Ένα πράγμα που δεν με ενοχλεί καθόλου είναι να βλέπω την ομάδα που δικαιούται να πάρει τον τίτλο, έστω και αν δεν είναι η δική μου, να το κατακτά. Συνολικά φέτος ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε μόνο το καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά είχε μία και μόνη ευκαιρία να το κατακτήσει και δεν λύγισε. Αυτό που πέτυχε με τέσσερις απανωτές νίκες, σε ισάριθμα σερί ντέρμπι, όπου ήθελε μόνο τρίποντα, θα μνημονεύεται για χρόνια. Γιατί ο ΠΑΟΚ πήρε το αήττητο πρωτάθλημα του 2019 απέναντι ουσιαστικά σε έναν αντίπαλο. Φέτος το πήρε απέναντι σε όλους τους διεκδικητές της Αθήνας στο κόλπο και πάνω απ' όλα κόντρα στον κακό του εαυτό.

Ο ΠΑΟΚ πριν πάει στην τελική ευθεία των τεσσάρων αγώνων είχε μια ήττα με κάτω τα χέρια από τον Ολυμπιακό, έστω και αν μείωσε στο φινάλε σε 2-1 και μια ισοπαλία σοκ απέναντι στη Λαμία. Και εκεί που έμοιαζε να είχε νικηθεί, όταν μέχρι το 82' είχε βρεθεί στο καναβάτσο από την ΑΕΚ, λίγοι θα μπορούσαν να πιστέψουν στο μεγάλο ντεμαράζ. Ο ΠΑΟΚ τιμώρησε τα τραγικά λάθη της Ένωσης, που τελείωνε το πρωτάθλημα ακόμα και με ισοπαλία και από εκεί και μετά δεν είχε κάτι να χάσει τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Νίκησε τον Ολυμπιακό εύκολα, τον Παναθηναϊκό με περισσότερο άγχος από όσο δείχνει το τελικό 4-1 και πήγε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για να τελειώσει τη δουλειά. Το έκανε, έχοντας ευστοχία μπάσκετ, σε δύο φάσεις που αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν. Παγίδα στον Μορόν και μια έξοχη εκδήλωση αντεπίθεσης από τον Ζίβκοβιτς με πάσα στον Μπράντον. Ο Κωνσταντέλιας με ένα εξαιρετικό άδειασμα σπάει στον Μπράντον, αυτός με μία στον MVP του πρωταθλήματος Τάισον και εκείνος κάνει το 1-2. Ο Βραζιλιάνος σκόραρε και στα τρία ματς της τελευταίας εβδομάδας και στα δικά μου μάτια, αφού με δικό του γκολ κατακτά ο ΠΑΟΚ τον 4ο τίτλο του, είναι ο MVP.

O ΠΑΟΚ είχε και αυτός τους δικούς του δαίμονες να ξεπεράσει για να τελειώσει το πρωτάθλημα. Την είχε την ευκαιρία στον δεύτερο γύρο, όταν είχε τα τρία διαδοχικά ντέρμπι. Δεν τα κατάφερε, αλλά οι μάχες στο Κόνφερενς Λιγκ, του έδωσαν σημαντικά μαθήματα, παιχνίδια που είχαν χρήσιμο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, στο σύνολο του Λουτσέσκου. Μια ομάδα που δεν της βγήκαν βασικές μεταγραφές, όπως αυτή του Μάρκος Αντόνιο κυρίως, του Σαμάτα εξίσου, αλλά και του Εκόνγκ λόγω τραυματισμών, κατόρθωσε με λιγότερες λύσεις από τους υπόλοιπους να κόψει πρώτη το νήμα. Λαμβάνοντας υπόψη το πώς κρίθηκε, αλλά λογαριάζοντας και το γεγονός πως στα τελευταία 17 λεπτά, μαζί με τις καθυστερήσεις, έπαιξε με δέκα και άντεξε, κρίνει κανείς πως απόλυτα δίκαια κατακτά τον τίτλο. Αφού σε όλους τους στατιστικούς δείκτες ήταν ο καλύτερος.

Η ΑΕΚ από τη μεριά της δεν θα πρέπει να τα καταστρέψει όλα επειδή χάθηκε το πρωτάθλημα, αλλά να κοιτάξει πού έγιναν σοβαρές παραλείψεις και στην εκκίνηση της σεζόν, τι δεν έκανε καλά στη μέση της σεζόν με τις μεταγραφές και βέβαια ο Αλμέιδα να αντιληφθεί ότι ο τρόπος παιχνιδιού που του έδωσε πέρυσι το νταμπλ, έγινε αντιληπτός από τους αντιπάλους, αλλά και οι παίκτες του δεν μπορούσαν να τον υπηρετήσουν, για διάφορους λόγους. Ο «δικέφαλος» έπαιξε στα playoffs με Ελίασον, Βίντα και Πόνσε και δεν μπορείς να βρεις άλλον διακριθέντα. Ο Αθανασιάδης πήρε πίσω την καλή εμφάνιση που έκανε με τον Ολυμπιακό με τα όσα δεν έκανε στην Τούμπα στα τελευταία δέκα λεπτά, 1,5 καλό παιχνίδι από τον Πινέδα και ένα καλό 60λεπτο του Αραούχο με τον Παναθηναϊκό. Εκεί συνοψίζονται τα λίγα που κατόρθωσε η ΑΕΚ στα playoffs.

Από την άλλη αν το έπαιρνε, δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν το άξιζε, ούτε αν ήταν Ενωσίτης πως δεν θα το ευχαριστιόταν, γιατί αυτά τα βρίσκω λίγο ανοησίες. Σίγουρα θα πρέπει να δοθεί και μια πειστική εξήγηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Αλμέιδα τον Λιούμπισιτς. Στην Ένωση συνολικά δεν ήθελαν ίσως να πιστέψουν, ενώ τα καμπανάκια βαρούσαν, όλος ο κόσμος πίστευε ότι θα δούμε την περσινή ΑΕΚ στα playoffs, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Ο Ολυμπιακός εξαργύρωσε και εντός τειχών, κάτι που του έκανε πολύ καλό και φυσικά αναφέρομαι στην προσπάθεια της Ευρώπης. Έχει φτάσει στον τελικό του Κόνφερενς, αλλά κατόρθωσε να σώσει την 3η θέση στο πρωτάθλημα, που δεν ήταν εύκολο και συνολικά, αλλά και αν υπολογίσει κανείς πως έχανε απόψε με 2-0 και επέστρεψε. Οι δύο ομάδες που πήγαν μακριά στην Ευρώπη, σκληραγωγήθηκαν, πήραν μαθήματα και το εξαργύρωσαν με το παραπάνω στο ελληνικό πρωτάθλημα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube