Κατά καιρούς έχουν δει τα μάτια του κάθε Έλληνα ποδοσφαιρόφιλου να εκτυλίσσονται απίστευτα περιστατικά στους αγωνιστικούς χώρους με θύματα διαιτητές. Και μπορεί το βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν φίλαθλο στη Νότια Αφρική που πήρε στο κατόπι έναν ρέφερι με το… αυτοκίνητο να πιστεύουν πολλοί ότι είναι μοναδικό, ωστόσο ακόμα και εκείνο ωχριά σε σύγκριση με αυτό που είχε συμβεί εν Ελλάδι αρκετές δεκαετίες πριν.
Πολλές απίθανες ιστορίες, οι οποίες έχουν λάβει χώρα στα ελληνικά γήπεδα ζωντανεύουν και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά με τις γλαφυρές διηγήσεις των παλαιότερων. Μια από εκείνες που μας έχουν… φάει τα αυτιά συνιστά και αυτή που θα εξιστορηθεί παρακάτω.
Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Φεβρουαρίου 1976 και ο Παναιτωλικός υποδεχόταν την αρμάδα του Κούδα, του Τερζανίδη, του Γκουερίνο, του Παρίδη και του Σαράφη υπό τις οδηγίες του αρχιτέκτονα, Γκιούλα Λόραντ. Τα «καναρίνια» καίγονταν για βαθμούς, αφού η δαμόκλειος σπάθη του υποβιβασμού πλανιόταν απειλητικά πάνω από τα κεφάλια τους.
Το παιχνίδι ακροβατεί επί ξυρού ακμής μέχρι το 72’, όταν ο διαιτητής της αναμέτρησης Ράμμος δείχνει την άσπρη βούλα τη στιγμή που ο Σαράφης ανατρέπεται μέσα στη μεγάλη περιοχή. Ο «Καίσαρας» βρίσκει δίχτυα από τα 11 μέτρα, ενώ στο 86’ ο Κερμανίδης με εξαιρετική κεφαλιά «κλειδώνει» τη νίκη των «ασπρόμαυρων» και διαμορφώνει το τελικό 2-0. Στο τέλος της σεζόν ο ΠΑΟΚ έμελλε να κατακτήσει το παρθενικό πρωτάθλημα της ιστορίας του.
Το μανίκι
Εντούτοις, αυτά που έγιναν στο αγωνιστικά κομμάτι επισκιάστηκαν από όσα ακολούθησαν. Το ματς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς ο καταλογισμός του πέναλτι αποτέλεσε το πυρωμένο φιτίλι στο καντήλι της οργής των γηπεδούχων και προκάλεσε την εισβολή περίπου 2000 ατόμων στο χορτάρι. Δυστυχώς, ο «άρχων» της αναμέτρησης δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τη μανιασμένη ανθρωποθάλασσα, με αποτέλεσμα να ξυλοκοπηθεί αγρίως. Το πλήθος του έσκισε τα ρούχα και μάλιστα θρυλείται ότι το μανίκι από τη στολή του έγινε… λάφυρο και περιφερόταν για μέρες στο Αγρίνιο.
Παράλληλα, του πέρασαν… κολάρο ένα καφάσι για ροδάκινα, ενώ κάποιος από αυτούς του δάγκωσε το αυτί. Το μακάβριο της υπόθεσης εδράζεται στο ότι το ματωμένο μανίκι μεταφέρθηκε σε ξυλουργείο μπήκε πάνω σε ξύλινο σταυρό και εκτέθηκε σε λαϊκό… προσκύνημα στο κέντρο της πόλης.
Ο πρωταγωνιστής ανακάλεσε αργότερα από το απύθμενο πηγάδι της μνήμης τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε εκείνη την αποφράδα ημέρα, περιγράφοντας με σπασμένη λυγμική φωνή:
«Έγινε πανζουρλισμός και το συρμάτινο κιγκλίδωμα γύρω από τον αγωνιστικό χώρο έπεσε. Ζήτησα την προστασία της χωροφυλακής, αλλά το πλήθος ωρύετο. Χώθηκα ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΟΚ, αλλά πριν προφτάσω να ανέβω στο πεζούλι που οδηγεί στα αποδυτήρια, όρμησαν πολλοί επάνω μου και ένας από όλους αυτούς… χρατς μου έκοψε το αριστερό αυτί. Δεν μπόρεσα, μέσα στην κόλαση, να δω ποιος με δάγκωσε και μου έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι». Ο θύτης δεν συνελήφθη ποτέ.
«Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι βρέθηκα στριμωγμένος με ασπίδα από μπροστά μου τον Φουντουκίδη, στην πόρτα που οδηγεί στα αποδυτήρια, την οποία είχαν φρακάρει σύμβουλοι του Παναιτωλικού», διηγείται ο περί ου ο λόγος. Εν τέλει, με την παρέμβαση 20 χωροφυλάκων οδηγήθηκε στα αποδυτήρια του «δικεφάλου του βορρά».
Ένας από τους επόπτες του συγκεκριμένου αγώνα, εξομολογείται: «Τον ξαπλώσαμε στον πάγκο και σπαρταρούσε σαν το ψάρι. Καταματωμένος και γυμνός από τη μέση και πάνω. Του έπλυνε τα τραύματα ο φυσικοθεραπευτής του ΠΑΟΚ και συνήλθε ύστερα από ώρα. Το αυτί και το φρύδι αιμορραγούσαν κι έξω το πλήθος ούρλιαζε».
Το οξύμωρο
Κατάπληξη προκαλεί ότι ενώ ο Ράμμος χρειαζόταν να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια, οι γιατροί αρνήθηκαν να του κάνουν ράμματα και δήλωσαν αναρμόδιοι. Τελικά μετά από παρέμβαση του τότε προέδρου του ΠΑΟΚ-του εμβληματικού Γιώργου Παντελάκη- μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εντολή εισαγγελέα. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν ότι βρέθηκε υπό κράτηση, κατηγορούμενος για εξύβριση Αρχής, όταν ένας αστυνομικός τον άκουσε να εκφράζεται ανάρμοστα κατά της Χωροφυλακής. Εξήλθε από το νοσοκομείο στις 12 Μαρτίου. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 11 μηνών.
Η πάστα και το τρολάρισμα
Ένας ζαχαροπλάστης με καλπάζουσα φαντασία, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις διαστάσεις που πήρε το συμβάν, σερβίρει από τότε πάστα με την ονομασία «Ράμμος» που στην κορυφή της δεσπόζει ένα ζαχαρωτό… αυτί.
Μάλιστα, από τον Φεβρουάριο του 1976 και εντεύθεν κάθε φορά που οι υποστηρικτές του συλλόγου θεωρούν ότι οι διαιτητές αδικούν την ομάδα τους τραγουδούν εν χορώ τα διάσημα συνθήματα: «είμαστε από εκεί που εκείνους που φάγανε το αυτί» και «διαιτητή θυμήσου το Ράμμο και το αυτί σου».
Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου