Δεκάδες χιλιάδες λιμενεργάτες ξεκίνησαν απεργία επ’ αόριστον στα λιμάνια της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για μια νέα σύμβαση εργασίας, επειδή δεν ικανοποιήθηκαν τα μισθολογικά τους αιτήματα. Τα μέλη της Διεθνούς Ενωσης Λιμενεργατών (ILA), που εκπροσωπεί 45.000 εργαζομένους, προχώρησαν σε απεργία την Τρίτη σε 14 μεγάλα λιμάνια κατά μήκος των ανατολικών ακτών και των ακτών του Κόλπου του Μεξικού, προκαλώντας έμφραγμα στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από το Μέιν έως το Τέξας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση από το 1977. Σημειωτέον ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει τη δυνατότητα να αναστείλει την απεργία για 80 ημέρες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αλλά ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ενεργήσει.

Οι πρώτες συνέπειες αναμένεται να γίνουν εμφανείς στη διακίνηση τροφίμων. Τα εμπλεκόμενα λιμάνια διαχειρίζονται περίπου το 14% των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων που μεταφέρονται διά θαλάσσης και πάνω από το ήμισυ των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού μεριδίου του εμπορίου μπανάνας και σοκολάτας. Αλλοι τομείς που είναι εκτεθειμένοι σε διαταραχές περιλαμβάνουν τον κασσίτερο, τον καπνό και τη νικοτίνη, ανέφερε η Oxford Economics. Οι εταιρείες ένδυσης και υπόδησης και οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες πραγματοποιούν πολλές από τις αποστολές τους μέσω του λιμανιού της Βαλτιμόρης, θα δεχθούν επίσης πλήγμα.

Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς πολλές επιχειρήσεις έλαβαν μέτρα για να επισπεύσουν τις αποστολές ενόψει της απεργίας. «Δεν νομίζω ότι θα δούμε άμεσες, σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, αλλά αν η απεργία διαρκέσει σε βάθος εβδομάδων, μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε τις τιμές να αυξάνονται και να υπάρξουν κάποιες ελλείψεις σε αγαθά», δήλωσε ο Σιθ Χάρις, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northeastern και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για εργασιακά θέματα. Περισσότερο από το ένα τρίτο των εξαγωγών και των εισαγωγών θα μπορούσε να επηρεαστεί από την απεργία, επιφέροντας πλήγμα τουλάχιστον 4,5 δισ. δολαρίων στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για κάθε εβδομάδα της απεργίας, σύμφωνα με την Γκρέις Ζίμερ, οικονομολόγο της Oxford Economics. Ωστόσο, άλλοι οικονομολόγοι έχουν εκτιμήσει ότι το οικονομικό πλήγμα θα μπορούσε να είναι βαρύτερο. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να βρεθούν προσωρινά χωρίς δουλειά.

«Πρόκειται πραγματικά για ένα γεγονός που θα προκαλέσει ένα ντόμινο τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Πίτερ Σαντ, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας ανάλυσης θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών Xeneta, προειδοποιώντας για συνέπειες και στο ευρύτερο κόστος της ναυτιλίας.

Πηγή: Καθημερινή

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σοκαριστικό βίντεο: Παλαιστίνιος βρίσκει τραγικό θάνατο από κομμάτι ιρανικού πυραύλου στην Ιεριχώ

Συνελήφθη 16χρονος για βιασμό 13χρονης στη Θεσσαλονίκη - Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του

Δυστύχημα στο λούνα παρκ: Καταθέτουν σήμερα ο ιδιοκτήτης, ο χειριστής του παιχνιδιού και ένας μηχανικός

Νέος Κόσμος : ΙΧ συγκρούστηκε με σχολικό

Στάχτη έγινε εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών στη Θεσσαλονίκη - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Απειλές Ιράν κατά Ισραήλ: «Θα πλήξουμε όλες τις υποδομές σας αν ανταποδώσετε το χτύπημα»

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά σε εταιρία ανακύκλωσης στη Σίνδο

Η Πορτογαλία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική της πολιτική

«Μάχη» με τις διάσπαρτες εστίες για ακόμη ένα βράδυ στην πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι έως 6 μποφόρ στα Δωδεκάνησα – Σε ποιες περιοχές θα φτάσει τους 28 η θερμοκρασία