Στην ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου επί της αρχής προχώρησε κατά πλειοψηφία η επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.
Πριν απ' αυτό, ο Σταύρος Κοντονής είχε ανακοινώσει τις αλλαγές που υπήρξαν σ' αυτό, προκειμένου να βρεθεί βάση συμφωνίας με τις διεθνείς ομοσπονδίες και ν’ αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη.
Οι συγκεκριμένες μετατροπές πάντως δεν αλλάζουν την αλλάζουν την ουσία και το πνεύμα του νόμου, ενώ δεν υπάρχει υποχώρηση από πλευράς Πολιτείας στο θέμα των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου.
Καταρχάς, για τη ζωτικότερης σημασίας διάταξη, αυτή το αυτοδιοίκητου, ο υφυπουργός ανέφερε:
«Για το άρθρο 15, που προβλέπει την κατάργηση της εξαίρεσης της ΕΠΟ από κάποιες διατάξεις (αυτοδιοίκητο) η πολιτική βούληση είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση η δήλωσή μας αυτή που έγινε χθες προφορικά, θα περιληφθεί σε κείμενο αιτιολογικής έκθεσης για το άρθρο 15…
Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ελληνική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της αυτοδιοίκητης λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της τα οποία είναι εναρμονισμένα με το σύνταγμα, την κειμένη νομοθεσία και τους κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των οποίων είναι μέλος η ΕΠΟ, με τις οποίες συζητώ και θα τους θέσω ακριβώς αυτά τα όρια της συνταγματικής τάξης».
Υπάρχουν επίσης οι εξής αλλαγές:
-Για απόφαση αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη θα απαιτείται διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες και δε θα λαμβάνεται μονομερώς. Πέραν αυτού, το πρόστιμο των 25 εκατ. ευρώ για παραβίαση της συγκεκριμένης απόφασης θα επιβάλλεται μόνο γι’ αυτή την παράβαση και όχι για κάποια άλλη.
-Για πρόστιμα σε ΠΑΕ και ομοσπονδίες, αλλά και για αποφάσεις όπως η διακοπή του πρωταθλήματος ή ο αποκλεισμός της έδρας, θα απαιτείται πρώτα γνωμοδότηση της ΔΕΑΒ. Στην πρώτη περίπτωση λόγο ενδέχεται να έχει και η Αστυνομία, ενώ στη δεύτερη θα απαιτείται και διαβούλευση με την ΕΠΟ.
-Οι αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων θα λαμβάνεται σε διάστημα μέχρι και δέκα ημερών.
-Στο άρθρο 7 υπήρξε ένα αίτημα από την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ, η υποχρέωση της ΕΠΟ να διαβιβάζει στον αρμόδιο υπουργό να ισχύει ως υποχρέωση και για το ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή αν περιέλθει εις γνώση της ΓΓΑ κάποια πληροφορία, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας να αποστέλλεται στην οικεία ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Αυτή η πρόταση γίνεται δεκτή και θα συμπεριληφθεί στο άρθρο 7 στην παράγραφο 1.
-Η απόφαση για την ημερομηνία που θα γίνει ένα ματς που μετατέθηκε ή αναβλήθηκε λόγω πληροφοριών για χειραγώγηση δε θα λαμβάνεται μονομερώς, αλλά σε συνεννόηση με τη Σούπερ Λίγκα και τις ομάδες.
-Αναβολή για μια διετία του ανταποδοτικού τέλους 3% επί των εισιτηρίων για την αποζημίωση δικαστών σε ασθενέστερες οικονομικά ΠΑΕ λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν.