Οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα ίσως συμφωνούν σε ένα μόνο πράγμα: ότι οι δύο ομάδες δεν έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους.
Ο «πόλεμος» ανάμεσα σε Καταλανούς και Μανδριλένους πλησιάζει να γίνει κυριολεκτικά… αιώνιος, όμως όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που μετά τη λήξη της συνεργασίας τους με τον έναν απ’ αυτούς έχουν καταλήξει να αγωνίζονται με την φανέλα του «αιώνιου» αντιπάλου.
Κάτι αντίστοιχο φαίνεται πως «ψήνεται» και για τον Ίκερ Κασίγιας , ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν το «αντίο» στην Ρεάλ Μαδρίτης και οι φήμες ενδιαφέροντος της Μπαρτσελόνα για την απόκτησή του έχουν «φουντώσει».
Το sport-fm.gr θυμάται κάποιες απ’ τις ηχηρές μεταγραφές παικτών που αποφάσισαν να διασχίσουν την διαδρομή απ’ το «Καμπ Νόου» στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και αντίστροφα.
Δέκα χρόνια καριέρας «μοίρασε» σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης ο Λουίς Φίγκο. Ο Πορτογάλος αγωνίστηκε απ’ το 1995 έως το 2000 στην Μπαρτσελόνα και είχε γίνει το αγαπημένο παιδί της κερκίδας.
Αυτό τους έκανε να προβούν σε… ακρότητες, όταν αποκτήθηκε απ’ την Ρεάλ όπου αγωνίστηκε μέχρι το 2005.
Το όνομα του μάλιστα, αναφέρθηκε στα ισπανικά δημοσιεύματα, ως τον λόγο που η Μπαρτσελόνα θέλησε να «εκδικηθεί» την Ρεάλ Μαδρίτης, πλευρίζοντας τον Ίκερ Κασίγιας.
Την αντίστροφη διαδρομή έκανε ο Λουίς Ενρίκε, όμως δεν έγινε αμέσως δεκτός με… χειροκροτήματα απ’ την Μπαρτσελόνα.
Μετά από πέντε χρόνια εμβληματικής παρουσίας στη Ρεάλ Μαδρίτης πήρε το δρόμο για την Βαρκελώνη. Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα αρχικά αντέδρασαν αρνητικά, όμως στα 8 χρόνια που αγωνίστηκε «κέρδισε» τους οπαδούς και έφτασε να φοράει μέχρι και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Η σχέση του Μπερντ Σούστερ με τον Ντιέγκο Μαραντόνα δημιούργησε ένα εμβληματικό δίδυμο στην Μπαρτσελόνα την δεκαετία του 80’.
Οχτώ χρόνια μετά την πρώτη του μέρα στους Καταλανούς όμως, η σχέση αυτή «τελείωσε», με αποτέλεσμα να πωληθεί στην Ρεάλ Μαδρίτης για τα επόμενα δύο χρόνια.
Παρότι όμως τις μεγάλες μέρες της καριέρας του τις έζησε στους «Μπλαουγκράνα», η ομάδα που τον υποδέχτηκε ως προπονητή ήταν η Ρεάλ την περίοδο 2007-08.
Η σχέση του με τον Γιόχαν Κρόιφ έκανε τον Μίκαελ Λάουντρουπ να μπει στου γκρουπ των ποδοσφαιριστών που αμέσως μετά την Μπαρτσελόνα φόρεσαν την φανέλα της Ρεάλ.
Ο νυν προπονητής της Σουόνσι, έμεινε για πέντε χρόνια στους «Μπλαουγκράνα», συμμετέχοντας στην αλησμόνητη ομάδα του «ιπτάμενου Ολλανδού».
Μια διαφωνία όμως που είχε μαζί του λέγεται πως έγινε η αφορμή να μετακινηθεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, όπου παρότι έμεινε μόλις δύο χρόνια, κατόρθωσε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο και να συμμετάσχει στην ομάδα που έκοψε το σερί τίτλων των Καταλανών.
Απ’ την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης έχει μετακινηθεί και ο Χαβιέρ Σαβιόλα.
Ο επιθετικός του Ολυμπιακού υπήρξε μέλος της Μπαρτσελόνα για έξι χρόνια –εκ των οποίων τα δύο είχε δοθεί δανεικός σε Μονακό και Σεβίλλη- ενώ το 2007 πήρε μεταγραφή για την Ρεάλ Μαδρίτης.
Η οικονομική προσφορά ήταν πολύ καλή, όμως δεν… πέρασε αντίστοιχα καλά, αφού χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε ματς κυπέλλου και σποραδικά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Παίκτης της Μπαρτσελόνα για πέντε χρόνια ήταν ο Βραζιλιάνος Εβαρίστο ντε Μασέντο όταν του προτάθηκε να πάρει την Ισπανική υπηκοότητα.
Η άρνησή του να αγωνιστεί με την Ισπανική Εθνική ομάδα προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις του με τους Καταλανούς, με αποτέλεσμα να δεχτεί την πρόταση που του έκανε την ίδια περίοδο η Ρεάλ Μαδρίτης.
Eύα Ζαχαριουδάκη