Αυτή τη στιγμή ο Εμπερέτσι Έζε είναι ένα από τα πιο «hot» ονόματα της Championship, έχοντας 12 γκολ και 8 ασίστ σε 37 αγωνιστικές. Ο 21χρονος επιθετικός μέσος βρίσκεται στα «ραντάρ» των μεγάλων της Premier League, ωστόσο μερικά χρόνια πριν ήταν έτοιμος να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις σπουδές του.

Οι απανωτές «σφαλιάρες»
Ο 21χρονος Άγγλος με νιγηριανή καταγωγή, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στα τμήματα υποδομής της Άρσεναλ σε ηλικία 10 ετών. Δύο χρόνια αργότερα ωστόσο οι «κανονιέρηδες» τον αποδεσμεύσανε και έτσι μετακόμισε στην άλλη μεριά του Λονδίνου και τη Φούλαμ, όπου έκατσε επίσης για δύο χρόνια. Η μεγάλη «σφαλιάρα» ήρθε το καλοκαίρι του 2015, όταν η Μίλγουολ τον άφησε ελεύθερο, χωρίς να έχει κάποια προσφορά στα χέρια του. Ο Έζε ήταν σε δύσκολη θέση αφού βρισκόταν χωρίς ομάδα, έχοντας πατήσει τα 16 του χρόνια. Οι γονείς του και η οικογένεια του ήταν σε κακή οικονομική κατάσταση με τον πιτσιρικά Έζε να αναγκάζεται να κάνει διπλές βάρδιες στα σούπερ μάρκετ του Λονδίνου και να επικεντρώνεται στο σχολείο και στις σπουδές, ενώ το όνειρο του ποδοσφαιριστή άρχισε να «ξεθωριάζει»…

ΚΠΡ… σαν από μηχανής θεός
Μπορεί να δούλευε και να διάβαζε, ωστόσο ο Έζε είχε υποσχεθεί στον πατέρα του πως δεν θα τα παρατούσε έτσι εύκολα… Όπως και έγινε! Έναν χρόνο αργότερα ο τότε 17χρονος Εμπερέτσι Έζε δοκιμάστηκε στην ΚΠΡ, «υποχρεώνοντας» τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Κρις Ράμσεϊ να του προσφέρει επαγγελματικό συμβόλαιο. Εκείνη τη σεζόν πραγματοποίησε μόλις μία συμμετοχή στο FA Cup κόντρα στην Μπλάκμπερν, πριν δοθεί δανεικός στη Γουίκομ Γουόντερερς. Ο Έζε πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και σκόραρε 5 φορές σε 20 παιχνίδια, αναγκάζοντας την ομάδα του Λονδίνου να τον φέρει πίσω τον Ιανουάριο!

Η εκτόξευση και οι συγκρίσεις με τον Γκρίλις
Από τότε ο Εμπερέτσι Έζε δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω του. Έγινε βασικός υπό τις οδηγίες του Ίαν Χόλογουεϊ, ενώ με την έλευση του Στιβ ΜακΛάρεν κέρδισε και τον αριθμό 10 στη φανέλα του. Ο 21χρονος μέσος διανύει μία εξαιρετική σεζόν, ενώ ήδη το ονομά του έχει συνδεθεί με την Λίβερπουλ και την Τότεναμ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον συγκρίνουν με τον άσο της Άστον Βίλα, Τζακ Γκρίλις, αφού ο Έζε αρέσκεται στο να παίζει είτε πίσω από τον επιθετικό, είτε στο αριστερό άκρο της επίθεσης και να συγκλίνει εσωτερικά. Οι επιθετικές αρετές του και η άριστη τεχνική του κατάρτιση τον έχουν θέσει αρκετά ψηλά στις περισσότερες κατηγορίες στατιστικών της φετινής Championship. Έχει τρεις επιτυχημένες ντρίμπλες ανά αγώνα, δημιουργεί δύο κλασικές ευκαιρίες, 86% ευστοχία στις μεταβιβάσεις, ενώ κερδίζει και το 50% των μονομαχιών.



Το δίλημμα ανάμεσα σε Αγγλία και Νιγηρία

Μπορεί με την U-19 της Αγγλίας ο Έζε να έχει αγωνιστεί αρκετές φορές, ωστόσο η κλήση του στην πρώτη ομάδα φαίνεται πως αργεί ακόμα… Τον περασμένο χειμώνα ο 21χρονος ποδοσφαιριστής των «Hoops» αποφάσισε να προπονηθεί με την αντρική ομάδα της Νιγηρίας δίχως να αγωνιστεί.



Ο Έζε έχει ζητήσει χρόνο και από τις δύο ομοσπονδίες, με τα αγγλικά Μέσα να αναφέρουν πως η επιλογή της Νιγηρίας κερδίζει περισσότερους πόντους. Οι άνθρωποι των «αετών» του έχουν υποσχεθεί θέση στο βασικό σχήμα και με το Μουντιάλ του Κατάρ να πλησιάζει, σίγουρα θα του δίνει ένα επιπλέον κίνητρο να τιμήσει τη χώρα καταγωγής των γονιών του.

Όπως και να έχει ο Εμπερέτσι Έζε είναι ένα τρανό παράδειγμα του «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς», έχοντας πλέον την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Premier League ανάμεσα στους κορυφαίους.

Επιμέλεια: Ανδρέας Σουλάι

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!