Η Μάντσεστερ Σίτι έβγαλε από τα ταμεία της 44 εκατομμύρια ευρώ για τον Λιρόι Σανέ, ενώ στο deal συμπεριλαμβάνονται και έξι εκατομμύρια για μπόνους επίτευξης στόχων. Η μεταγραφή ενός 20χρονου ποδοσφαιριστή, λοιπόν, μπορεί να αγγίξει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Θα δικαιώσει, όμως, ο νεαρός Γερμανός τους ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν και τη διοίκηση των «πολιτών» που κατέβαλε αυτό το υπέρογκο ποσό για την απόκτησή του; Το σίγουρο είναι πως έχει όλα τα φόντα να το κάνει, αλλά «καθρέφτης» πάντοτε είναι το γήπεδο.

Τη μεταγραφή του Σανέ είχε χαρακτηρίσει εξαρχής ως επιβεβλημένη ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς να τον εντάξει στο ρόστερ της ομάδας του. Ο Ισπανός κόουτς, άλλωστε, τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση προς το πρόσωπο του νεαρού εξτρέμ.

Ας δούμε κάποιες άγνωστες πτυχές του νέου αστέρα της Μάντσεστερ Σίτι:

Ο Σανέ προέρχεται από οικογένεια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αθλητισμό. Η μητέρα του, Ρεγγίνα Βέμπερ, ήταν αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής και μάλιστα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, ενώ ο πατέρας του, Σουλειμάν Σανέ ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Όπως δηλώνει ο πατέρας του:«Ο Λιρόι έχει ως πρότυπο τόσο τον Ρονάλντο όσο και τον Μέσι». Και τα αδέρφια του, επίσης, είναι ποδοσφαιριστές, όχι βέβαια τόσο υψηλού επιπέδου.

Ο Σανέ έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο στη Βάτενσαιντ προτού μετακομίσει στη Σάλκε το 2005. Ο πρώτος προπονητής που συνεργάστηκε μαζί του, είχε ξεχωρίσει από πολύ νωρίς το ταλέντο του: «Ήταν από μικρός πολύ μπροστά σε φυσική κατάσταση. Ο πιτσιρικάς με το περίεργο κούρεμα αλώνιζε το γήπεδο, ήταν πραγματικά εκπληκτικός».



Ο Αντρέ Μπράιτενραιτερ ήταν ο τεχνικός που έδωσε φανέλα βασικού στον Σανέ. Με τη Σάλκε ο νεαρός άσος, πέρυσι, έκανε μια πλούσια σε συμμετοχές σεζόν συμπληρώνοντας τις 42. Παράλληλα, σκόραρε εννιά τέρματα, ενώ μοίρασε εφτά ασίστ, κάνοντας μια εξαιρετική χρονιά. Ο Μπράιτενραιτερ δήλωσε για τον 20χρονο: «Ενεργεί πολύ με βάση το ένστικτό του, και έχει κάτι από τη φύση του που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπολοίπους».

Το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο το έκανε τον Μάρτιο του 2015 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, και μάλιστα μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Όχι μόνο δεν φάνηκε «ψαρωμένος», αλλά έκανε μια σπουδαία εμφάνιση, συνεισφέροντας τα μέγιστα στη νίκη της Σάλκε με 4-3. Μπαίνοντας ως αλλαγή, κατάφερε να σκοράρει και να προσελκύσει όλα τα βλέμματα των ευρωπαϊκών συλλόγων.

Ο Σανέ πέρυσι ήταν ο πέμπτος τη τάξει πιο γρήγορος ποδοσφαιριστής του γερμανικού πρωταθλήματος. Διακρίνεται για την ταχύτητά του και την ικανότητα να πλαγιοκοπεί. Είναι καθαρόαιμος ακραίος επιθετικός και μπορεί να εκθέσει ανά πάσα στιγμή τον εκάστοτε προσωπικό του αντίπαλο στο ένας εναντίον ενός.



Και ο Γοακίμ Λεβ έδειξε τεράστια εμπιστοσύνη στον ταλαντούχο Σανέ, δίνοντάς του την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του με τα χρώματα της εθνικής Γερμανίας το Νοέμβριο του 2015, σε ένα παιχνίδι κόντρα στη Γαλλία. Μάλιστα, ήταν μέλος της αποστολής των «πάντσερ» στο πρόσφατο Euro.

Όλοι οι προπονητές που έχουν συνεργαστεί με τον 20χρονο άσο, μιλούν με τα πιο κολακευτικά λόγια για τις ικανότητές του, κάνοντας λόγο για έναν παίκτη που από νωρίς έχει αφήσει το στίγμα του, όπου έχει αγωνιστεί.

Το ίδιο επιθυμεί να κάνει και στη νέα πρόκληση στην καριέρα του, τη Μάντσεστερ Σίτι, δικαιώνοντας το νέο του προπονητή Πεπ Γκουαρντιόλα, που είχε εντυπωσιαστεί από τον Σανέ, θέλοντας πάση θυσία να τον αποκτήσει από τη στιγμή που αφίχθη κιόλας στην Αγγλία.





Επιμέλεια: Μάριος Δεριζιώτης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube