Η Ισραηλινή πρεσβεία στην Ολλανδία υπέβαλλε επίσημη διαμαρτυρία με αφορμή τη διακωμώδηση της ισραηλινής συμμετοχής στη Eurovision, κατηγορώντας τους εμπνευστές του σκετς για αντισημιτικούς στίχους.
Στο αμφιλεγόμενο βίντεο που προβλήθηκε από τη σατιρική εκπομπή Sanne Wallis de Show, η Ολλανδή κωμικός Μαρτίν Σάντιφορτ υποδύεται την ισραηλινή τραγουδίστρια Νέτα Μπαρζιλάι, νικήτρια της φετινής Eurovision με το τραγούδι Toy.
Οι στίχοι του τραγουδιού έχουν αντικατασταθεί με επικριτικά σχόλια για την πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους, ενώ στο φόντο προβάλλονται στιγμιότυπα από τα επεισόδια στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 60 ανθρώπους.
«Κοιτάξτε με, είμαι μία τόσο γλυκιά χώρα/ οι ηγέτες του κόσμου τρώνε υπάκουα από το χέρι μου. Και σβήνω όλες τις φωτιές με ένα φιλί / Κάνουμε πάρτι, θέλεις να έρθεις; Σύντομα στο τέμενος al-Aqsa, το οποίο σύντομα θα είναι άδειο» είναι οι στίχοι του τραγουδιού στον ρυθμό του Toy.
Περιτριγυρίζεται η χώρα σου από ανθρώπους που πετάνε πέτρες ; Χτίσε τείχη, όπως ο Τραμπ οραματίζεται στα υγρά του όνειρα/ Εκτόξευσε μία ρουκέτα/ Κοίτα πόσο όμορφα πετάω βόμβες/ Ναι, το Ισραήλ ξανακερδίζει/ Εδώ και 70 χρόνια αυτό το πάρτι συνεχίζεται. Κοίτα πόσο όμορφα είναι.
Ο στίχος που φαίνεται ωστόσο να ενόχλησε περισσότερο το Ισραήλ, αφορά τα εγκαίνια της νέας αμερικανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, υποστηρίζοντας ότι η αναφορά στον πλουτισμό συνιστά αντισημιτικό στερεότυπο.
Ο συγκεκριμένος στίχος αναφέρει: «Σας χάλασαν το πάρτι ριζοσπάστες; Ανοίξτε μία πρεσβεία για να πλουτίσετε».
Η επίσημη διαμαρτυρία που υπέβαλλε το Ισραήλ απεστάλη προς τον τηλεοπτικό σταθμό που προέβαλλε την εκπομπή, το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς επίσης και στο Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της χώρας
Στην διαμαρτυρία σημειώνεται ότι η ελευθερία του λόγου, του τύπου και της σάτιρας συνιστούν σημαντικά στοιχεία μίας δημοκρατικής και πλουραλιστικής κοινωνίας, όπως συμβαίνει σε αυτές της Ολλανδίας και του Ισραήλ.
«Τιμούμε και σεβόμαστε αυτές τις αρχές, αλλά στο συγκεκριμένο σκετσάκι το παρατραβήξατε» καταλήγει η διαμαρτυρία.
Το σκετσάκι προκάλεσε έντονες συζητήσεις και στο διαδίκτυο, με Ολλανδούς και Ισραηλινούς χρήστες του Twitter να σχολιάζουν το κατά πολλούς αντισημιτικό περιεχόμενό του.
Ο τηλεοπτικός όμιλος δήλωσε ότι το τραγούδι επέκρινε την ισραηλινή πολιτική και όχι την εβραϊκή κοινότητα.
«Στην εκπομπή Sanne Wallis the Show, τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας συζητήθηκαν υπό το πρίσμα της σάτιρας. Την τελευταία εβδομάδα η νίκη του Ισραήλ στη Eurovision συνέπεσε με την αναζωπύρωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας. Η συγκεκριμένη παρωδία φέρνει προς συζήτηση το ζήτημα της ακολουθούμενης πολιτικής του Ισραήλ και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά “κατηγορώ” απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr