Οι εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν ξεκινήσει ποινική διαδικασία εναντίον του Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, επιχειρηματία από το Κατάρ και προέδρου της Παρί, για δωροδοκία ώστε να αποκτήσει από τη FIFA τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2026 και του 2030.
Μάλιστα, οι Ελβετοί άσκησαν ήδη διώξεις κατά του Αλ-Κελαϊφί και ακόμα δύο προσώπων!
Η διερεύνηση της υπόθεσης διαφθοράς, που μπορεί να έγινε γνωστή σήμερα αλλά έχει αρχίσει στις 20 Μαρτίου 2017, περιλαμβάνει και τον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA Ζερόμ Βάλκε.
Η Εισαγγελία της Ελβετίας ερευνά κατά πόσον ο Βάλκε δωροδοκήθηκε (και) από τον Αλ-Κελαϊφί, ο οποίος εκτός από πρόεδρος της Παρί είναι και διευθύνων σύμβουλος της beiN Media Group, μίας κορυφαίας μιντιακής εταιρείας του Κατάρ.
Σήμερα ο Βάλκε κλήθηκε και κατέθεσε ως ύποπτος στον ανακριτή σχετικά με τις κατηγορίες περί «βρόμικης» ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των επόμενων Μουντιάλ.
Επιπλέον, η ελβετική εισαγγελία ανακοίνωσε πως έχει θέσει στο στόχαστρό της ακόμα έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο των μίντια (ο οποίος όμως προς τον παρόν δεν κατονομάζεται) σχετικά με παρατυπίες στη διαδικασία απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018, του 2022, του 2026 και του 2030.
Βαριές κατηγορίες
Όπως γνωστοποίησαν οι ελβετικές αρχές, οι δικαστικές έρευνες αφορούν την πιθανή τέλεση των αδικημάτων της διαφθοράς της, δωροδοκίας και δωροληψίας, της απάτης, της πλαστογραφίας και της κατάχρησης διοικητικής εξουσίας σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού.
Για τον Βάλκε, το γραφείο της Εισαγγελίας αναφέρει ότι θεωρείται ύποπτος για την δωροληψία προκειμένου να δώσει στον Αλ-Κελαϊφί και στον έτερο επιχειρηματία το δικαίωμα διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Μουντιάλ 2018, 2022, 2026 και 2030 σε διάφορες χώρες.
Όσο για τον Αλ-Κελαϊφί, θεωρείται ύποπτος για δωροδοκία προκειμένου να κερδίσει την ανάθεση των δικαιωμάτων των διοργανώσεων του 2026 και του 2030.
«Ευχαριστώ» και στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο της έρευνας έχει ζητηθεί και παρέχεται δικαστική συνδρομή από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, αλλά και την Ελλάδα!
Μάλιστα, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας ευχαρίστησε δημόσια τις δικαστικές αρχές αυτών των χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, για τη βοήθειά τους: «Σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε διάφορους τόπους και χώρους. Οι ενέργειες αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος της ελβετικής εισαγγελίας. Η συντονισμένη δράση σε όλες αυτές τις χώρες κατέστη δυνατή μέσω του ενιαίου συντονιστικού κέντρου EUROJUST. Ευχαριστούμε τις γαλλικές, τις ελληνικές, τις ιταλικές και τις ισπανικές δικαστικές αρχές, καθώς και τη Fedpol, για την πολύτιμη συνεργασία τους σε αυτήν την υπόθεση».
Στο δόκανο και της γαλλικής εισαγγελίας!
Την ίδια ώρα, η Εθνική Εισαγγελία της Γαλλίας διέταξε σήμερα τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας εναντίον της εταιρείας του Αλ-Κελαϊφί BeinN Sports, που έχει ως έδρα το Παρίσι, σχετικά με τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει το αφεντικό της Παρί από την ελβετική δικαιοσύνη για παράνομη απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων.
Η γαλλική εισαγγελία γνωστοποίησε ότι ερευνήθηκαν τα γραφεία της εταιρείας του Αλ-Κελαϊφί στο Παρίσι σε μία επιχείρηση που οργανώθηκε σε συνεργασία με την αντίστοιχη ελβετική, η οποία –όπως ανακοινώθηκε από τη Βέρνη- έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά του προέδρου της Παρί Σεν Ζερμέν, του Βάλκε και ακόμη ενός προσώπου.
Ο Βάλκε, ο οποίος ερευνάται από τις δικαστικές αρχές της Ελβετίας και για άλλες υποθέσεις, αποπέμφθηκε από τη FIFA τον Ιανουάριο του 2016 με την κατηγορία της διαφθοράς και του επιβλήθηκε 12ετής αποκλεισμός.
Ο Γάλλος, που ήταν για πολλά χρόνια το δεξί χέρι του Γιόζεφ Μπλάτερ στη FIFA, πήγε στο CAS και κατά την εκδίκαση της προσφυγής του αυτήν την εβδομάδα ζήτησε την ακύρωση της ποινής του στο σύνολό της.
Πάντως, το ελβετικό υπουργείο δικαιοσύνης διευκρίνισε πως «ουδείς βρίσκεται υπό προληπτική κράτηση. Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους».