Ιστορικό από πολλές απόψεις ήταν το grand-prix της Formula 1 στην Καταλονία. Ο πέμπτος φετινός αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος θα μείνει αξέχαστος για τον Μαξ Φερστάπεν, ο οποίος πήρε την παρθενική νίκη της καριέρας του που ξεκίνησε πέρυσι και συνοδεύτηκε από μερικά ρεκόρ.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Σε ηλικία 18 ετών και 228 ημερών ο Ολλανδός έγινε ο νεότερος νικητής στη Formula 1, συντρίβοντας κυριολεκτικά κατά δύο χρόνια και 210 ημέρες το προηγούμενο, που ανήκε στον Σεμπάστιαν Φέτελ. Πλην αυτού, έγινε ο νεότερος σε ηλικία πιλότος που βρισκόταν σε θέση οδηγού στη διάρκεια της κούρσας και ο νεότερος ηλικιακά που ανεβαίνει στο πόντιουμ των νικητών. Αυτά τα δύο ρεκόρ έρχονται να προστεθούν σε άλλα δύο που κατέχει από πέρυσι και είναι τα εξής: Είναι ο νεότερος στην ιστορία, που αγωνίστηκε στη Formula 1 σε ηλικία μόλις 17 ετών και 166 ημερών και επίσης ο νεότερος που κέρδισε βαθμούς.

Στην Καταλονία, ο Μαξ Φερστάπεν έγινε ο πρώτος Ολλανδός που κέρδισε ποτέ κάποιον αγώνα και μόλις ο δεύτερος που ανέβηκε στο πόντιουμ. Ο πρώτος ήταν ο πατέρας του Γιος, που βρέθηκε δύο φορές στο βάθρο το 1994 οδηγώντας την Benetton. Τέλος, είναι ο πρώτος, μετά τον Φερνάντο Αλόνσο το 2010 με τη Ferrari, που κερδίζει τον αγώνα στο ντεμπούτο του με τη νέα του ομάδα, αφού μόλις πριν από μερικές μέρες είχε πάρει μεταγραφή από την Toro Rosso στη Red Bull. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Red Bull, μετά την αποχώρηση του Σεμπάστιαν Φέτελ το 2014.

Από εκεί και πέρα, από το ισπανικό grand-prix προέκυψαν μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα, για δέκατη συνεχόμενη χρονιά υπάρχει διαφορετικός νικητής στον συγκεκριμένο αγώνα, κάτι που δεν υπάρχει για οποιοδήποτε άλλο.

Επίσης, για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν, και οι δύο οδηγοί της Ferrari ανέβηκαν στο πόντιουμ των νικητών. Από την άλλη, για πρώτη φορά μετά το grand-prix της Αυστραλίας το 2011 εγκατέλειψαν τον αγώνα και οι δύο οδηγοί της Mercedes. Έτσι για πρώτη φορά από το 2012 και τον αγώνα των ΗΠΑ, απέτυχε, έστω και ένας οδηγός της γερμανικής ομάδας, να ανεβεί στο βάθρο. Τέλος, η διπλή εγκατάλειψη από τους Λιούις Χάμιλτον και Νίκο Ρόσμπεργκ, άφησε την Williams ως την μοναδική ομάδα τη φετινή σεζόν, που και οι δύο οδηγοί της βρίσκονται σε κάθε αγώνα στη βαθμολογούμενη δεκάδα.

Δεν είναι και λίγα. Τόσα πολλά μαζεμένα ρεκόρ και στοιχεία δεν τα βρίσκεις εύκολα σε έναν και μόνον αγώνα. Μακάρι, το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 να μας χαρίσει κι άλλες τέτοιες στιγμές κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube