· Η αλήθεια είναι ότι σε γενικές γραμμές ισχύει για την πρώτη σεζόν του Λοβέρα στον Ολυμπιακό αυτό που λέμε «έτσι κι έτσι». Άμα βάλεις κάτω τα παιχνίδια, τα ουκ ολίγα, στα οποία πήρε ευκαιρίες από τον Πέδρο Μαρτίνς, θα διαπιστώσεις εύκολα κάποια πράγματα.
· Για παράδειγμα, τι συνέβη όσες φορές ο προπονητής χρησιμοποίησε βασικό τον νεαρό Αργεντίνο άσο…
Με τον Ερυθρό Αστέρα (1-3) τον έκανε αλλαγή στο 61’, με το σκορ 1-0
Με τον ΟΦΗ (2-1) τον έκανε αλλαγή στο 56’, με το σκορ 1-1
Με τον Πανιώνιο (1-1) τον έκανε αλλαγή στο ημίχρονο, στο 0-0
Με τη Λαμία (3-2) τον έκανε αλλαγή στο ημίχρονο, με το σκορ 0-1
Μόνο με τη Λαμία (0-0) στο Κύπελλο τον άφησε ως το 84’.
· Μπορεί κάποιος να δει ότι ο προπονητής όταν τον έβαζε βασικό, εν τέλει αναγκάζονταν, από την απόδοση του, να τον κάνει αλλαγή είτε στο ημίχρονο κιόλας, είτε στα πρώτα λεπτά του β΄ ημιχρόνου, με το σκορ να μην είναι καλό για τον Ολυμπιακό, όπως δεν ήταν καλό και το 0-0 του Κυπέλλου στη Λαμία, όπου εκεί τον άφησε σχεδόν ως το τέλος. Εξαίρεση το ματς στο Βελιγράδι, όπου με το που βγήκε ο Λοβέρα στο 61’ ο Ολυμπιακός ισοφαρίστηκε (1-1 στο 62’), με τον δεξιοπόδαρο κυνηγό όμως γενικά να μην παίζει καλά.
· Αντίθετα, ο Λοβέρα ήταν καλύτερος όταν έμπαινε ως αλλαγή.
Με τον Ερυθρό Αστέρα (1-0) μπήκε στο 0-0. Με την Άρσεναλ (2-1) μπήκε στο 1-1. Με τον Ατρόμητο (2-0) μπήκε στο 0-0. Στη Λαμία (4-0) μπήκε στο 2-0. Με τη Λαμία (2-0) μπήκε στο 1-0. Με τον Παναιτωλικό (2-0) μπήκε στο 1-0. Με το Βόλο (0-0) όταν μπήκε ο Ολυμπιακός είχε δύο δοκάρια (το ένα δικό του). Με την Μπάγερν (2-3) μπήκε στο 1-2. Με την ΑΕΚ (0-0) όταν μπήκε ο Ολυμπιακός κέρδισε την αποβολή του Σιμόες. Με τον ΟΦΗ (1-0) μπήκε στο 1-0. Με την Άρσεναλ (0-1) μπήκε στο 0-0. Με τον Άρη (4-2) μπήκε στο 4-1. Με την Ξάνθη (3-1) μπήκε στο 3-0.
· Βλέπουμε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων που μπαίνει αλλαγή ο Λοβέρα, το σκορ γίνεται καλύτερο για τον Ολυμπιακό η, έστω δεν αλλάζει όταν είναι ισόπαλο. Κι όταν αυτό έγινε, με εξαίρεση το εδώ ματς με την Άρσεναλ, ήταν σε παιχνίδια που είχε κριθεί η νίκη, όταν μπήκε στο 4-1 με τον Άρη και στο 3-0 με την Ξάνθη.
· Πού θέλω να καταλήξω: η ανάλυση των συμμετοχών του Λοβέρα λέει ότι ο Μαρτίνς μάλλον βιάστηκε να τον βάλει βασικό φέτος, στην πρώτη σεζόν ενός 20χρονου παιδιού από την Αργεντινή στην Ευρώπη. Κι αυτό φάνηκε από το ότι ενώ το πρώτο του δίμηνο (Οκτώβρη-Νοέμβρη) τον είχε βασικό σε τρία ματς, και δη ένα Τσάμπιονς Λιγκ και δύο πρωταθλήματος, το επόμενο τετράμηνο δεν τον ξανάβαλε βασικό παρά μόνο στα ματς Κυπέλλου με τη Λαμία (και φυσικά στα ματσάκια με την Καλαμάτα).
· Δεν ήταν έτοιμος για την αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού ο Λοβέρα. Αντίθετα, ήταν καλύτερο και για την ομάδα και για τον ίδιο όταν χρησιμοποιήθηκε σαν αλλαγή. Θέλει τον χρόνο του. Και προφανώς το έβλεπε κι ο Μαρτίνς και στα ντέρμπι δεν του έδινε χρόνο συμμετοχής: μηδέν λεπτά σε τρία ματς με τον ΠΑΟΚ, μηδέν λεπτά σε δύο ματς με τον Παναθηναϊκό και μόνο με την ΑΕΚ πέντε λεπτά στο ένα ματς (με το σκορ 2-0) και 28 λεπτά στο άλλο.
· Γενικά, ο νεαρός Αργεντίνος όπως αποδείχθηκε χρειάζονταν να μπει σιγά σιγά, ίσως πιο σταδιακά κι απ΄ ότι μπήκε. Το παιδί θα κριθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια την επόμενη σεζόν, όταν και θα έχει δουλέψει περισσότερο με την ομάδα. Μην ξεχνάμε ότι φέτος έπαιξε χωρίς προετοιμασία, αφού έως τέλη Αυγούστου έπαιζε στην Αργεντινή…
· Κι επειδή ακούγεται πολύ ότι ο Λοβέρα είναι δεκάρι κι όχι ακραίος κυνηγός, ας σκεφθούμε λίγο απλά: πράγματι το παιδί είναι δεκάρι, αλλά τι λογική θα είχε να τον έβαζε στα 20 χρόνια του δεκάρι ο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό, που έχει δεκάρια τον Βαλμπουενά και τον Φορτούνη; Εδώ ο Φορτούνης ερχόμενος στα 22 του, τον πρώτο χρόνο κατά βάση έξω αριστερά έπαιζε στον Ολυμπιακό, με δεκάρι τον Τσόρι. Όταν υπήρχε η δυνατότητα, στα πολύ εύκολα παιχνίδια με την Καλαμάτα, ο προπονητής έβαλε τον Λοβέρα δεκάρι. Αλλά σε όλα τα άλλα ματς η μπάλα έκαιγε…