Για την 1η Σεπτέμβρη λόγω της θερινής περιόδου, διέκοψε το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που εδώ και αρκετούς δικάζει την υπόθεση των 28 προσώπων που κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων κατά περίπτωση.

Πέρα από την 1η Σεπτεμβρίου, έχουν οριστεί δικάσιμοι για τις 3 και για τις 8 Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη (16/7) που ήταν η τελευταία ημέρα στην ακροαματική διαδικασία για το καλοκαίρι, ο συνήγορος του κατηγορούμενου Βαγγέλη Μαρινάκη, Βασίλης Δημακόπουλος, αιτήθηκε την προσκόμιση βίντεο από τον επίδικο αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια 3-0, ώστε να καταδείξει ότι κατά την είσοδο των παικτών στον αγωνιστικό χώρο για το β’ ημίχρονο, «κανένας παίκτης του Ολυμπιακού δεν πλησίασε κανέναν παίκτη της Βέροιας να πει κάποια κουβέντα».

Κατά τα’ άλλα, ως μάρτυρες κατέθεσαν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ζήσης Βρύζας, το πρώην μέλος της ΚΕΔ, Γιάννης Τσαχειλίδης και το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, Γιάννης Καλύβας.

«Υπήρχαν παρεμβάσεις από τον Ολυμπιακό στη διαιτησία»

Ο Ζήσης Βρύζας κατέθεσε μεταξύ άλλων:

«Η αίσθηση που είχα εκείνη την περίοδο και έχω ακόμη, ήταν ότι τα όρια του ανταγωνισμού δεν ήταν ξεκάθαρα. Υπήρχαν παρεμβάσεις από τον Ολυμπιακό σε ότι αφορά τη διαιτησία και κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν μέσα στα όρια του ανταγωνισμού όπως πρέπει να είναι.

Δεν γνωρίζω με ποιόν τρόπο το έκανε, έβλεπα ότι υπήρχε επιβράβευση σε κάποιους ανθρώπους. Αυτοί που δεν εξυπηρετούσαν τον Ολυμπιακό είχαν κάποιες βαρύτερες ποινές σε σχέση με άλλους διαιτητές. Η αξιολόγηση των διαιτητών δεν γινόταν με καθαρό τρόπο. Δεν έχω κάποιο στοιχείο συγκεκριμένο για να σας πω».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ μίλησε και για φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ομάδες και για αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών:

«Μέσα σε μια βιομηχανία του ποδοσφαίρου κάθε ισχυρή ομάδα προσπαθούσε να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις μέσα σε κάποια όρια, η δική μου αίσθηση είναι ότι τα όρια αυτά είχαν ξεπεραστεί και μέσα από συγκεκριμένες συναλλαγές και αγοραπωλησίες παικτών γινόταν η επιβράβευση σε αυτή τη σχέση. Γίνονταν κάποιες αγοραπωλησίες, μέσω των οποίων οι μεγάλες ομάδες ίσως να είχαν κάποια επιρροή σε μικρότερες ομάδες. Ο στόχος ήταν οι συγκεκριμένες ομάδες να ήταν περισσότερο φίλα προσκείμενες. Εκείνη την περίοδο είχε συμβεί σε μεγαλύτερο βαθμό από το φυσιολογικό. Είχαμε κάνει προτάσεις που δεν πέρασαν ποτέ».

Ακολούθησαν ερωτήσεις αναφορικά με την περίφημη συνάντηση στο Χίλτον το 2012, μεταξύ Μαρινάκη και παραγόντων της ΕΠΟ.

Δημακόπουλος (δικηγόρος Μαρινάκη): Πόσες συναντήσεις Σαββίδη και Μελισσανίδη έγιναν με παράγοντες ΕΠΣ για να προωθηθεί ο Γραμμένος;

Βρύζας: Γνωρίζω ότι έχει γίνει μία, δεν ξέρω πόσες ακριβώς.

Δημακόπουλος: Δεν είναι επιλήψιμο αυτό;

Πρόεδρος δικαστηρίου: Τι διαφορετικό έχουν;

Βρύζας: Η μία ήταν δημόσια ή άλλη όχι. Ήταν μια περίοδος που βόλευε ομάδες που δεν είχαν αγαθές προθέσεις.

Δημακόπουλος: Για να συναντηθούν Σαββίδης και Μελισσανίδης με 35 προέδρους ΕΠΣ, δεν έχει υπάρξει συνεννόηση μυστική;

Βρύζας: Το θέμα για μένα είναι ότι εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε αυτό που είπα στην κατάθεση μου. Η δική μου αίσθηση ήταν ότι αυτά τα όρια του θεμιτού ανταγωνισμού είχαν ξεπεραστεί.

Δημακόπουλος: Για τους δανεικούς που είπατε. Όταν δανείζει ο Ολυμπιακός υπάρχει πρόβλημα, όταν δανείζει ο ΠΑΟΚ όλα καλά;

Βρύζας: Είναι δύο ανόμοια πράγματα. Είχα κάνει κάποιες προτάσεις τότε αλλά ο Ολυμπιακός δεν τις δέχθηκε.

Είμαι εδώ για έναν συγκεκριμένο λόγο, μια δήλωση, και είπα γιατί την έκανα. Η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι είχε ξεφύγει κάθε όριο. Η ανακοίνωση εκφράζει την αγανάκτηση που υπήρχε εκείνη την περίοδο. Πολλές φορές οι ομάδες χρησιμοποιούν τις ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για λόγους σκοπιμότητας».

«Δεν ξέρω αν Κάμπαξης, Δημητρόπουλος ήταν οι καλύτεροι στον πλανήτη…»

Ο Γιάννης Τσαχειλίδης από την πλευρά του, κατέθεσε:

«Το καλοκαίρι του 2012 δεν ήμουν στην ΚΕΔ, εγώ μπήκα το Νοέμβριο. Δεν είχα εικόνα τι έγινε με τους πίνακες, άκουγα τι γινότανε και διάβαζα εφημερίδες. Δεν θυμάμαι να υπήρχαν αλλαγές σε πρόσωπα στους πίνακες το 2012.

Όταν ήμουν στην ΚΕΔ δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στο πρόσωπο μου, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Η δουλειά μας είναι να μην έχουμε καμία σχέση με τους παράγοντες. Ο διαιτητής είναι το εύκολο θύμα, μέσα από μια διαδικασία διαμαρτυρίας ο προπονητής δεν αποκλείεται να θέλει να καλύψει δικές του αδυναμίες, η ομάδα να θέλει να κάνει το ίδιο. Υπάρχουν και ανθρώπινα λάθη, δεν λέω ότι δεν κάνουν λάθη οι διαιτητές. Όλοι κάνουν λάθη».

Για τους κατηγορούμενους πρώην διαιτητές, Κάμπαξη και Δημητρόπουλο, ο κ. Τσαχειλίδης είπε: «Δεν ξέρω αν ήταν οι καλύτεροι διαιτητές στον πλανήτη, αλλά ήταν σταθεροί διαιτητές με σταθερή απόδοση».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube