Ο Δημήτρης Κυρσανίδης πρωτοασχολήθηκε με το freerunning στην ηλικία των 12 ετών, μέσα από μια παρέα στη γειτονιά του στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος που ξεκίνησε ήταν γιατί ήθελε να ξεφύγει από τα συνηθισμένα, από την καθημερινότητα.
Πίστευε ότι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ κι όλα αυτά που προβάλουν τα Media ήταν αρκετά κλασικά και συνηθισμένα για τον ίδιο και έτσι δοκίμασε το freerunning. Τελικά τον εντυπωσίασαν τα άλματα, οι τούμπες και τα εντυπωσιακά φλιπ.
Μετά από τη συμμετοχή του στο 6ο Red Bull Art of Motion 2016, ο Δημήτρης Κυρσανίδης, μίλησε για αυτή τη ξεχωριστή εμπειρία και το άθλημα του, στο sportfm.gr
Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το freerunning και γιατί το επέλεξες; Γιατί free running και όχι ας πούμε, παρκούρ;
Ξεκίνησα το Freerunning και το Parkour πριν περίπου 9 χρόνια, όταν ήμουν 12 χρονών. Η κύρια διαφορά του Freerunning με τον Parkour είναι στον σκοπό, δηλαδή στο Parkour έχεις σαν βασικό στόχο να πας από το ένα σημείο Α στο άλλο σημείο Β ξεπερνώντας τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο σου χρησιμοποιώντας το σώμα σου, το Freerunning δεν έχει όμως αυτή την έννοια, δεν έχει αυτό τον στόχο, στο Freerunning κάνεις πραγματικά ότι θέλει με το σποτ που θα επιλέξεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κινήσεις του parkour, του break, flips, οτιδήποτε είναι στην ουσία η ομορφιά της κίνησης στο χώρο, ο καθένας έχει το δικό του στυλ. Οπότε και Freerunning και Parkour, δεν αποκλείω αθλήματα και τέχνες στη ζωή μου, γιατί να μη μπορώ να κάνω και τα 2 μαζί; Εγώ προσωπικά ασχολούμαι με 7 πράγματα, Freerunning, Parkour, Tricking, Bboying (Breakdance), Street Workout, Skate, Stunts (κασκαντέρ), καμιά φορά παίζουμε και μπάσκετ με την παρέα επίσης. Ότι με γεμίζει το ξεκινάω.
Κάποιοι λένε ότι είναι τέχνη το freerunning. Το αντιλαμβάνεστε ως τέτοια ή ως άθλημα;
Ο καθένας μπορεί να το πει όπως νιώθει, για μένα ξεκίνησε σαν hobby, στη συνέχεια το έβλεπα σαν άθλημα, μετά έγινε τρόπος ζωής, πλέον είναι όλα αυτά μαζί και ταυτόχρονα είναι και η δουλειά μου.
Υπάρχουν όρια σε αυτό που κάνεις;
Φυσικά! Μόνο που τα όρια τα βάζει ο Freerunner από μόνος του και κάθε φορά περνάει τα προηγούμενα όρια που είχε βάλει, μαθαίνει τον εαυτό του καλύτερα από ποτέ, γιατί εννοείται ότι πρέπει να προσέχουμε όλοι οι αθλητές, οπότε το να μάθεις τα όρια σου και τον εαυτό σου είναι κάτι που γίνεται αυτόματα, με τον καιρό και με την εμπειρία.
Τι χρειάζεται για να ξεκινήσει κάποιος το freerunning; Πως και που προπονείται κάποιος;
Όποιος θέλει να ξεκινήσει το Freerunning θα χρειαστεί μία μεγάλη δόση θέλησης, υπομονής κι επιμονής. Χρειάζεται να θέλει πραγματικά να το κάνει, δε μπορείς να κάνεις freerunning απλά και μόνο από αγκαρία. Η υπομονή είναι ένα από τα βασικότερα κριτήρια πιστεύω, αν βιαστείς, θα χτυπήσεις γι’ αυτό πρέπει να μάθεις από τα λάθη σου και να περιμένεις, ταυτόχρονα πρέπει αφού γνωρίζεις τα όριά σου να είσαι επίμονος και να μη τα παρατάς.
Εμείς από μόνοι μας ξεκινήσαμε, μέσω βίντεο στο youtube, tutorials κυρίως και βοηθούσαμε ταυτόχρονα ο ένας στον άλλο, ο ένας έβαζε τη πλάτη του κι ο άλλος κυλούσε από πάνω για να μάθει την κίνηση ή 2 άτομα κρατούσαν ο ένας από την πλάτη κι ο άλλος από πίσω από τα γόνατα και «γυρνούσαν» τον αθλητή πρακτικά μέχρι να συνηθίσει.
Ποια διοργάνωση ξεχωρίζεις; Έχεις αγαπημένο μέρος;
Σίγουρα ξεχωρίζω το Red Bull Art οf Motion και αυτό ισχύει για πολλούς freerunners παγκοσμίως. Πρόκειται για τον κορυφαίο διαγωνισμό freerunning του πλανήτη, για μια φανταστική οργάνωση και το καλύτερο; όλοι οι freerunners φίλοι μου από το εξωτερικό έρχονται εκεί για λίγο καιρό και κάνουμε προπόνηση όλοι μαζί, ανταλλάζουμε ιδέες και προχωράμε μπροστά.
Το αγαπημένο μου μέρος που έχω πάει θα έλεγα ότι ήταν η Δανία και ένα μέρος που εύχομαι να πάω σύντομα είναι η Ιαπωνία. Επίσης μου αρέσουν πολύ τα Ιαπωνικά :)
Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για το άθλημά μου!
www.facebook.com/DimitrisDkKyrsanidis
https://www.instagram.com/dimitris_dk_kyrsanidis/