Πολύ ξενύχτι χθες με την έρευνα για την καριέρα του Πάμπλο Τσαβαρία. Η ΠΑΕ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή, που απ’ όσα είδα τουλάχιστον στα video έχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Το σουλούπι του, αλλά και μερικά ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του, μου θυμίζουν Λυμπερόπουλο, αλλά στο πολύ πιο γρήγορο. Ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να παίξει και στις τρεις θέσεις της επίθεσης αποτελεί πάντοτε ένα χρήσιμο εργαλείο στη διάθεση του προπονητή. Βέβαια από τα βίντεο όλοι καλοί φαίνονται, άρα το θέμα είναι τι θα κάνουν στο γήπεδο.
Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής έχει γεμάτες χρονιές εδώ και πέντε χρόνια. Δηλαδή τα τρία χρόνια στη Λανς που έπαιζε τελευταία όπου έχει έναν αριθμό αγώνων μεγάλο με 91 παιχνίδια συνολικά, αλλά και στην Κόρτραϊκ (με 65 εμφανίσεις) που φαινόταν να παίζει πιο καθαρά σαν δεξί εξτρέμ και φαίνεται πως με τις ασίστ έχει εξαιρετική σχέση. Έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή και από δεξιά χρειάζεται η Ενωση. Όπως επίσης, δείχνει να διαθέτει μεγάλη ικανότητα στη ντρίπλα, πράγμα που στην ΑΕΚ διαθέτουν ελάχιστοι ποδοσφαιριστές. Αν δεν αποκτήσεις ποδοσφαιριστές που να μπορούν οι ίδιοι να δημιουργήσουν αριθμητικό πλεονέκτημα ξεπερνώντας αντιπάλους, είναι δύσκολο να διασπάσεις τις κλειστές άμυνες.
Σημαντικότατο στοιχείο είναι και το γεγονός πως και με το γκολ έχει καλή σχέση. Ακόμα στο ρεπερτόριο του έχει κινήσεις σέντερ-φορ. Άλλωστε η χώρα προέλευσης του αποτελεί εγγύηση. Οι Αργεντινοί που παίζουν από τη μέση και μπροστά μπορούν να παίξουν οπουδήποτε και ν’ αποδώσουν κατά κανόνα. Όταν η μπάλα έρχεται από την αντίθετη πλευρά, ξέρει να κάνει τη σωστή κίνηση και να πάρει κατάλληλη θέση στην μεγάλη περιοχή, για να σημειώσει το γκολ. Νομίζω πως με την απόκτηση του η ΑΕΚ βρίσκει μια εξαιρετική λύση.
Τώρα για το φορ, η αίσθηση μου ήταν πως τα δύο ονόματα που παίζουν εδώ και μέρες στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ δεν θα είναι τα μοναδικά. Μάλιστα στη χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή το έριξα κάπως αυθαίρετα, χωρίς να έχω συγκεκριμένη πληροφόρηση, αλλά πολλές φορές όταν η ομάδα φαίνεται επικεντρωμένη σε έναν στόχο και το παλεύει, το λογικό αλλά και το σωστό είναι να δουλεύει και μία άλλη περίπτωση. Κι επειδή κάποιοι φέτος ασχολούνται αποκλειστικά με το πώς θα κάνουν χαλάστρα στις μεταγραφές της Ενωσης, καλύτερα οι περιπτώσεις να γίνονται γνωστές, τουλάχιστον αν έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις.
Είναι ένα περίπλοκο καλοκαίρι και χρειάζεται υπομονή. Οι ισορροπίες που αλλάζουν στο καθεστώς του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και το γεγονός πώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί αγώνες για όλες τις ομάδες που παίζουν στα Κύπελλα Ευρώπης, θεωρώ πώς στην εξέλιξη του Ιουλίου και του Αυγούστου, μπορεί να διαφοροποιήσουν ισορροπίες και στόχους. Για όσους βιάζονται, θέλω να φέρω το περσινό παράδειγμα του Παναθηναϊκού, που παρά το γεγονός πως έκανε νωρίς τις καλοκαιρινές μεταγραφές του, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Άρα και η βιασύνη, δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Πάντως και με τον Κάτσαρ φαίνεται πώς το θέμα προχωρά. Εύχομαι μέχρι αρχές της εβδομάδας στην Πολωνία, να καταφθάσουν οι ενισχύσεις.
Επιπλέον στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς, ο κορμός της ομάδας ν’ αποτελείται από την ομάδα που τελείωσε τη σεζόν. Το να βάλεις ξαφνικά ένα σύνολο, όπου θα είναι καινούριοι παίκτες παραπάνω από τους μισούς, έχει μεγαλύτερο κίνδυνο. Για παράδειγμα με καινούριους για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς, τον Τσιγκρίνσκι, τον Τσαβαρία αν αποκτηθεί αυτός, αλλά και τον επιθετικό, θεωρώ πως αποτελεί τη σωστή δοσολογία νέων προσώπων. Όχι πως θα παίζουν μόνον αυτοί βασικοί από τους καινούργιους στη συνέχεια, αλλά και το να εμφανίσεις μία ομάδα με 6-7 αλλαγές σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν στο πρώτο παιχνίδι, πιθανολογώ ότι μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Μετά την υπόθεση του Μοντανιέ, θεωρώ πως όλες οι κινήσεις είναι πιο προσεκτικές και μεθοδικές. Σίγουρα ο κόσμος είναι ανυπόμονος, αλλά υπάρχει καιρός μπροστά μας.