Μια νίκη επί της αδύναμης Ισλανδίας δεν συνιστά λόγο να πανηγυρίζει κανείς. Πρόκειται απλώς για την επιτέλεση ενός καθήκοντος, που όμως έχει τη δική του-έστω και μικρή-σημασία σε μια πρεμιέρα όπου άλλα φαβορί, όπως Γαλλία και Λιθουανία, την πάτησαν από θεωρητικά ασθενέστερους αντιπάλους.
Αποστολή στο Ελσίνκι, Χρήστος Ρομπόλης
Η Εθνική λίγα πράγματα μπορεί να κρατήσει από το χθεσινό παιχνίδι. Πέρα από το καλοδεχούμενο δίποντο στο σακούλι, κρατά στοιχεία όπως τους 22 πόντους σε ανοιχτό γήπεδο, τους 50 από το «ζωγραφιστό», αλλά και το πολύ καλό ποσοστό στα δίποντα (68,2%). Αντιθέτως για… πέταμα είναι «επιδόσεις» όπως τα 20 λάθη, τα 14 χαμένα ριμπάουντ από έναν πολύ κοντύτερο αντίπαλο και σχεδόν ολόκληρη η δεύτερη περίοδος, σε άμυνα κι επίθεση.
Είπαμε όμως, ένα ματς απέναντι σε έναν πολύ ασθενέστερο αντίπαλο, με πολύ λιγότερη ποιότητα, εμπειρία, βάθος, με έναν κανονικό σέντερ που έπαιξε μόλις 10 λεπτά και παράταξη ανορθόδοξων σχημάτων περίπου ισοϋψών παικτών με σκοπό να μπερδέψει τον πιο ορθολογικό αντίπαλο, ούτε σοβαρά διδάγματα μπορεί να προσφέρει, ούτε ασφαλή συμπεράσματα για το πού βαδίζει η ελληνική ομάδα.
Αυτά θα μπορούν να εξαχθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια στα πρώτα πραγματικά τεστ που ακολουθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αρχικά το Σάββατο απέναντι στη Γαλλία και την Κυριακή κόντρα στη Σλοβενία. Οι μεν «τρικολόρ» μετά το στραπάτσο από την εξαιρετική και γηπεδούχο Φινλανδία θα είναι κάτι σαν πληγωμένο θηρίο, η δε παρέα του Ντράγκιτς έδειξε στο παρκέ γιατί δικαιούται να έχει υψηλές βλέψεις στο τελευταίο τουρνουά του ηγέτη της.
Η σημερινή μέρα μόνο… ανάπαυσης δεν είναι. Ο Κώστας Μίσσας πέρα από την προπόνηση θα αναλύσει με τους συνεργάτες του διεξοδικά τα λάθη της πρεμιέρας και φυσικά τον αντίπαλο.
Η ουσία είναι πως για την Εθνική το Ευρωμπάσκετ ξεκινά το Σαββατοκύριακο. Με τουλάχιστον μία νίκη στα δύο μεγάλα ματς που έχει μπροστά της θα πείσει πως μπορεί να στοχεύει ψηλά. Αν δεν τα καταφέρει, δεν είναι όμως καταδικασμένη, αφού πιθανώς να της αρκεί απλώς μία νίκη στο φινάλε απέναντι στην Πολωνία για να προκριθεί απλώς στους «16» ή και επί της Φινλανδίας για να πλασαριστεί ψηλότερα. Αν και σε κάθε περίπτωση πρόκρισης, ο αντίπαλος στους «16» θα είναι υπολογίσιμος από ένα γκρουπ με ομάδες όπως Ιταλία, Λιθουανία, Ισραήλ, Γερμανία, Γεωργία και Ουκρανία.