Οι προειδοποιήσεις έφτασαν αργά, αφού η στάθμη του νερού είχε ήδη αρχίσει να ανεβαίνει.
Οι πιο φονικές πλημμύρες που έχει ζήσει η Ισπανία εδώ και δεκαετίες έρχονται να μας υπενθυμίσουν, κατά τρόπο οδυνηρό, ότι η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη απένταντι στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με το Politico.
«Αυτή είναι η δραματική πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Και πρέπει να προετοιμαστούμε για να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει πια ζητήσει από την Κομισιόν να συντάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων από τα συνδεόμενα με την κλιματική κρίση ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η ένταση της βροχόπτωσης που έπληξε τις περιοχές γύρω από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, τη Βαλένθια, εξέθεσε την έλλειψη ετοιμότητας των ισπανικών Αρχών. Παράλληλα ωστόσο, έφερε στην επιφάνεια και τα πολιτικά ρήγματα που έχουν ανοίξει μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας. Η κεντρώα/κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ασκεί τώρα κριτική στις κεντροδεξιές περιφερειακές Αρχές επειδή δεν έστειλαν εγκαίρως προειδοποιήσεις.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια, η οποία είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές, παραδέχθηκε ότι έστειλε το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα… οκτώ ώρες έπειτα από την αναφορά των πρώτων πλημμυρών και δέκα ώρες αφότου η Εθνική Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας (AEMET) είχε εκδώσει τη δική της προειδοποίηση.
Οταν οι Αρχές της Βαλένθια ανέλαβαν τελικώς δράση, «η κατάσταση είχε ήδη κλιμακωθεί σημαντικά», δήλωσε αξιωματούχος της ισπανικής κυβέρνησης ο οποίος μίλησε στο Politico υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Οι περιφερειακές κυβερνήσεις στην Ισπανία είναι αυτές που χειρίζονται τα συστήματα προειδοποίησης στέλνοντας ειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών… Δεν γνωρίζουμε γιατί υπήρξε αυτή η σημαντική καθυστέρηση στην αποστολή των μηνυμάτων», προσέθεσε.
Το σύντομο μήνυμα της περιφερειακής κυβέρνησης, που καλούσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ήρθε πολύ αργά όταν πια πολλοί είχαν ήδη παγιδευτεί σε πλημμυρισμένα ισόγεια σπίτια, καταστήματα και δρόμους.
Ως και το απόγευμα της Πέμπτης, οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες είχαν ξεπεράσει τους 150.
Καταστροφικές πλημμύρες είχαν όμως σημειωθεί τα περασμένα χρόνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: στην Ελλάδα, στο Βέλγιο και στη Γερμανία για παράδειγμα, φανερώνοντας στην πράξη τον αυξανόμενο κίνδυνο των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Το πόσο ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για τις σφοδρότατες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Ισπανία αυτήν την εβδομάδα ακόμη δεν έχει καθοριστεί επιστημονικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων, η άνοδος της θερμοκρασίας έπαιξε ρόλο, καθώς στη Μεσόγειο έσπασαν ρεκόρ θερμοκρασίας τον Αύγουστο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτές οι βροχοπτώσεις εντάθηκαν από την κλιματική αλλαγή», δηλώνει η Φριντερίκε Οτο, η οποία ηγείται μιας ομάδας ερευνητών που μελετούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Imperial College του Λονδίνου.
Βουλευτές προερχόμενοι από τον χώρο της Αριστεράς κατηγόρησαν τον κεντροδεξιό επικεφαλής της περιοχής της Βαλένθια, Carlos Mazon, επειδή δεν είπε στους εργαζόμενους να μείνουν σπίτι ενώ γνώριζε ότι θα ακολουθούσαν σφοδρές βροχοπτώσεις στην περιοχή. Κατηγορούν, επιπλέον, τις τοπικές Αρχές επειδή κατήργησαν, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες, τη Μονάδα Εκτακτης Ανάγκης της Βαλένθια (Valencian Emergency Unit) που ήταν επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.
Ωστόσο παράλληλα, ειδικοί αναζητούν «ευθύνες» και στην ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη της περιοχής της Βαλένθια, που είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της Ισπανίας.
Πηγή: Kathimerini.gr