Από την αρχή που ακούστηκε το όνομά του για τον Ολυμπιακό, κρίθηκε αυστηρά. Όχι για τις ικανότητές του, αλλά για την ηλικία του.

O 35χρονος Ματιέ Βαλμπουενά «έβαλε τα γυαλιά» σε όλους όσοι έλεγαν ότι δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες και ότι ήρθε στην Ελλάδα για να πάρει... σύνταξη. Λόγω της νοοτροπίας του και της τεράστιας ποιότητάς του!

Με τον Ολυμπιακό μέχρι στιγμής μετράει 8 γκολ και 22 ασίστ σε 34 εμφανίσεις. Κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο, γνωρίζεις ότι θα συμβάλει για μια όμορφη ποδοσφαιρική στιγμή που θα σε αφήσει άφωνο. Ή θα κρίνει το αποτέλεσμα ενός αγώνα, όπως έχει κάνει πολλάκις φέτος.

Ο κομβικός ρόλος του Βαλμπουενά στον Ολυμπιακό

Ο Βαλμπουενά αποτελεί βασικό γρανάζι στην καλοδουλεμένη ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς και στην εξαιρετική της πορεία σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη. Κοιτάζοντας πίσω στη φετινή χρονιά, μπορεί κανείς να βρει πολλά ματς που έχει κρίνει ο ίδιος. Στα προκριματικά του Champions League είχε συμβολή στα 6 από τα 14 γκολ της ομάδας, βοηθώντας την σημαντικά να μπει στους ομίλους. Στην πρεμιέρα των ομίλων είχε γκολ και ασίστ στο 2-2 με την Τότεναμ. Στο Europa League ήταν αυτός που έδωσε την ασίστ στο γκολ του Σισέ για το 1-0 επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο, το οποίο έστειλε το ματς στην παράταση και εν τέλει ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στους «16».



Όσον αφορά τις εγχώριες διοργανώσεις; Γκολ-τρίποντο την 2η αγωνιστική με την Λάρισα. Δύο γκολ με Πανιώνιο και ΠΑΟΚ σε Νέα Σμύρνη και Τούμπα, αντίστοιχα, με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν τον βαθμό. Ασίστ κόντρα σε Παναθηναϊκό, Ατρόμητο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και κόντρα στον ΠΑΟΚ στα πλέι-οφ, για τις τρεις νίκες με 1-0 των Πειραιωτών. Την ίδια ώρα, μπήκε στο ημίχρονο στη ρεβάνς με τη Λαμία στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τους Φθιωτούς να προηγούνται, έδωσε τρεις ασίστ και ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στα ημιτελικά επικρατώντας με 3-2.




Η καλύτερη σεζόν στην σπουδαία καριέρα του

Με 8 γκολ και 22 ασίστ σε 34 ματς, αλλά και μέσο όρο 68 λεπτά ανά ματς, ο Βαλμπουενά διανύει την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του. Και ακόμη έχει αρκετά ματς σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη. Το 2017-18 με τη Φενέρ μέτρησε σε 40 συμμετοχές, 8 γκολ και 16 ασίστ, ενώ μία χρονιά νωρίτερα στη Λιόν είχε επίσης καλά νούμερα (10 γκολ, 8 ασίστ σε 43 ματς).



Δύο από τις σεζόν του στη Μαρσέιγ, ήταν εξαιρετικές επίσης και πλησίασαν τα σημερινά του νούμερα. Τη χρονιά 2011-12 είχε 49 συμμετοχές με 9 γκολ και 16 ασίστ, ενώ στην αμέσως επόμενη έπαιξε τον ίδιο αριθμό αγώνων και κατέγραψε 5 γκολ και 15 ασίστ.

Ένα... throwback στα χρόνια που πέρασαν

Από το 2004 και για δυο χρόνια αγωνίζεται στην Λιμπούρν Σεν-Σεράν, την πρώτη του επαγγελματική ομάδα. Η πρώτη σεζόν δεν ήταν και η καλύτερη που θα μπορούσε να έχει, καθώς και η ομάδα δεν τα πήγαινε καλά τότε, μέχρι να αλλάξει προπονητή και στη θέση του Μενό να έρθει ο Ντιντιέ Τολό.

Την επόμενη σεζόν ο Τολό διέκρινε το ταλέντο του Γάλλου άσου, αποκαλώντας τον τον «αρχιτέκτονα της ομάδας». Στο τέλος της σεζόν ανακυρήχθηκε κορυφαίος παίκτης της Νασιονάλ, σημειώνοντας 9 γκολ σε 31 αγώνες. Ο Βαλμπουενά όσο καιρό αγωνίστηκε στην Λιμπούρν «τράβηξε» τα βλέμματα αρκετών ομάδων πάνω του.

Τη μεγαλύτερη θητεία του την έκανε στην Μαρσέιγ, όπου υπέγραψε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, αγωνιζόμενος με την γαλλική ομάδα από το 2006 μέχρι το 2014. Εκεί όπου από αρτίστας έγινε μάγος!



Τα γκολ έπεφταν βροχή και ο Βαλμπουενά άφηνε τους πάντες με ανοιχτό το στόμα. Το 2010 ήταν εκείνος που βοήθησε την Μαρσέιγ να «ξυπνήσει» από έναν λήθαργο 17 ετών και να πάρει τίτλους, νικώντας την Μπορντό με 3-1 στον τελικό του Λιγκ Καπ, ενώ την επόμενη χρονιά χάρισε το νικητήριο γκολ κόντρα στην Ντόρτμουντ για την φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το 2014 επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Ντιναμό Μόσχας. Τα αποτελέσματα γνωστά. Γκολ-ασίστ, ασίστ-γκολ και τέλος... γκολ-ασίστ! Ακολούθησε μια σύντομη επιστροφή στην πατρίδα του και στην Λιόν, η οποία πλήρωσε 6 εκατ. ευρώ στην ρωσική ομάδα και δύο χρόνια μετά, το 2017 μετακόμισε στην Τουρκία και την Φενέρμπαχτσε. Μέχρι να τον εντοπίσουν τα ραντάρ του Πέδρο Μαρτίνς και να τον πείσει να έρθει στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.



Ξεκίνησε ως αρτίστας, κατέληξε ως μάγος! Ένας παίκτης, ο οποίος όπου κι αν έχει παίξει έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει με το ταλέντο του. Ο κάθε αγώνας είναι ξεχωριστός για αυτόν και κάθε στιγμή του, εντυπωσιακή. Ο Ματιέ Βαλμπουενά απέδειξε στα 35 του ότι, το ταλέντο... χρόνια δεν κοιτά!

Επιμέλεια: Αναστασία Βοσνάκη

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!