Εμφανίζοντας περισσότερο νεύρο και εντός παρκέ (μετά το επεισόδιο Μπουρούση-Παππά στο ξενοδοχείο που ήρθε στην επιφάνεια), η Εθνική νίκησε 73-70 την Ιταλία για τη δεύτερη μέρα του τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank», αλλά έδειξε πως ακόμη απέχει αρκετά από το πρόσωπο που χρειάζεται να έχει στο Ευρωμπάσκετ.

Αισθητή η βελτίωση στην άμυνα, θέλει πολλή δουλειά ακόμη η επίθεση για την ελληνική ομάδα που χρειάζεται να διορθώσει ακόμη πολλά μέσα σε λίγες μέρες. Κορυφαίος ο Γιώργος Πρίντεζης με 19 πόντους, σημαντική βοήθεια από Σλούκα (9π., 8 ριμπ., 6 ασίστ) και Αγραβάνη (8π., 4 ριμπ.). Εκτός δωδεκάδας έμειναν ο Παππάς λόγω ενοχλήσεων στη μέση και ο Μπόγρης, δεν χρησιμοποιήθηκε ο Μήτογλου.

Ξεχώρισε ο Ντάνιελ Χάκετ με 19 πόντους για την Ιταλία, που έπαιξε χωρίς τον Μάρκο Μπελινέλι.

Πρόβα τζενεράλε εν όψει Ευρωμπάσκετ την Παρασκευή στις 21:00 απέναντι στην ισχυρή Σερβία.

Το ματς



Σλούκας, Καλάθης, Παπανικολάου, Πρίντεζης και Μπουρούσης άρχισαν τον αγώνα για την Εθνική έχοντας απέναντί τους Χάκετ, Αραντόρι, Ντατόμε, Μέλι και Κουζίν. Η ελληνική ομάδα έμοιαζε περισσότερο κεφάτη, ο Πρίντεζης πέτυχε γρήγορα οκτώ πόντους, αλλά τα τρίποντα του Χάκετ, του Μέλι και του Ντατόμε έφεραν την Ιταλία στο +4 (12-16). Αυξάνοντας την πίεση στην άμυνα η επίσημη αγαπημένη κράτησε τους αντιπάλους χωρίς πόντο για τεσσεράμισι λεπτά και ανοίγοντας το ρυθμό σε κάθε ευκαιρία έκλεισε το δεκάλεπτο με ένα 8-0 και προβάδισμα 20-16.

Μάντζαρης, Σλούκας, Παπαπέτρου, Αγραβάνης και Παπαγιάννης εκκίνησαν το δεύτερο δεκάλεπτο που βρήκε τους «ατζούρι» να σπάνε την πεντάλεπτη αφλογιστία τους εκμεταλλευόμενοι τα λάθη της Εθνικής (22-21). Ο Κώστας Μίσσας έριξε στη μάχη για πρώτη φορά τον Λαρεντζάκη, η άμυνα παρέμεινε αρκετά αποτελεσματική, αλλά στην επίθεση δεν υπήρχε κίνηση, δημιουργία και ευστοχία, με αποτέλεσμα η Ιταλία να ισοφαρίσει με κάρφωμα του Μπίλιγκα (24-24). Αυτό αρκούσε να προκαλέσει αφύπνιση που εκφράστηκε με τον Καλάθη να οδηγεί σε ένα 6-0 (30-24). Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με 33-31, την Εθνική να έχει κατά διαστήματα βελτιωμένο πρόσωπο, αλλά να «πληγώνεται» ξανά από τα χαμένα ριμπάουντ (7) και κυρίως την περιφερειακή άμυνα (6/17 τρίποντα η Ιταλία).

Καλάθης, Σλούκας, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο και Μπουρούσης άρχισαν στην τρίτη περίοδο, με τον Κώστα Μίσσα να αποσύρει τον Σλούκα, να περνά τον Παπαπέτρου στο παρκέ και να κατεβάζει τον «Παπ» σε θέση «2». Η Εθνική συνέχιζε να έχει επιθετικές αρρυθμίες και είδε την Ιταλία με τρίποντα των Χάκετ και Αραντόρι να περνά μπροστά (37-41). Το αναγκαίο τάιμ άουτ έφερε ένα 4-0, προϊόν καλών επιθέσεων (41-41), αλλά και πάλι δεν υπήρχε διάρκεια. Από τον ελληνικό πάγκο επιστρατεύτηκε αμιγώς σχήμα… Ολυμπιακού χωρίς σέντερ, με Μάντζαρη, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζη και στο «5» τον Αγραβάνη. Η ερυθρόλευκη χημεία βγήκε στο παρκέ και με τον Παπαπέτρου να σκοράρει και να δημιουργεί η Εθνική ανάσανε (50-45).



Σλούκας και Αντετοκούνμπο συνεργάστηκαν για το ομορφότερο καλάθι της Εθνικής, ένα alley oop με ανάποδο κάρφωμα (52-45). Βρίσκοντας λύσεις στην επίθεση και με σταθερά καλή άμυνα, η διαφορά για την ελληνική ομάδα έφτασε διψήφια τιμή, 59-49, αλλά εμφανίστηκαν συμπτώματα… Γεωργίας και η ομάδα του Έτορε Μεσίνα έγινε ξανά απειλητική μειώνοντας στους τρεις (61-58) τρία λεπτά πριν το τέλος. Οι βολές του Πρίντεζη «ακυρώθηκαν» από ένα πολύ δύσκολο καλάθι του εξαιρετικού Χάκετ, ο οποίος με δύο βολές μείωσε στον πόντο (63-62). Η βολή του Παπανικολάου έκανε το 64-62 στα 47,3’’ για το τέλος αλλά ο Μπερνς με φόλοου ισοφάρισε. Ο Πρίντεζης έκανε λάθος δίνοντας την ευκαιρία στην Ιταλία να «κλέψει» το ματς, ωστόσο το τρίποντο του Χάκετ βρήκε σίδερο και το ματς πήγε στην παράταση (64-64).

Τα τρίποντα Σλούκα και Καλάθη έδωσαν ώθηση στην Εθνική, που ξέφυγε με 71-66, αλλά και πάλι δεν «καθάρισε» το ματς. Μια καλή άμυνα του Παπανικολάου στον Ντατόμε τριάντα δευτερόλεπτα για τη λήξη της παράτασης. Ο Πρίντεζης απέτυχε να τελειώσει το ματς με τρίποντο, ο Καλάθης έστειλε τον Φίλοϊ στις βολές για να μειώσει στον πόντο (71-70) και στα 4,3’’ ο Σλούκας διαμόρφωσε το τελικό 73-70, αφού ο Μπερνς δέχτηκε τάπα από τον Παπανικολάου.



Δεκάλεπτα: 20-16, 33-31, 50-45, 64-64, (πρτ.) 73-70.

Ελλάδα (Μίσσας): Καλάθης 9 (3 ριμπ., 3 ασίστ), Μπουρούσης 12 (5 ριμπ.), Σλούκας 9 (8 ριμπ., 6 ασίστ), Λαρεντζάκης 1, Παπαγιάννης 2, Πρίντεζης 19, Παπανικολάου 4 (4 ασίστ, 3 ριμπ.), Μάντζαρης, Αγραβάνης 8 (4 ριμπ.), Παπαπέτρου 5, Αντετοκούνμπο 4 (4 ριμπ.).

Ιταλία (Μεσίνα): Χάκετ 19, Ντέλα Βάλε 5, Αραντόρι 6, Φίλοϊ 10, Μπίλιγκα 4, Μέλι 10, Πάσκολο 1, Κουζίν, Αμπάς 2, Μπερνς 4, Ντατόμε 9.

Διαιτητές:
Πηλοΐδης, Καρακατσούνης, Γκλίσιτς.



ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ισραήλ-Ελλάδα: Στη μάχη των νοκ άουτ του Eurobasket U20 η Εθνική Νέων

Έμαθε αντίπαλο στα νοκ άουτ του Eurobasket U20 η Εθνική Νέων

Πρώτη ήττα της Εθνικής Νέων για το Eurobasket U20 στα χέρια της διοργανώτριας Πολωνίας

Εντυπωσιακό ξεκίνημα για την Εθνική Νέων, λύγισε τη Σερβία με κορυφαίους Ζούγρη και Σαμοντούροφ!

Live Streaming: Η πρεμιέρα της Εθνικής Νέων κόντρα στη Σερβία για το Eurobasket U20

Οι αντιδράσεις του πάγκου, η ατμόσφαιρα και ο... Παυλίδης: Η παρακάμερα από τη νίκη της Εθνικής κόντρα στην Ολλανδία

Στο κατάμεστο ΣΕΦ η δεύτερη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στις δύο πρώτες αγωνιστικές των προκριματικών του EuroBasket!

Με Τολιόπουλο, Παπαγιάννη και Πετρούσεφ το Top-10 της 4ης ημέρας των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2025!

Κουζέλογλου: «Στην Εθνική Ομάδα έχουμε κοντά μας αυτούς που μας έκαναν να παίξουμε μπάσκετ»

Σίβεκ: «Κυριαρχήσαμε κόντρα σε παίκτες Ευρωλίγκας, αλλά δεν έχουμε την ποιότητα»