Οι Β' ομάδες έχουν μπει εδώ και μερικές μέρες στη ζωή μας, με το πρώτο ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να βάφεται «ερυθρόλευκο», την ΑΕΚ να κάνει ποδαρικό με το δεξί ενάντια στην Καλαμάτα και τον Παναθηναϊκό να ηττάται από την Κηφισιά.

Κι αν για τα ελληνικά δεδομένα είναι ακόμη κάπως ξένη η ύπαρξη τέτοιων συνόλων, στο εξωτερικό τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Σε αρκετές χώρες, οι Β’ ομάδες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ποδοσφαιρικής πυραμίδας εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας μάλιστα να επιδείξουν και επιτυχίες.

Το sport-fm.gr έψαξε και βρήκε μερικές άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες που αφορούν... ρεζέρβες, από το ευρωπαϊκό top-5, τις οποίες και σας παρουσιάζει ευθύς αμέσως.

Τίτλοι και... Ευρώπη!

Αναμφίβολα, από τις χώρες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια της Β’ ομάδας, είναι η Ισπανία. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ρεάλ Μαδρίτης Καστίγια, η οποία υπάρχει και μετέχει στις εθνικές κατηγορίες από το μακρινό 1940, αποτελώντας τη Β’ ομάδα της «βασίλισσας».

Η Καστίγια έχει και μερικές από τις σπουδαιότερες επιτυχίες ως Β’ ομάδα, καθώς έχει στο ενεργητικό της ένα πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας (1984) αλλά και μία παρουσία σε τελικό Κυπέλλου Ισπανίας – που την είχε φέρει στο Κύπελλο Κυπελλούχων!

Συγκεκριμένα, τη σεζόν 1979/80, η Καστίγια είχε αποκλείσει κατά σειρά Εξτρεμαδούρα, Αλκορκόν, Σανταντέρ, Χέρκουλες, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Σοσιεδάδ και Σπόρτινγκ Χιχόν, φτάνοντας στον τελικό του Copa del Rey, όπου θα αντιμετώπιζε τη... μαμά Ρεάλ!



Το τρόπαιο είχε διεκδικηθεί στο... “Santiago Bernabeu”, με τους «μεγάλους» να επικρατούν 6-1 των «μικρών», στις τάξεις των οποίων υπήρχαν παίκτες όπως ο Ρικάρδο Γκαγιέγο και ο Χαβιέρ Καστανιέδα.

Λεπτομέρεια; Παρότι ηττήθηκε, η Καστίγια πήρε το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων, λόγω του ότι η Ρεάλ είχε εξασφαλισμένη την παρουσία της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών έχοντας κατακτήσει το νταμπλ.

Έτσι, η... Α’ ομάδα πήγε στη μία διοργάνωση και η Β’ στην άλλη, με την Καστίγια να παίζει στον Α’ γύρο του Κυπελλούχων με τη Γουέστ Χαμ.



Παρότι το πρώτο ματς, στην Ισπανία, συνοδεύτηκε από θρίαμβο με 3-1, τα πιο έμπειρα «σφυριά» είχαν ανατρέψει τα δεδομένα στη ρεβάνς, νικώντας με 5-1 στην παράταση. Μάλιστα, το ματς είχε διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών στο Λονδίνο, λόγω ταραχών που είχαν προκαλέσει στον πρώτο αγώνα οι Λονδρέζοι οπαδοί!

Η ιδιαίτερη περίπτωση της Μάλαγα

Από τις πρώτες φορές που ακούσαμε στην Ελλάδα για Β’ ομάδα, ήταν στις αρχές του 2000, όταν μετείχε στη Segunda Division η Μάλαγα Β’ – η οποία και εμφανιζόταν στα κουπόνια του στοιχήματος.

Για τρεις σεζόν (2003-2006) έμεινε η Β’ ομάδα της Μάλαγα στη δεύτερη κατηγορία, έκτοτε βολοδέρνει μεταξύ 4ης και 5ης, ωστόσο η ιστορία της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Βλέπετε, η... κανονική Μάλαγα, που μετέχει αυτήν την στιγμή στη 2η κατηγορία, αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της άλλοτε Β’ ομάδας της! Κι εξηγούμεθα...

Η CD Μάλαγα είχε ιδρυθεί το 1904 και το 1929 είχε συγχωνευτεί με την συντοπίτισσα, Μαλαγένιο, δημιουργώντας τον σύλλογο που εν συνεχεία έγινε γνωστός ως Κλουμπ Ντεπορτίβο Μαλασιτάνο.

Το 1941, ονομάστηκε εκ νέου Μάλαγα και διέγραψε μία αξιοπρόσεκτη πορεία μέχρι τη διάλυσή της το 1992, μετρώντας 20 σεζόν συνολικά στην κορυφαία κατηγορία.

Παράλληλα, από το 1948 μέχρι το 1960, ρόλο Β’ ομάδα της Μάλαγα αποτελούσε η Μαλαγένιο, η οποία αποφασίστηκε να γίνει ανεξάρτητη όταν οι δύο ομάδες επρόκειτο να βρεθούν στην ίδια κατηγορία το ’60.

Όταν όμως διαλύθηκε η μεγάλη ομάδα, το 1992, πάρθηκε η απόφαση να μετονομαστεί σε Μάλαγα CF, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα και τη θαυμάσαμε μέχρι και στο Champions League πριν από μερικά χρόνια.



Όσο για τη Μάλαγα Β’; Είχε ιδρυθεί το 1990 ως Β’ πρώτα της CD Μάλαγα και εν συνεχεία της CF Μάλαγα.

Τι μετράμε λοιπόν μέχρι τώρα; Μία Μάλαγα (τη CD) που διαλύθηκε το 1992, μία Μάλαγα Β’ που δημιουργήθηκε το 1990 και μία ακόμη (τη CF) που αρχικά ήταν Β’, μετά έγινε ανεξάρτητη ως Μαλαγένιο και εν συνεχεία έγινε η Μάλαγα που ξέρουμε σήμερα!

Και πώς να ανέβουν...

Τελευταίο στόρι από την Ισπανία, η οποία ήταν λογικό να έχει μπόλικα περιστατικά με Β’ ομάδες – τόσα χρόνια μετέχουν στις κατηγορίες της. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει τέτοια σύνολα να μετέχουν στη Segunda Division, με τη Σοσιεδάδ Β’ να συμμετέχει στην εφετινή έκδοση της κατηγορίας.

Οι Β’ ομάδες ασφαλώς δεν μπορούν να προβιβαστούν, κάτι που είχε στοιχίσει τη σεζόν 1983/84 σε Ρεάλ Β’ και Αθλέτικ Μπιλμπάο Β’. Βλέπετε, είχαν τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις, με αποτέλεσμα να ανέβουν στην Primera οι ομάδες που είχαν τερματίσει μεταξύ 3ης και 5ης θέσης! Η Χέρκουλες θα ανέβαινε έτσι κι αλλιώς, όμως οι Σανταντέρ και Έλτσε είχαν επωφεληθεί, ανεβαίνοντας.

Η Μπιλμπάο είχε πάθει κάτι αντίστοιχο και το 1990, ενώ η πρώτη φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν το 1952, με τη Μεστάγια (Β’ ομάδα της Βαλένθια) να μην προβιβάζεται παρότι είχε νικήσει στα playoffs.

Αντίστοιχα περιστατικά είχαμε με την Καστίγια το 1988 και τη Β’ ομάδα της Ατλέτικο το 1999, ενώ η Μπαρτσελόνα Β’ τερμάτισε 3η το 2011 αλλά δεν συμμετείχε στα playoffs.

Όσο για το Κύπελλο; Η συμμετοχή Β’ ομάδων σταμάτησε το 1990...

Πιο πρόσφατος τελικός από την Α' ομάδα!

Στη Γερμανία, οι Β’ ομάδες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν μέχρι την 3η κατηγορία, με Ντόρτμουντ και Φράιμπουργκ να μετέχουν την εφετινή σεζόν.

Στο Κύπελλο, είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μεταξύ 1974 και 2008, με τη Β’ ομάδα της Χέρτα Βερολίνου να φτάνει ένα βήμα από την κατάκτηση του τίτλου το 1993!

Τότε, οι πρωτευουσιάνοι μετείχαν ως ομάδας 3ης κατηγορίας στο DFB Pokal και κατόρθωσαν να αποκλείσουν κατά σειρά Χαϊδελβέργη, Λειψία, Αννόβερο, Νυρεμβέργη και Τσέμνιτσερ, προτού ανταμώσει στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου με τη Λεβερκούζεν.



Ήταν η πρώτη φορά που έφτανε τόσο μακριά ομάδα από την 3η κατηγορία και φυσικά η πρώτη που έκανε κάτι τέτοιο Β’ ομάδα. Η τύχη της Χέρτα Β’ είχε σταματήσει στον τελικό, όπου οι «ασπιρίνες» είχαν επικρατήσει δύσκολα, με 1-0, χάρη σε γκολ του Κίρστεν στο 77ο λεπτό.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που κατάφερε να πάει τελικό η πρώτη ομάδα, ήταν το... 1979!

Και οι άλλοι;

Τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά στην Αγγλία, όπου οι Β’ ομάδες ή αλλιώς Ρεζέρβες μετέχουν σε δικό τους πρωτάθλημα, δίχως δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο ή το Carabao Cup.

Μετέχουν ωστόσο στο EFL Trophy 16 ομάδες Κ23, κάτι που συμβαίνει από το 2016 και μετά. Πρόκειται για τουρνουά που παίζουν οι 48 σύλλογοι που συνθέτουν τις League One και Two.

Στην Ιταλία, δόθηκε η ευκαιρία για συμμετοχή των ομάδων Νέων των συλλόγων στη Serie C, με τη Γιουβέντους να είναι η μόνη που δήλωσε συμμετοχή και μετέχει μέχρι σήμερα στο εν λόγω πρωτάθλημα.

Στη δε Γαλλία, υπάρχει η δυνατότητα για παρουσία Β’ ομάδας το πολύ μέχρι την 4η κατηγορία, με τις Μετς, Ρεμς, Οσέρ, Λοριάν, Καέν, Γκινγκάμπ, Ναντ, Ανζέ, Μονπελιέ, Λανς, Μονακό, Λιόν και Μαρσέιγ να έχουν εκπροσώπηση στην εφετινή National 2.

Εκείνη της Παρί Σεν Ζερμέν δε, βρίσκεται στην 5η κατηγορία...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Long Form