Γυρίζει σελίδα και θέλει να ανοίξει νέο κύκλο επιτυχιών η Ισπανία!
Η «χρυσή εποχή» της (2008-12) με συνεχόμενες κατακτήσεις τροπαίων σε EURO και Παγκόσμιο Κύπελλο ανήκει στο παρελθόν, αφού ακολούθησαν οι «μαύρες» παρουσίες της στις δύο πιο πρόσφατες μεγάλες διοργανώσεις (EURO 2016, Μουντιάλ 2014). Επίσης, ο πλέον επιτυχημένος ομοσπονδιακός τεχνικός στην ιστορία της, ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε δηλαδή, αποχώρησε ύστερα από 8 συναπτά έτη (2008-16), κάτι που συνέβη και με ηγετικές προσωπικότητες εντός αγωνιστικού χώρου (βλ. Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι και άλλοι). Συν τοις άλλοις, αυτή θα είναι και η τελευταία μεγάλη διοργάνωση για τον σπουδαίο Αντρές Ινιέστα.
Έτσι, η «ρόχα» γυρίζει σελίδα και κινείται στη νέα εποχή. Μόνο που στο... παραπέντε προέκυψε ζήτημα με τον προπονητή Λοπετέγι, ο οποίος ανέλαβε το καλοκαίρι του 2016, αλλά εκδιώχθηκε (ως αήττητος μάλιστα) από το πόστο του δύο ημέρες πριν από το πρώτο ματς με την Πορτογαλία! Ο Βάσκος ανακοινώθηκε την Τρίτη ως ο επόμενος τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία θα αναλάμβανε με το πέρας των υποχρεώσεων της Εθνικής Ισπανίας στο Μουντιάλ. Μόνο που… ξέχασε να ενημερώσει την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με τον πρόεδρο Ρουμπιάλες να τον απολύει και να προσλαμβάνει στη θέση του τον Φερνάντο Ιέρο.
Επιπροσθέτως, το μόνιμο πρόβλημά της είναι οι εσωτερικές «έριδες» μεταξύ των ποδοσφαιριστών της, κυρίως εκείνων που ανήκουν σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, αν και υπήρξε συσπείρωση και κοινή προσπάθειά τους έτσι ώστε να αλλάξει η απόφαση του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία ο Λοπετέγι. Από 'κει και πέρα, η φετινή θα είναι η 11η διαδοχική και 15η συνολικά συμμετοχή της σε Μουντιάλ, το οποίο έχει κατακτήσει μία φορά (2010).
Στο δρόμο για τη Ρωσία
Μόλις δύο βαθμούς έχασε στον 7ο όμιλο των προκριματικών της ευρωπαϊκής ζώνης (9-1-0 το ρεκόρ της). Πάλεψε με την Ιταλία για την πρωτιά, όμως βγήκε νικήτρια αφού επικράτησε 3-0 των «ατζούρι» στον «τελικό» της 8ης αγωνιστικής. Αξίζει να σημειωθεί πως ο συντελεστής τερμάτων ήταν 36-3, ενώ στα 8 από τα 10 παιχνίδια της εν λόγω διαδικασίας πέτυχε μίνιμουμ δύο γκολ.
Το «αστέρι»
Η καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης έχει περάσει από διάφορες φάσεις και υπήρχαν στιγμές που ένιωθε «ξένο σώμα». Εντούτοις, στην εθνική Ισπανίας του έχει ανατεθεί ηγετικός ρόλος, ειδικά όσο ήταν προπονητής ο Λοπετέγι, και πραγματοποιεί εντυπωσιακές εμφανίσεις. Ο Ίσκο κατέκτησε τα πάντα με τη «Βασίλισσα» και θα είναι ο ενορχηστρωτής της «ρόχα». Αν προτιμάτε, ο παίκτης από τον οποίο θα ξεκινούν οι περισσότερες επιθετικές προσπάθειες της ομάδας. Μάλιστα, ο ίδιος βλέπει τη συγκεκριμένη διοργάνωση ως μια καλή ευκαιρία για να λάμψει ακόμα περισσότερο το «άστρο» του.
Αξίζει να τον δεις:
Λίγοι θυμούνται ότι πέρασε από τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Το 2010 όμως μετακόμισε στην Μπενφίκα, όπου «έχτισε» το όνομά του πριν μετακομίσει στη Βαλένθια το 2014. Ο λόγος για τον 27χρονο επιθετικό Ροδρίγο Μορένο, που προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του: σε 37 αγώνες πρωταθλήματος είχε 16 γκολ και καθοδήγησε τις «νυχτερίδες» στην 4η θέση της Λα Λίγκα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Λοπετέγι τον εμπιστευόταν… τυφλά και ο αριστεροπόδαρος επιθετικός αναμένεται να έχει χρήσιμο ρόλο, ειδικά σε περίπτωση που ο Ντιέγκο Κόστα δεν «τραβήξει». Μάλιστα, για… χάρη του «κόπηκε» από την αποστολή ο φορ Άλβαρο Μοράτα, σε μια απόφαση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Πιθανή ενδεκάδα
Η αποστολή
Τερματοφύλακες:
Ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κέπα (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Πέπε Ρέινα (Νάπολι)
Αμυντικοί:
Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ζεράρ Πικέ (Μπαρτσελόνα), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι), Άλβαρο Οδριοθόλα (Σοσιεδάδ), Νάτσο Μονρεάλ (Άρσεναλ), Ζόρντι Άλμπα (Μπαρτσελόνα), Νάτσο (Ρεάλ Μαδρίτης)
Μέσοι:
Σέρχιο Μπουσκέτς (Μπαρτσελόνα), Αντρές Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Σαούλ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κόκε (Ατλέτικο Μαδρίτης), Τιάγκο Αλκάνταρα (Μπάγερν Μονάχου), Μάρκο Ασένσιο (Ρεάλ Μαδρίτης), Ίσκο (Ρεάλ Μαδρίτης), Νταβίντ Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι)
Επιθετικοί:
Ροδρίγο Μορένο (Βαλένθια), Λούκας Βάθκεθ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ιάγκο Άσπας (Θέλτα), Ντιέγκο Κόστα (Ατλέτικο Μαδρίτης)
Στην άκρη του πάγκου:
Εδώ η αρχική μας ανάλυση αναφερόταν στο Γιουλέν Λοπετέγι. Μόνο που ο 51χρονος μας… τελείωσε την Τετάρτη, δύο ημέρες δηλαδή πριν από την πρεμιέρα της «ρόχα» στο Μουντιάλ του 2018 κι ενώ την Τρίτη είχε ανακοινωθεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στη θέση του Βάσκου προσελήφθη ο Φερνάντο Ιέρο, που είχε ρόλο αθλητικού διευθυντή στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας. Ο 50χρονος αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά αν πετύχει στο έργο του θα συνεχίσει πιθανότατα. Σημειωτέο πως έχει εργαστεί ως βοηθός του Αντσελότι στη Ρεάλ το 2014-15, ενώ το 2016-17 ήταν προπονητής στην Οβιέδο, όμως απέτυχε. Σε επίπεδο τακτικής δεν αναμένεται να αλλάξει και πολλά σε σχέση με τον προκάτοχό του.
Πότε παίζει:
- 15 Ιουνίου: Πορτογαλία-Ισπανία (21:00)
- 20 Ιουνίου: Ιράν-Ισπανία (21:00)
- 25 Ιουνίου: Ισπανία-Μαρόκο (21:00)
Πού στοχεύει
Μετά από τις αποτυχίες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 θέλει να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών. Διαθέτει ένα απίστευτα «γεμάτο» και ποιοτικό ρόστερ, που μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Η αρχική στόχευσή της έκανε λόγο για πορεία τουλάχιστον έως τα ημιτελικά, ωστόσο προέκυψαν ο «εμφύλιος» μεταξύ του ομοσπονδιακού τεχνικού Λοπετέγι και της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, με τον πρώτο να αποτελεί παρελθόν δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση με την Πορτογαλία, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των παικτών. Το βάρος λοιπόν πέφτει τώρα στον Φερνάντο Ιέρο, που κλήθηκε εσπευσμένα και θα χριστεί διάδοχος του Λοπετέγι έχοντας στην ουσία ρόλο «ειρηνοποιού». Συμπερασματικά, η «ρόχα» αποτελεί έναν τεράστιο γρίφο... ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube