Τα αμερικανικά γήπεδα κοσμεί με την παρουσία του τα τελευταία πέντε χρόνια ο Γιάννης Σταυρίδης. Ο 37χρονος διαιτητής έχει κερδίσει το σεβασμό και την αναγνώριση στο MLS, αφού έχει ψηφιστεί τρεις σεζόν ως ο κορυφαίος του πρωταθλήματος και μάλιστα του ζητήθηκε να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στο προηγούμενο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Για την πορεία του μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού και το πώς εκδιώχτηκε από τη Super League μίλησε στο ΣΠΟΡ FM 94,6 και την εκπομπή «Playball» και στάθηκε στη συμμετοχή του στα Special Olympics. Ακόμα σημείωσε τη μεγάλη εξέλιξη που έχει τα τελευταία χρόνια το αμερικανικό ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Γιάννης Σταυρίδης στους Μάνο Ζερβάκη, Γιώργο Μαραθιανό ΣΠΟΡ FM 94,6:
Για τους λόγους που έφυγε από την Ελλάδα:
«Το 2009, αν και ήμουν δύο χρόνια διεθνής διαιτητής βρέθηκα ξαφνικά εκτός πινάκων. Ήμουν μικρός σε ηλικία, είναι το χόμπι μου, καθώς δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Σε συνεννόηση με το μέντορά μου έφυγα το καλοκαίρι του 2009 και πήγα για μία σεζόν στην Κύπρο».
Για το πώς βρέθηκε στην Αμερική:
«Έχω ακούσει και έχω διαβάσει διάφορα για το αμερικανικό πρωτάθλημα. Ότι είναι παροπλισμένο και ότι πάει κανείς για τα τελευταία ένσημα. Όπως βλέπετε και από τις τελευταίες εξελίξεις, για να βρεθείς εκεί περνάς από κόσκινο είτε για να αγωνιστείς είτε για να διαιτητεύσεις εκεί. Η διαιτησία είναι κάτι που το αγαπώ πολύ, είμαι διαιτητής από τα 17 μου και κλείνω φέτος 20 χρόνια στο χώρο. Δεν το κάνεις μόνο για τα χρήματα ή τη δόξα. Όταν αγαπάς κάτι πολύ, παλεύεις πολύ».
Για το αμερικανικό ποδόσφαιρο:
«Οι Αμερικάνοι έχουν αναπτύξει πολύ το άθλημα τα τελευταία 10 χρόνια και ειδικά μετά την άφιξη του Μπέκαμ. Μετά την πρώτη του χρονιά είδαν πως τα γήπεδα άρχιζαν να γεμίζουν και να αποφέρουν χρήματα στις ομάδες, έτσι πλέον όλες οι ομάδες κοιτάζουν να φέρουν ένα παίχτη κράχτη, όπως έγινε πάλι με τον Τζέραρντ και τον Κακά. Είναι νούμερο 1 στον τομέα του μάρκετινγκ και γενικότερα στην ποιότητα που έχουν».
Μέχρι πότε θα είναι διαιτητής στο MLS και αν θα γυρίσει στην Ελλάδα:
«Το όριο εκεί είναι τα 47 χρόνια. Κάθε χώρα το καθορίζει το όριο από μόνη της. Στην Αγγλία είναι μέχρι τα 48-49. Η FIFA έχει ορίσει τα 43 χρόνια. Θα ήθελα όταν κλείσω την καριέρα μου να επιστρέψω για μία σεζόν έστω στην Ελλάδα».
Αν παρακολουθεί τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με πολλούς διαιτητές να μπαινοβγαίνουν στον ανακριτή
«Ο καθένας κρίνεται για αυτά που κάνει. Δε γίνεται ένας διαιτητής με 3-5 παιχνίδια στη Β’ Εθνική να ανεβαίνει κατευθείαν στη Super League, έτσι δεν είναι καθόλου έτοιμοι. Κατά τη γνώμη μου ο καλός διαιτητής είναι αυτός που έχει σφυρίξει όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια. Επίσης, φαίνεται από πολλά άλλα πράγματα, χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Είναι σημαντικό και να μιλάει αρκετά με τους ποδοσφαιριστές στη διάρκεια του αγώνα».
Αν έχει δεχτεί πιέσεις από παράγοντες στην Αμερική:
«Ούτε για αστείο δε σου λένε να προσέξεις τι σφυρίζεις. Δεν ασχολείται ούτε ο Τύπος με τους διαιτητές».
Για τη συμμετοχή του στους αγώνες Special Olympics:
«Είναι τιμή μου που θα είμαι εκεί ανάμεσα σε 20 διαιτητές στα Special Olympics. Πριν το Μουντιάλ του 2014 η ομοσπονδία της Αμερικής ήθελε να πάρω την υπηκοότητα και να πάω στη Βραζιλία, αλλά δεν ήθελα, αφού νιώθω Έλληνας. Πιστεύω πως κάποια στιγμή θα ορθοποδήσουμε και εμείς και θα γίνουν καλύτερα πράγματα σε όλα τα επίπεδα».