Η «ξενιτιά» της Premier League για αρκετούς φαντάζει ο ιδανικός τόπος για να... ξενιτευτείς.
Λίγοι είναι όμως οι Έλληνες που κατάφεραν να τσεκάρουν εισιτήριο για το κορυφαίο -για πολλούς- πρωτάθλημα της Ευρώπης.
Και ακόμα λιγότεροι αυτοί που απέδειξαν πως η παρουσία τους σ' αυτό ήταν κάτι παραπάνω από συγκυριακό πέρασμα.
Με τις εμφανίσεις του σε Ελλάδα και Ευρώπη ο Κώστας Μήτρογλου έγινε ο εικοστός Έλληνας που φεύγει με αξιώσεις έχοντας ως προορισμό την Premier League και στοχεύει να... επιβεβαιώσει πως τα πόδια του αξίζουν το «χρυσάφι» που δαπανήθηκε γι' αυτόν.
Την αρχή των... ξενιτεμένων έκανε ο Γιώργος Δώνης. Ο 27χρονος τότε ποδοσφαιριστής έδειξε πως ξέρει να… προκαλεί την τύχη του, αφού έγινε ο πρώτος Έλληνας που εκμεταλλεύτηκε τον «νόμο» Μποσμάν και άνοιξε τα φτερά του για την Πρέμιερ Λιγκ.
Το 1996 έφτασε με τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του Τσαμπιονς Λιγκ και από κει τσέκαρε εισιτήριο για Αγγλία.
Η πρωταθλήτρια Μπλάκμπερν τον περίμενε… πώς και πώς, δαπανώντας αστρονομικό ποσό για την εποχή και αυτός με 22 εμφανίσεις και δύο γκολ έμεινε στην ιστορία ως «ο πρώτος».
Αν υπάρχει κάποιος Έλληνας που έζησε στο έπακρο το όνειρο της Πρέμιερ Λιγκ, αυτός είναι ο Νίκος Νταμπίζας.
Απ’ τους Πόντιους Βέροιας στον Ολυμπιακό και από κει στην Νιούκαστλ, ο παλαίμαχος άσος πέρασε με απόλυτη επιτυχία απ’ το Νησί.
Έξι χρόνια «καρακάξα», 130 συμμετοχές, 11 γκολ και δύο τελικοί κυπέλλου Αγγλίας είναι οι αριθμοί που περιγράφουν την καριέρα του στην ξενιτιά της κορυφαίας κατηγορίας.
Και ένα γκολ κόντρα στην Σάντερλαντ -την αιώνια αντίπαλο- το οποίο τον έκανε ακόμα πιο ξεχωριστό στα μάτια του λαού της ομάδας.
Μπορεί το 2003 να έφτασε στην Αγγλία κάποιος «Stelios» με περίεργο επίθετο, όμως σύντομα έγινε ο Έλληνας με την μεγάλη καριέρα στην Μπόλτον.
Πάνω από 120 συμμετοχές και 18 γκολ, έκαναν τον Στέλιο Γιαννακόπουλο έναν απ’ τους αγαπημένους της κερκίδας και τον… τρόμο της Άρσεναλ, αφού κόντρα σ’ αυτήν σκόραρε με μανία.
Μετά τις δύο πρώτες επιτυχημένες του χρονιές μάλιστα, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ προσπάθησαν να κερδίσουν την υπογραφή του, όμως αυτός επέλεξε να μείνει για τρία ακόμα χρόνια στην Μπόλτον.
Μετά από πέντε χρόνια στον ΠΑΟΚ και έξι χρόνια πριν τον άθλο του 2004, ο Θοδωρής Ζαγοράκης έδειξε την αξία του στο Nησί.
Ο «Τεό» έφυγε το 1998 για την Αγγλία, όπου συμπλήρωσε 50 εμφανίσεις με την φανέλα της Λέστερ και παρότι αμυντικός σκόραρε 3 φορές.
Αγωνίστηκε σε δύο τελικούς Λιγκ Καπ, στα ισάριθμα χρόνια που έμεινε στην ομάδα, με τη μια απ’ αυτές να κατακτάει τον τίτλο.
Δύο χρόνια στην Λίβερπουλ και ο «Sotis» άφησε την δική του ιστορία!
O Σωτήρης Κυργιάκος μετακόμισε απ’ την ΑΕΚ στο Άνφιλντ και με 30 εμφανίσεις, 3 γκολ, αλλά κυρίως ένταση και πάθος στο παιχνίδι του, έγινε ο αγαπημένος «Έλληνας πολεμιστής» της κερκίδας.
Μπορεί η ξενιτιά να τον κέρδισε από μικρή ηλικία, όμως έκανε την Αγγλία να μιλάει για τον Έλληνα που έκανε Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ να «σκοτωθούν» για τα… πόδια του.
Ο «Σαμ» επέλεξε τελικά να ενσωματωθεί στους Πολίτες, όπου έμεινε για δύο χρόνια μετρώντας 55 εμφανίσεις και 8 γκολ.
Στα «ξένα» επέλεξε να αγωνιστεί πέρυσι και ο Γιώργος Καραγκούνης, για τρίτη φορά στην καριέρα του. Μετά την Ιταλία και την Πορτογαλία, ήρθε η σειρά της Πρέμιερ Λιγκ να τον υποδεχτεί, όπου αγωνίστηκε με τη φανέλα της Φούλαμ σε 25 ματς.
Έναν χρόνο νωρίτερα απ’ τον «Κάρα» η Πρέμιερ Λιγκ είχε στρώσει κόκκινα χαλιά για τον Απόστολο Βέλλιο, ο οποίος μετακόμισε απ’ τον Ηρακλή στην Έβερτον, σε ηλικία 19 ετών.
O τελευταίος χρονικά που πήρε μεταγραφή για την Αγγλία ήταν ο Χάρης Μαυρίας. Ο 29χρονος μέσος έφυγε απ' τον Παναθηναϊκό για την Σάντερλαντ την περσινή μεταγραφική περίοδο, χωρίς όμως να καταφέρει να «λάμψει» στο Νησί.
Ο Βασίλης Μπορμπόκης αγωνίστηκε για δύο χρόνια στην Αγγλία, αλλά μόνο η χρονιά 1999-2000 ήταν στην Πρέμιερ Λιγκ, όπου δεν κατάφερε να καθιερωθεί.
Κάτι αντίστοιχο με τον Γιώργο Γεωργιάδη, ο οποίος την περίοδο 1998-99 ήταν συμπαίκτης του Νταμπίζα στην Νιούκαστλ, πραγματοποιώντας όμως μόλις 10 εμφανίσεις.
Η επιτυχία του 2004 άνοιξε το δρόμο για τον Βασίλη Λάκη να δοκιμάσει την τύχη του στην Πρέμιερ, παίρνοντας μεταγραφή στην Κρίσταλ Πάλας για έναν χρόνο, ενώ έναν χρόνο αργότερα ο Κώστας Χαλκιάς «μετακόμισε» στην Πόρτσμουθ, πραγματοποιώντας μόλις 5 εμφανίσεις.
Η Πόρτσμουθ πάντως είναι η ομάδα που έχει υποδεχτεί τους περισσότερους Έλληνες, αφού απ’ τις τάξεις της έχουν περάσει ακόμα οι Άγγελος Μπασινάς (2009-‘10), Φάνης Γκέκας (2009), Στάθης Ταυλαρίδης (2003 - μετά από τρία χρόνια στην Άρσεναλ) και Γιάννης Σκοπελίτης (2005-06).
Μικρό πέρασμα απ' την Πρέμιερ έχουν κάνει και οι Βαγγέλης Μόρας, ο οποίος αγωνίστηκε για έξι λεπτά με την φανέλα της Σουόνσι κόντρα στους Γουλφς και ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος συμπλήρωσε τρεις συμμετοχές με την Μπόλτον, ως δανεικός απ' την Χέρτα.
Εύα Ζαχαριουδάκη ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube