόλις χρόνια πριν, ο ίδιος ποδοσφαιριστής είχε παραχωρηθεί από τη Μπάγερν στους Βεστφαλούς, έναντι μόλις 4.2 εκατομμυρίων.



Αλβάρο Μοράτα


Από της ομάδες που «την πάτησαν» δεν ξέφυγε ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης, με τη διαφορά ότι οι «μερένχες» είχαν –ας πούμε- προνοήσει. Το 2014 οι Μαδριλένοι πούλησαν τον Αλβάρο Μοράτα στη Γιουβέντους έναντι 20 εκατ. ευρώ, διατηρώντας όμως το δικαίωμα επαναγοράς του μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για 30 εκατ. ευρώ, όπως και τελικά έγινε φέτος το καλοκαίρι.



Σεσκ Φάμπρεγκας


Ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη διάσημη «Λα Μασία», την ακαδημία της Μπαρτσελόνα, αλλά ο Αρσέν Βενγκέρ που είναι «γάτα» στα ταλέντα τον έφερε στην Άρσεναλ το 2003, έναντι 3.2 εκατ. ευρώ. Η Μπαρτσελόνα κατάλαβε πολύ γρήγορα το λάθος της και πήρε πίσω τον Ισπανό χαφ, αφού πρώτα έβγαλε από την τσέπη 34 εκατ. ευρώ για να αποζημιώσει τους «κανονιέρηδες».



Ζεράρ Πικέ


Ο Καταλανός κεντρικός αμυντικός ξεκίνησε από τα «τσικό» της Μπαρτσελόνα, αλλά το 2004, σε ηλικία 17 ετών, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον έκανε δικό της έναντι 5 εκατ. ευρώ. Αφού κατέκτησε το Champions League με τους «κόκκινους διαβόλους» το 2008, γύρισε στην ομάδα που ξεκίνησε και ίσως είναι η μοναδική περίπτωση που η «επιστροφή του ασώτου» δεν πληρώθηκε ακριβά, αφού οι «μπλαουγκράνα» τον απέκτησαν με τα ίδια χρήματα που τον είχαν παραχωρήσει.



Νικολά Ανελκά


Άλλη μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του «γυρολόγου», Νικολά Ανελκά. Ο Γάλλος παλαίμαχος επιθετικός είχε πωληθεί από την Παρί Σεντ Ζερμέν στην Άρσεναλ έναντι 700.000 ευρώ το 1997, αλλά τρία χρόνια αργότερα οι Παριζιάνοι χρειάστηκαν να καταβάλουν 35 εκατ. ευρώ για να φέρουν πίσω τον φορ της Ρεάλ Μαδρίτης (πλέον), ένα ποσό δηλαδή 50 φορές μεγαλύτερο από αυτό που τον πούλησαν.



Επιμέλεια: Γιάννης Καραγιάννης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube