Στο φινάλε του World Table Tennis Youth Contender του Κοσόβου ήρθαν τέσσερα υψηλά πλασαρίσματα για τους Έλληνες στο απλό σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Ο Αλέξανδρος Μαδέσης κι ο Γιώργος Κοσμάς κατετάγησαν στις θέσεις 5-8 της Under 19 των αθλητών.
Η Αφροδίτη Σαρικάκη είχε τον ίδιο απολογισμό στην Under 15 των αθλητριών και η Κλειώ Μαδέση έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της Under 11 κοριτσιών. Η συνολικά πολύ θετική παρουσία αποτυπώνεται και σε άλλα στοιχεία.

Ο Μαδέσης, που τελειώνει το 2024 ως έφηβος, πάλεψε στα πέντε σετ με Κορεάτη διεθνούς κλάσης για την είσοδο στην τετράαδα. Η Σαρικάκη, πρωτοεμφανιζόμενη στον θεσμό, κάμφθηκε, επίσης, με 3-2 σετ στην οκτάδα σε κόντρα με φαβορί από τη Βουλγαρία.

Η 10χρονη Μαδέση πλασαρίστηκε στις θέσεις 5-6 στην πρώτη έξοδό της για διεθνή ματς. Ο Κοσμάς έβγαλε αξιώσεις για δύο σετ κόντρα στον σημερινό δευτεραθλητή Βαλκανίων στο διπλό εφήβων και περυσινό στο απλό.

Θυμίζουμε ότι το υψηλότερο πλασάρισμα στο τουρνουά καταγράφηκε στο διπλό μικτό Under 19, όπου ο Μαδέσης με την Ευαγγελία Μεραμβελλιωτάκη κατέκτησαν την τρίτη θέση.

Στην Πρίστινα το φινάλε είχε μόνο νοκ άουτ παιχνίδια. Στην κατηγορία αγοριών Under 19 ο Μαδέσης (νούμερο 10 στα seeding), νικητής το Σάββατο στον όμιλό του, αντιμετώπισε στη 16άδα τον Τούρκο Αρντά Εντίς (Νο 18), που είχε περάσει ως δεύτερος από το δεύτερο γκρουπ. Ο πρωταθλητής μας βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά ανέκαμψε άμεσα κι επικράτησε με 3-1 σετ, κατακτώντας κιόλας δύο σετ με μεγάλη διαφορά (8-11, 11-2, 11-9, 11-1).

Στην οκτάδα ο βαθμός δυσκολίας ανέβηκε κι άλλο, αφού αντίπαλος ήταν ο Κορεάτης Κβον Χουκ, πρώτο φαβορί του όπεν, νούμερο 25 στο world ranking της Under 19 και 14 σε εκείνο της Under 17. Ο αθλητής της ΑΕΚ, όμως, έγινε αμέσως απειλή με έξοχη εμφάνιση.

Προηγήθηκε 1-0 κι έχασε με την ελάχιστη διαφορά το δεύτερο σετ. Ξαναπήρε το προβάδισμα και τελικά του στοίχησαν εκκινήσεις στα επόμενα σετ. Ο Κβον ξέφυγε άμεσα με 4-0 και το διαχειρίστηκε εξαιρετικά με ισχυρές επιθέσεις και πολύ καλό ρυθμό (11-7, 9-11, 11-7, 4-11, 1-11)

Δυνατός ήταν κι ο Κοσμάς το πρωί στον γύρο των «16» απέναντι σε τουρκικό εμπόδιο. Ο Γιαννιώτης διεθνής (Νο 12), που το Σάββατο είχε προκριθεί με τη δεύτερη θέση από το δικό του γκρουπ, επιβλήθηκε 3-0 σετ του Χαλίλ Ζερ (Νο 11), νικητή του έκτου γκρουπ (12-10, 11-6, 11-9).

Στα προημιτελικά, συνάντησε σαν αουτσάιντερ τον Βούλγαρο Γιοάν Βελίτσκοφ, το τρίτο φαβορί των αγώνων. Μπήκε πολύ καλά στο τραπέζι και μετά τα δύο πρώτα σετ μπορούσε να είναι τουλάχιστον στο 1-1. Δεν το κατάφερε κι ο αριστερόχειρας αντίπαλος με την αδιαμφισβήτητη ποιότητα είχε πια και ξεκάθαρο ψυχολογικό αβαντάζ (9-11, 10-12, 4-11).

Στην κατηγορία Under 15 των κοριτσιών η Σαρικάκη (Νο 10) είχε ήδη πάει καλά με την πρόκριση στο ταμπλό ως νικήτρια ομίλου. Την Κυριακή στον πρώτο γύρο, με 12 αθλήτριες να είναι σε ταμπλό των «16», θ’ αντιμετώπιζε τη Γιονίντα Ιμπραχίμι, όμως προχώρησε άνευ αγώνα, καθώς η αθλήτρια από το Κόσοβο δεν κατέβηκε.

Παρεμπιπτόντως, με τον ίδιο τρόπο η Σαρικάκη νίκησε τρία προγραμματισμένα ματς με ντόπιες αθλήτριες κι αυτό είναι άσχημο όταν σε κάθε συμμετοχή σε Youth Contender χρειάζεται και καλός αριθμός αγώνων.

Στα προημιτελικά, η Αθηναία πρωταθλήτρια αναμετρήθηκε με την Μπεροσλάβα Μπαλκάνσκα, τρίτο φαβορί της κατηγορίας. Η Βουλγάρα είχε επικρατήσει στο τρίτο γκρουπ και μετά, στη 16άδα, είχε bye. Η Σαρικάκη δεν μπήκε τόσο καλά στο ματς, όμως σταδιακά ανέβαζε την απόδοσή της. Μετά το αρχικό 0-2 σετ έφτασε στην ισοφάριση, ώσπου «λύγισε» στα πέντε σετ και με πολύ μικρή διαφορά (7-11, 4-11, 11-5, 11-9, 8-11).

Τέλος, στην Under 11 κοριτσιών η Μαδέση (Νο 7) ήταν στο ταμπλό με τη δεύτερη θέση από το γκρουπ της, ήδη είχε πετύχει στην πρώτη της αποστολή στο εξωτερικό και προσπάθησε για το κάτι παραπάνω παίζοντας ελεύθερα. Απέκτησε προβάδισμα στον προημιτελικό απέναντι στη δυνατή Μογγόλα Αγιάλγκου Ερντενεκουάγκ (Νο 3) κι, εν τέλει, ηττήθηκε με 3-1 σετ (11-5, 6-11, 3-11, 6-11).

Το ταμπλό είχε δύο bye κι, έτσι, η αθλήτρια του ΑΟ Ηράκλειο 2001 πλασαρίστηκε στις θέσεις 5-6, όπως είχε συμβεί στην αντίστοιχη κατηγορία των αγοριών και με τον Θεοφάνη Μαρκουλάκη στα Youth Contender της Κροατίας και της Σλοβενίας στην αρχή της σεζόν.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο Διονύσης Σούλης και η Μαριλίζα Φρρόκου στο δεύτερο σκαλί του βάθρου

Συγκινήσεις, θέαμα και δύο ακόμη μετάλλια για την Ελλάδα στην 2η ημέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ζίου Ζίτσου

Πρεμιέρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών με τρία μετάλλια για την Ελλάδα!

«Ποδαρικό» με 15 μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου στην κατηγορία Masters- Τρίτη στον κόσμο στον πίνακα μετα

«Η ελληνική σημαία θα σηκωθεί πολλές φορές» - Το μήνυμα της προέδρου της ομοσπονδίας Ζίου Ζίτσου

Ολα έτοιμα για τα Παγκόσμια πρωταθλήματα Ζίου Ζίτσου που θα γίνουν στο Ηράκλειο Κρήτης

Διπλή ελληνική επιτυχία στο world Series Beach Wrestling

Χαριτοπούλου στον bwinΣΠΟΡ FM: «Γράφουμε ιστορία με μία διοργάνωση Ζίου-Ζίτσου που δεν έχει προηγούμενο»

Θρίαμβος με 39 μετάλλια και 4 κύπελλα στο Βαλκανικό πρωτάθλημα Πάλης

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Χειροπάλης: Ασημένιο μετάλλιο ο Παπαδόπουλος