«Αυτά τα ματς τα κερδίζεις, δεν τα παίζεις», τόσο κλισέ αλλά και τόσο αληθινό. Αυτό χρειαζόμαστε άλλωστε για να μπορέσουμε σε πρώτη φάση να μη χάσουμε έδαφος στο UEFA Ranking και στη συνέχεια να καταφέρουμε να ανακάμψουμε. Βέβαια, είναι πάντα σημαντικό να βλέπουμε τα προβλήματα που αναδεικνύονται μέσα από αυτά τα ματς ενόψει της συνέχειας.
Για την πρώτη ευρωπαϊκή εβδομάδα τα έχουμε πει ήδη! Η δεύτερη ήταν καθοριστική, το τέλος ευτυχώς ήταν αίσιο κι έδωσε στους προπονητές μπόλικη δουλειά για το σπίτι.
Ο Παναθηναϊκός θα βρει τη Μαρσέιγ απαλλαγμένος από το «πρέπει» της επιστροφής σε ευρωπαϊκό όμιλο. Μεγάλο κέρδος για τον Γιοβάνοβιτς, τους παίκτες και τον κόσμο, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τη νευρικότητα στο δεύτερο ματς με την Ντνίπρο. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι η επιθετική γραμμή έχει αναβαθμιστεί. Ωστόσο, τόσο σε αμυντικό transition όσο και σε σετ παιχνίδι με τους «πράσινους» σε θέση άμυνας υπάρχει ανισορροπία. Για αυτό και κόντρα στους Ουκρανούς ο Πέρεθ έμοιαζε με αδύναμο κρίκο αρκετές στιγμές στο χορτάρι. Ο Ισπανός χρειάζεται έναν παίκτη που θα παλέψει μαζί του για τη θέση. Θα αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό στη θέση «6» και θα δώσει ποιοτικές ανάσες στο 34χρονο Ισπανό, που δεν γίνεται να βγάλει μόνος του όλη τη χρονιά.
Για τον ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου ήλπιζε πως θα «αγοράσει» στις μεταγραφές την προσωπικότητα που χρειαζόταν το ρόστερ! Τελικά, όπως αποδείχτηκε στην Ιερουσαλήμ, ο «δικέφαλος» την χτίζει από μέσα. Ήταν σκληρή δοκιμασία για το μυαλό του ΠΑΟΚ το θρίλερ στην έδρα της Μπεϊτάρ. Το βάρος του πρόωρου τελικού σε έδρα «κόλαση», η αποβολή του Αουγκούστο στο 0-1, το πέναλτι που πιάνει ο Κοτάρσκι, το 0-2 του Τόμας, το 1-2 στην… εκπνοή του ημιχρόνου, η αναγκαστικά παθητική στάση στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και τα δύο γκολ λύτρωσης στο τέλος. Πολλά μικρά τεστ, τα οποία μια ομάδα χωρίς προσωπικότητα και μέταλλο δεν τα περνάει. Ίσως ήταν και μια απάντηση κάποιων παικτών στον ίδιο τον Λουτσέσκου.
Τα προβλήματα ενόψει Χάιντουκ είναι τα ίδια. Η ετοιμότητα του Σαμάτα κι ένας παίκτης που θα προστεθεί στη μεσαία γραμμή για να τη «δέσει».
Ο Άρης βίωσε το δικό του θρίλερ στη Θεσσαλονίκη. Αρκετά πιο «soft» αλλά εξίσου αγχωτικό. Το άκρως ενθαρρυντικό ήταν πως οι δύο προσπάθειες της Αραράτ να αιφνιδιάσει στο πρώτο ημίχρονο ή οι υποψίες αντεπιθέσεων στο δεύτερο δεν έβγαλαν τον Άρη απ’ το πλάνο του. Δεν τον φόρτωσαν με έξτρα πίεση. Αντίθετα, παρότι ο βαθμός ετοιμότητας μιας ομάδας που σε χημεία βρίσκεται πολύ κάτω απ’ τη βάση, ενώ δεν «σκίζει» ούτε σε φυσική κατάσταση, τουλάχιστον έμεινε πιστή σε ένα πλάνο παιχνιδιού παρότι τα λεπτά περνούσαν. Δείχνει κάτι αυτό για τις αρχές του Τερζή.
Επιμένω σε αυτό που είπα για την ΑΕΚ. Την περιμένω σε ρυθμούς Παναθηναϊκού. Έχει δύσκολο έργο απέναντι σε μία «ψημένη» ομάδα αλλά έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ με όλα τις τα όπλα! Ο Ολυμπιακός δείχνει στα φιλικά να βγάζει πράγματα της δουλειάς του Μαρτίνεθ η άμυνά του όμως δεν θα είναι αυτή που θα δούμε στη συνέχεια της σεζόν, οι εξτρέμ του επίσης, ενώ το πρώτο φαβορί για να ξεκινήσει στην κορυφή είναι ο φορμαρισμένος Ελ Αραμπί, που όμως πλέον δεν μπορεί να βγάλει 90λεπτο σε τόσο απαιτητικούς ρυθμούς.