Παράταση έως τις 30 Ιουνίου έδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προκειμένου να διασυνδεθούν με συστήματα άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS, που υποστηρίζεται από τη ΔΙΑΣ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «η μη αποδοχή άμεσων πληρωμών, μετά το πέρας της προθεσμίας, επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ». Η ημερομηνία της 30ής Ιουνίου, όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «δεν πρέπει να συγχέεται με τις ημερομηνίες που ήδη ισχύουν για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές» και αφορά συνολικά 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που εντάσσονται στη σχετική υποχρέωση.
Οι υπηρεσίες άμεσων πληρωμών μπορεί να αποδειχθούν μια πολύ χρήσιμη λύση τόσο για τους πολίτες, ώστε να μην καταβάλλουν καθόλου προμήθειες για ηλεκτρονικές συναλλαγές, όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για να πληρώνουν κατά μέσον όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση με εναλλακτικές μεθόδους. Η μόνη διαθέσιμη υπηρεσία άμεσων πληρωμών μέχρι σήμερα, το IRIS, διαδίδεται ταχύτατα, καθώς τον Ιανουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 30 φορές περισσότερες συναλλαγές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 τόσο μεταξύ ιδιωτών (3 εκατ. συναλλαγές) όσο και σε συναλλαγές με επαγγελματίες (25.000 συναλλαγές). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, 2,4 εκατ. ιδιώτες έχουν ενεργοποιήσει το IRIS, εκ των οποίων το 70% είναι 18-34 ετών, και 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ενεργοποιήσει ήδη την υπηρεσία.
Για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα ενημερώθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του στην εταιρεία ΔΙΑΣ, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση. Στη συνάντηση συμμετείχαν η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου και η υποδιοικήτρια της ΤτΕ και πρόεδρος της ΔΙΑΣ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Σε δήλωσή του ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «η υπηρεσία IRIS είναι το πιο ωφέλιμο εργαλείο πληρωμών τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες. Για τους πολίτες διότι δεν πληρώνουν καθόλου προμήθειες στις συναλλαγές τους. Και για τους επαγγελματίες διότι φεύγουν πολύ λιγότερα λεφτά από την τσέπη τους για προμήθειες σε σχέση με άλλες μεθόδους».
Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας, είτε για ιδιώτες είτε για επαγγελματίες, γίνεται μέσω του mobile app της τράπεζάς τους με μια πολύ απλή διαδικασία και οι πληρωμές πραγματοποιούνται μόνο με τον αριθμό του κινητού του παραλήπτη ή με σάρωση του QR Code. Τα χρήματα πιστώνονται εντός 2 δευτερολέπτων στον παραλήπτη, ο οποίος ενημερώνεται αμέσως για τη μεταφορά των χρημάτων καθώς και για τα στοιχεία του αποστολέα.
Πηγή: Καθημερινή