Του Διονύση Δεσύλλα

Παρακολουθώντας κανείς όλα τα φιλικά του Παναθηναϊκού, πριν απ’ αυτό με τη Λάτσιο στο «Απόστολος Νικολαϊδης», μετρούσε πολλά αρνητικά και λίγα θετικά. Μια ομάδα άναρχη, με πολλά κενά και προβληματική παρουσία. Χωρίς, βέβαια, αρκετούς από τους λεγόμενους «βασικούς», ενόψει της νέας σεζόν και με πολλούς νεαρούς στη σύνθεσή του. Η εικόνα ήταν απογοητευτική και ο προβληματισμός των φίλων του «τριφυλλιού», μεγάλος.

Στο παιχνίδι με τους λατσιάλι, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Οι «πράσινοι» βελτιώθηκαν κατά πολύ σε όλους τους τομείς, έδειξαν ότι γίνονται ομάδα και παρουσίασαν ένα σύνολο σφικτό και με πολύ πάθος, υπό το βλέμμα 13.000 οπαδών τους. Ας δούμε τι άλλαξε και τι θέλει να αλλάξει ο Γιάννης Αναστασίου με τη δουλειά που κάνει…

Το «πάντρεμα» έμπειρων – νέων

Στα φιλικά προετοιμασίας, η εμπειρία… απουσίαζε. Το γεγονός ότι πολλοί από τους περσινούς δεν υπολογίζονται, αλλά και ότι οι «πράσινοι» δεν είχαν πραγματοποιήσει τις μεταγραφές που ήθελαν, ανάγκαζαν τον Αναστασίου να δουλέψει, ως επί το πλείστον, με τους «πιτσιρικάδες». Θα πείτε, «μα, καλά αυτό είναι κακό;». Καθόλου! Ωστόσο, με «βίαιη» μετάβαση από ένα νορμάλ, ηλικιακά, ρόστερ, σε ένα μικρό, με παίκτες άπειρους, τα προβλήματα θα είναι ορατά. Αυτό άλλαξε και αλλάζει περισσότερο. Το ταλέντο συναντά την εμπειρία.

Οι Σίλντεφελντ, Μπεργκ, Μέντες,Μπαϊράμι, μαζί με τον Ζέκα, αλλά και τον Πράνιτς (αν έρθει) αποτελούν και θα αποτελέσουν τους παίκτες, στους οποίους θα σταθεί η νέα προσπάθεια που γίνεται και ο Αναστασίου θα προσπαθήσει να «παντρέψει» το ταλέντο των νέων με την εμπειρία των παλιών, κάτι που κατάφερε σε μεγάλο βαθμό στο ματς με τη Λάτσιο. Στους «παλιούς», βάλτε και τον Μαυρία, ο οποίος μπορεί να είναι νεαρός, αλλά ξέρει πολύ καλά την ομάδα…

Πίεση και… «με τη μια»

Ο Αναστασίου το φώναζε από την προετοιμασία. Θέλει από τους παίκτες του πίεση ψηλά και απλό και γρήγορο ποδόσφαιρο. Κάτι το οποίο, φυσικά, θέλει πολύ δουλειά για να εφαρμοστεί και καλή φυσική κατάσταση. Οι «πράσινοι», από τη μέση και μπροστά, έχουν ταχύτητα, γεγονός που τους βοηθάει σε αυτά που θέλει ο προπονητής του. Τα στοιχεία αυτά τα είδαμε σε μεγάλο βαθμό στο φιλικό με τη Λάτσιο, ειδικά στα πρώτα 60 λεπτά, καθώς στη συνέχεια επήλθε και η κούραση. Δυο στοιχεία, που ο Αναστασίου θέλει να είναι τα βασικά στο φετινό παιχνίδι του «τριφυλλιού».

Ανάπτυξη από τα άκρα

Αυτό το είδαμε πολλές φορές στο παιχνίδι. Είτε από δεξιά, είτε από αριστερά, οι «πράσινοι’ προσπαθούσαν να κάνουν παιχνίδι. Κλασσικό Ολλανδικό στυλ παιχνιδιού, κάτι που αρέσει στον Αναστασίου. Οι βαθιές μπαλιές ήταν κάτι που αποφεύχθηκε, η μπάλα ήταν κάτω και ο στόχος η ανάπτυξη να γίνεται από τα πλάγια με Ντίνα, Μπαϊράμι. Αρκετές φορές, δε, ο φορ έβγαινε στα πλάγια και εξτρέμ συνέκλιναν, προκειμένου να ανοίγει το παιχνίδι. Αυτό το στυλ παιχνιδιού αναμένεται να γίνει… σήμα κατατεθέν για τον φετινό ΠΑΟ.

Με Μαυρία, Ντίνα, Μπαϊράμι (ο οποίος, ακόμη, δείχνει «μπουκωμένος»), Καρέλη, είναι κάτι που μπορεί να γίνει με επιτυχία. Αυτά, φυσικά, σε συνδυασμό με το «ανέβασμα» των ακραίων μπακ. Ο Μαρινάκης το έκανε με επιτυχία στο φιλικό και έδειξε ότι… το έχει. Αντιθέτως, ο Νάνο έδωσε περισσότερη σημασία στο αμυντικό κομμάτι, παρά στο επιθετικό.

Οι δυο «κολώνες»

Οπου «κολώνες», βάλτε τους Γκόρντον Σίλντεφελντ και Μάρκους Μπεργκ. Ο ένας θα αποτελέσει τον στυλοβάτη της άμυνας και ο άλλος την αιχμή του δόρατος στην επίθεση. Ο Κροάτης στόπερ έδωσε αυτό που έλειπε από την άμυνα. Ηρεμία και σωστές κατευθύνσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε, αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Σε ό, τι αφορά τον Σουηδό φορ, που έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο, έδειξε ότι θέλει παιχνίδια για να είναι έτοιμος, αλλά ακόμη και στις λίγες του κινήσεις, καταλαβαίνει κανείς την ποιότητά του. Εκτός από σκόρερ, είναι επιθετικός που κινείται πάρα μα πάρα πολύ εκτός περιοχής, μια και με την καλή τεχνική που διαθέτει, μπορεί να το κάνει. Αυτοί οι δυο, λοιπόν, μαζί με τον «παλιό» Ζέκα, ο οποίος θα έχει τον ρόλο του «ηγέτη» στον χώρο της μεσαίας γραμμής θα είναι οι «κολώνες» του νέου Παναθηναϊκού.

Η βρώμικη δουλειά

Μέντες και Αμπεϊντ θα κάνουν, φέτος, τη βρώμικη δουλειά στο κέντρο. Ο πρώτος, ως καθαρός «κόφτης» στο 4-3-3, παίζοντας κάποιες φορές και ως… λίμπερο, όταν ο Παναθηναϊκός αμύνεται και ο δεύτερος ως εσωτερικός μέσος. Εχοντας δίπλα του τον Ζέκα, θα αφιερωθεί περισσότερο σε ανασταλτικά καθήκοντα. Το κορμί του τον βοηθάει σε αυτό. Ο Νιγηριανός είναι… ταυρί και όταν βρει ρυθμό μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό δίδυμο με τον… ακούραστο Πορτογάλο. Ο Μέντες, μέχρι στιγμής, δείχνει να μην έχει προσαρμοστεί πλήρως, αν και στο φιλικό με τη Λάτσιο ήταν βελτιωμένος. Είχε καλές τοποθετήσεις και μεταβιβάσεις, αλλά πρέπει να πάρει περισσότερες ευκαιρίες.

Πάθος και Λεωφόρος

Ένα σημαντικό στοιχείο που έδειξε ο Παναθηναϊκός απέναντι στους λατσιάλι ήταν το πάθος. Οι «πράσινοι» έβγαλαν στον αγωνιστικό χώρο ποδοσφαιρικό τσαμπουκά. Εμπαιναν δυνατά στις μονομαχίες, έπεφταν με όρεξη πάνω στην μπάλα. Ο Αναστασίου φιλοδοξεί να φτιάξει μια ομάδα που, εκτός των άλλων, θα «ματώνει» μέσα στο γήπεδο. Η δίψα των νεαρών παικτών και το κίνητρο είναι κάτι που βοηθάει σε αυτό. Όπως, επίσης, και η όρεξη του νέου τεχνικού τιμ.Προσθέστε σε αυτά και τη Λεωφόρο, η οποία μπορεί να «μεταμορφώσει» και να «τσιτώσει» έναν ποδοσφαιριστή

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube