Κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα μετάλλια στο μονόζυγο στην Ευρώπη, ενώ είναι ένας από τους τρεις αθλητές που έχουν κατακτήσει δύο φορές χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Ο Βλάσης Μάρας ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, οι οποίοι θα είναι οι τέταρτοι της καριέρας του. Παρόλο όμως, που έχει τόσες επιτυχίες, αυτό που του λείπει είναι ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, κάτι που θα επιχειρήσει να κατακτήσει στο Ρίο.
Λίγο καιρό πριν ταξιδέψει στη Βραζιλία, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για τον μεγάλο του στόχο στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή «Playball» και τους Μάνο Ζερβάκη-Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου
Για το αν η κατάκτηση κάποιου μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, του έχει μείνει απωθημένο και το ποιοι είναι οι στόχοι του στο Ρίο: «Δε θα έλεγα ότι είναι κάτι απωθημένο. Η μοίρα τα έχει φέρει έτσι, ώστε να μη καταφέρω να κερδίσω κάποιο μετάλλιο. Άλλες φορές λόγω των κριτών, άλλες γιατί δεν έκανα ακριβώς αυτό που έπρεπε. Σίγουρα θέλω να διακριθώ, αφού μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν τα έχω καταφέρει και είναι ο στόχος μου να κερδίσω κάποιο μετάλλιο».
Για το ποια είναι η αγωνιστική του κατάσταση αυτή τη στιγμή, σε σχέση και με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μαΐου, στο οποίο τερμάτισε την 8η θέση, μετά από πτώση που είχε από το μονόζυγο στον τελικό: «Δεν ήμουν τελείως έτοιμος τον Μάιο. Ήμουν σε καλή κατάσταση, αλλά ήθελα λίγη παραπάνω προπόνηση και να δουλέψω πάνω σε πιο πολλά προγράμματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε καλή κατάσταση αλλά όλα είναι θέμα ημέρας. Τα προγράμματα είναι δύσκολα και κρίνονται στη λεπτομέρεια, όπως στο Λονδίνο, που το χέρι μου δεν είχε πολύ καλή θέση στην μπάρα και αυτό μου στοίχησε».
Για το αν είναι γνωστό το πρόγραμμα που θα κάνει στους Ολυμπιακούς: «Το πρόγραμμα είναι γνωστό και το δουλεύω. Δε νομίζω να αλλάξω κάτι μέχρι τους Ολυμπιακούς, αφού είναι συγκεκριμένα αυτά τα προγράμματα και δεν μπορείς εύκολα να αλλάξεις κάτι. Ίσως ανέβει λίγο ο βαθμός δυσκολίας, αλλά αυτό εξαρτάται από τον αγώνα και το τι θα έχουν κάνει οι υπόλοιποι αθλητές. Είναι, βέβαια λίγο ρίσκο να αλλάξεις το πρόγραμμα, αλλά και το μονόζυγο από μόνο του είναι ρίσκο. Δεν πρέπει να σκέφτομαι έτσι όμως, απλά πρέπει να πάω και να αγωνιστώ».
Για το αν μετά από τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, η εμπειρία παίζει κάποιο ρόλο ή αν είναι καθαρά θέμα ημέρας: «Σίγουρα παίζει κάποιο ρόλο η εμπειρία, όμως ο κάθε αγώνας είναι ξεχωριστός. Μπορεί να είμαι καλά εκείνη τη μέρα, αλλά μπορεί και όχι, αλλά το να μην είμαι καλά ψυχολογικά μπορώ να το διαχειριστώ. Το άγχος είναι φυσιολογικό, αρκεί να μη με καταβάλει. Υπάρχουν δύο ειδών άγχη, το καλό και το κακό. Το καλό σε ξυπνάει και γι’ αυτό μπορώ να πω ότι όταν έχω άγχος τα πάω καλύτερα. Είμαι σίγουρος ότι ο αγώνας θα πάει πολύ καλά, αλλά για ακόμα μια φορά ήμουν άτυχος γιατί θα αγωνιστώ και πάλι στο πρώτο όμιλο. Αυτό έχει κάτι αρνητικό, διότι στον πρώτο όμιλο οι κριτές είναι πιο σφιγμένοι και οι βαθμολογίες τους είναι λίγο πιο μικρές από αυτές που δίνουν στον επόμενο όμιλο. Οπότε θα πρέπει να κάνω ολόσωστα το πρόγραμμα, για να μη με βαθμολογήσουν άσχημα».
Για τους στόχους της Ελλάδας στην Ενόργανη Γυμναστική και αν μπορούν να κατακτήσουν μετάλλιο: « Και οι τρεις αθλητές που είμαστε στην ενόργανη (Λευτέρης Πετρούνιας και Βασιλική Μιλλούση) διεκδικούμε την πρόκριση στον τελικό και αυτό είναι επιτυχία από μόνο του. Κάθε τελικός είναι διαφορετικός και αν καταφέρουμε να προκριθούμε θα τα δώσουμε όλα. Δεν είναι κάτι πολύ δύσκολο να διακριθούμε. Σίγουρα το προβάδισμα για την μεγαλύτερη επιτυχία έχει ο Λευτέρης Πετρούνιας, γιατί βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του και γενικά το άθλημά του είναι από τα πιο σταθερά και δύσκολα θα κάνει λάθος. Τον βάζω πρώτο στη λίστα των μεταλλίων, όχι μόνο από την ενόργανη αλλά από όλη την ελληνική αποστολή. Είναι από τους κορυφαίους στο άθλημά του, αν όχι ο κορυφαίος και θα είναι μια μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη αν δεν κατακτήσει κάποιο μετάλλιο».
Για το αν θα συνεχίσει τη Γυμναστική και αν θα αγωνιστεί και σε πέμπτους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Ο κώδικας της βαθμολογίας αλλάζει μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο κι αυτό είναι κάτι που θα ευνοεί τις ασκήσεις μου. Είναι σα να με βάζουν με το “έτσι θέλω” να συνεχίσω τη γυμναστική. Με την αλλαγή αυτή, η δυσκολία των προγραμμάτων μου θα ανέβει, ενώ το αντίθετο θα συμβεί με τα προγράμματα πολλών από τους αντιπάλους μου. Αυτό που κάνω τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο από κάποιους άλλους, αλλά μέχρι τώρα η παγκόσμια ομοσπονδία δεν το αναγνώριζε αυτό, κάτι που θα αλλάξει».
Για τις συνθήκες των προπονήσεών τους: « Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει όμως θέληση να διορθωθούν. Κάτι όμως που συμβαίνει συνέχεια, είναι το πρόβλημα με τον κλιματισμό. Τον φτιάχνουν συνέχεια, αλλά μετά από λίγες μέρες χαλάει πάλι. Γινόμαστε κι εμείς κουραστικοί που το λέμε, αλλά είναι κουραστική και η κατάσταση».
Για το αν θα ήταν καλύτερο να προπονούνται περισσότερο καιρό στη Βραζιλία, για να συνηθίσουν το κλίμα της χώρας: «Δεν θεωρώ ότι θα άλλαζε κάτι αν έκανα περισσότερες μέρες προπόνηση στη Βραζιλία, αφού έτσι κι αλλιώς τα γυμναστήρια είναι κλειστά. Πάντως, κάθε φορά που έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, πάμε δέκα μέρες πριν εκεί που διεξάγονται. Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο μας κάνει καλό αυτό, αφού μόλις πας εκεί ανυπομονείς για τον αγώνα και όσο πιο αργά περνούν οι μέρες, τόσο πιο εύκολα αρχίζεις να βαριέσαι».