Γεννήθηκε στο Παρίσι, έχει καταγωγή από το Κονγκό, αλλά έμαθε ποδόσφαιρο στο Βέλγιο. Ο Ελιακίμ Μανγκαλά ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στην Σταντάρ Λιέγης και το 2011 μεταγράφηκε στην Πόρτο, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας έξι ετών.

Μετά από μια δύσκολη πρώτη χρονιά στους «Δράκους», ο Μανγκαλά καθιερώθηκε στη βασική ενδεκάδα της Πόρτο και τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, ήταν από τους βασικούς συντελεστές της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Η απόδοσή του ήταν, μάλιστα, τόσο καλή που ενθουσίασε τους ανθρώπους της Παρί Σεν Ζερμέν, η διοίκηση της οποίας φέρεται να είναι έτοιμη να καταθέσει επίσημη πρόταση στους πρωταθλητές Πορτογαλίας, προκειμένου να τον αποκτήσει το καλοκαίρι.

Ο 22χρονος αμυντικός, όμως, δεν φαίνεται πρόθυμος να επιστρέψει στο Παρίσι. «Γνωρίζω καλά το Παρίσι, αφού γεννήθηκα εκεί. Αλλά δεν με ενδιαφέρει η προοπτική να εργαστώ στη γαλλική πρωτεύουσα. Έχω συμβόλαιο με την Πόρτο και μέχρι το 2017 όταν και λήγει, δεν πρόκειται να σκεφτώ να μεταγραφώ σε άλλη ομάδα. Θέλω να τιμήσω το συμβόλαιό μου και αυτό σκοπεύω να κάνω. Συνεπώς, αδιαφορώ για τις φήμες περί ενδιαφέροντος της Παρί Σεν Ζερμέν», ξεκαθάρισε ο αμυντικός της Πόρτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από την Πορτογαλία, η διοίκηση των «Δράκων» κοστολογεί τον Μανγκαλά γύρω στα 50 εκατ. ευρώ. Ποιο είναι το σχόλιο του παίκτη; «Για να ζητούν τόσα χρήματα για μένα, σημαίνει πως με θεωρούν σημαντικό ποδοσφαιριστή και με υπολογίζουν πολύ. Ακόμα ένας λόγος για να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για την Πόρτο», τόνισε ο Ελιακίμ Μανγκαλά, αποκλείοντας, ουσιαστικά, κάθε περίπτωση να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν.

Κώστας Κουκάρας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube