Είναι μοιραίο για κάθε παίκτη που παρουσιάζεται (και είναι) «ηγέτης» σε μια ομάδα, να δέχεται και πρώτος τα «πυρά» σε μια στραβή. Να είναι αυτός που θα ακούσει τα… γαλλικά σε μια λάθος πάσα, σε ένα κακό σουτ, σε μια κακή βραδιά, σε δύο συνεχόμενα άσχημα παιχνίδια.

Αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε νικήσει την Νταρουσάφακα, θα ‘χε ξεσπάσει «πόλεμος» για την –κοινώς αποδεκτή- άσχημη εμφάνιση του Νικ Καλάθη στην Πόλη. Ακόμα και με το διπλό, υπήρξαν –για ακόμα μια φορά- μουρμούρες για τον ομογενή γκαρντ.



Η κριτική, όμως, στο πρόσωπο του διεθνούς άσου ξεφεύγει ώρες-ώρες από τα λογικά πλαίσια και δεν του αναγνωρίζονται τα όσα πραγματικά προσφέρει. Είναι «παιδικό» το επιχείρημα «δεν αξίζει να παίρνει 2 εκατ. ευρώ ο Καλάθης», επειδή δεν πετυχαίνει σε κάθε ματς 20 πόντους. Κανείς δεν κάνει κουμάντο στην τσέπη κανενός. Πώς κρίνεται αν ο Καλάθης αξίζει ή όχι τα χρήματα αυτά; Με το αν έβαλε 20 πόντους σε ένα ματς; Ο Έλληνας γκαρντ αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό με δεδομένες δυνατότητες και δεδομένες αδυναμίες. Κανείς δεν είπε ποτέ πως θα… ντυθεί «Γκάλης» με το που επιστρέψει στο τριφύλλι και θα «μπουμπουνάει» τα αντίπαλα καλάθια. Είναι εξίσου «παιδικό» επειδή κάποιος έχει λαμβάνειν Χ λεφτά, να μην… δικαιούται ένα κακό παιχνίδι, ένα λάθος, ένα airball, μια κακή στιγμή...



Δηλαδή -με τη λογική όσων τον κατηγορούν- όσοι αμείβονται με τα χρήματα του Καλάθη (ακόμα και με περισσότερα), τα κάνουν όλα σωστά; Δεν έχουν βραδιές με 3 λάθη και 2/7 σουτ ή 5/12; Δεν έχουν βραδιές που δεν τους βγαίνει τίποτα; Δεν έχουν βραδιές που να είναι άστοχοι; Προφανώς και έχουν. Δεκάδες! Αν δεν είχαν, δεν θα μιλάγαμε για παίκτες και ανθρώπινους οργανισμούς, αλλά για... ρομπότ.



Ο Καλάθης είναι αυτή τη στιγμή τρίτος σε ασίστ στην Ευρωλίγκα με 138 (σε 22 ματς), πίσω μόνο από Ερτέλ (168) και Σέρχιο Ροντρίγκεθ (146). Είναι πρώτος σε κλεψίματα με 44! Μπορεί να αναλάβει έναν παίκτη με φοβερό επιθετικό κρεσέντο (πρόσφατο παράδειγμα ο Ντιλέινι, στο ματς με την Λοκομοτίβ στο ΟΑΚΑ) και να τον «σβήσει». Αυτά… κοστολογούνται για 2 εκατ. ευρώ (ή 1,5 ή όσα παίρνει τέλος πάντων) ή απασχολούν αποκλειστικά και μόνο οι πόντοι που βάζει και το ποσοστό ευστοχίας (θα φτάσουμε σε αυτό και παρακάτω); Δεν έχει λογική αυτού του είδους η κριτική και δείχνει πως απλά «χτυπάς τον εύκολο στόχο», επειδή όπως και να το κάνουμε ένα άστοχο σουτ, μια κακή πάσα είναι πιο «ορατή» στα μάτια του κόσμου.



Μα θα πει κάποιος «κάνει πολλά λάθη ο Καλάθης». Κάνει λάθη όπως γενικά κάνουν όλοι οι γκαρντ. Είναι έκτος στη σχετική λίστα με 55, όσα ακριβώς έχει και ο Βασίλης Σπανούλης με τέσσερα ματς λιγότερα! Υπάρχει και σημαντικός «αστερίσκος». Ο ομογενής γκαρντ έχει λιγότερα ακόμα και από παίκτες που έχουν ΚΑΙ λιγότερες ασίστ από αυτόν! Για παράδειγμα ο Τεόντοσιτς (που παίρνει περισσότερα χρήματα) έχει 126 ασίστ και 59 λάθη, χειρότερα δηλαδή νούμερα από τον Καλάθη. Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Ο –κοινώς αποδεκτός- παικταράς και «δολοφόνος» Ντιλέινι έχει 126 ασίστ, 68 λάθη και σουτάρει στην Ευρωλίγκα με 41.63% (σε 233 προσπάθειες), την ώρα που ακόμα και στον «τομέα» του σουτ, όπου επ’ ουδενί δεν είναι το φόρτε του, ο άσος του Εξάστερου μετρά 42.93% (σε 191 προσπάθειες)!



Επικρατεί μια πάγια άποψη πως η σωστή αναλογία είναι 3 ασίστ με 1 λάθος και πάνω σε αυτή πολλοί επικριτές του Καλάθη επιχειρούν να βρουν πάτημα για «κράξιμο». Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού είναι στο 2.51% (138 ασίστ-55 λάθη), αλλά και πάλι τι σημαίνει αυτό; Στη σχετική λίστα είναι όγδοος και ΜΟΝΟ τρεις παίκτες έχουν πάνω από 3%. Ο Γιουλ, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ και ο Γιόβιτς... Ως τώρα στη φετινή σεζόν ο Δημήτρης Διαμαντίδης μετρά 91 ασίστ και 44 λάθη. Η αναλογία του βγάζει 2.06%. Θα απομυθοποιηθεί και ο μεγάλος αρχηγός; Θα βγει κι αυτός άχρηστος; Είναι ποτέ δυνατόν, έχει καμία λογική...;



Ο Καλάθης πάντως δεν φοβάται να πάρει προσπάθειες. Ακόμα και σε ένα κακό επιθετικά βράδυ του (όπως για παράδειγμα στην ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα στη Σερβία για το Top-16 όπου είχε 2/10) θα δοκιμάσει το χέρι του. Ο πλέι μέικερ του Εξάστερου είναι τρίτος σκόρερ στην ομάδα (209 πόντους), πίσω μόνο από Ραντούλιτσα (286) και Γκιστ (230). Προφανώς θα ήταν τέταρτος, αν υπήρχε ο Έλιοτ Γουίλιαμς (82 πόντους σε 5 ματς) από την αρχή. Έχει 59/126 δίποντα (47%) και 23/65 τρίποντα (35%). Θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερα τα ποσοστά (αν και μη νομίζετε πως άλλοι γκαρντ έχουν... τρελή διαφορά, κάθε άλλο), αλλά είναι ανούσιο να περιμένει κανείς από τον Καλάθη -στον τομέα που και ο ίδιος παραδέχεται πως... δεν είναι ο αγαπημένος του- να κάνει παπάδες στο σουτ, την ώρα μάλιστα που ΠΟΛΛΕΣ μεγάλες «καλαθομηχανές» δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλύτερα!



Σε όλο τον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας, αλλά και στην πρώτη φάση του Top-16, ο Καλάθης έπαιζε ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ. Ασταμάτητα, πάνω από 30-33’ μόνιμα σε μια ομάδα που είχε και έντονο πρόβλημα ομοιογένειας. Είναι δεύτερος στη σχετική λίστα της Ευρωλίγκας (πίσω μόνο από τον Ντιλέινι), με 661:40’ συμμετοχής συνολικά στη διοργάνωση. Η κούραση δεν μπορεί να θεωρείται αμελητέος παράγοντας. Δεν είναι δυνατόν ένας παίκτης που μένει στο παρκέ 35', παίζει σκυλίσια άμυνα, κατεβάζει την μπάλα, αυτή περνάει συνεχώς από τα χέρια του, να έχει αστείρευτες δυνάμεις ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ για να κάνει τα πάντα τέλεια... Είναι αφύσικο. Και οι αριθμοί έρχονται να δικαιώσουν την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο Καλάθης και να «απαντήσουν» σε όσους τον... καταδικάζουν στην πρώτη ευκαιρία.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube