Όλα ξεκίνησαν το 1914.

Όταν ακόμη η Αργεντινή είχε για μισητή αντίπαλό της την Ουρουγουάη και η Βραζιλία έκανε τα πρώτα της βήματα στο ποδόσφαιρο.

Περίπου μια 20ετία μετά, όμως, τα πάντα άλλαξαν και τα παιχνίδια ανάμεσα σε Αργεντινή και Βραζιλία έγιναν… η μητέρα των μαχών!

Ενόψει της 108ης συνάντησής τους στον τελικό του 47ου Copa America (11/07, 03:00), το sport-fm.gr τα έβαλε κάτω και βρήκε τα 7 ματς που φούντωσαν τη μεταξύ τους έχθρα!

Του Νίκου Ράλλη

Το πέναλτι χωρίς τερματοφύλακα


Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1937, στο South American Championship της Αργεντινής, οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν στην κορυφή του ομίλου (διαφορετικό το σύστημα τότε) και έπαιξαν πλέι οφ για την ανάδειξη της 14ης Πρωταθλήτριας Νότιας Αμερικής. Μετά από ένα ματς με πολύ ξύλο, μια κλωτσιά στο ψαχνό του Ντομίνγκος Σπιταλέτι στον αρχισκόρερ της Μπόκα, Φρανσίσκο Βαράγιο, που προκάλεσε γενική σύρραξη, και διαρκείς ήχους μαϊμούδων από την εξέδρα προς τους Βραζιλιάνους, η «αλμπισελέστε» με δύο γκολ στην παράταση κατέκτησε τον 5ο της τίτλο.

Η Βραζιλία, διαμαρτυρόμενη για τη ρατσιστική συμπεριφορά των Αργεντινών, σηκώθηκε και έφυγε από το γήπεδο πριν τη λήξη. Η αποστολή, μάλιστα, κλειδώθηκε στα αποδυτήρια, καθώς υπήρξαν αναφορές ότι οι παίκτες έτρεμαν για τη σωματική τους ακεραιότητα. Τελικά αποχώρησαν από το ''Estadio Gasometro'' χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Πίσω στη Βραζιλία ο αγώνας έμεινε στην ιστορία ως «ο αγώνας της ντροπής» για όσα συνέβησαν.

Για πολλούς δημοσιογράφους, εκείνο το παιχνίδι «γέννησε» την έχθρα ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Το 1939, λοιπόν, είχε έρθει η ώρα για εκδίκηση, καθώς η Βραζιλία υποδεχόταν τώρα την Αργεντινή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, για το περίφημο Roca Cup, το Κύπελλο, δηλαδή, που διεκδικούσαν οι δύο «εχθροί» από το 1914 έως το 1975.



Έχοντας συντρίψει στο πρώτο ματς τη Βραζιλία με σκορ 5-1, προκαλώντας την πρώτη ήττα της «σελεσάο» στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η Αργεντινή αντιμετώπισε για δεύτερη φορά στην ίδια πόλη τη μισητή αντίπαλό της. Το παιχνίδι, ωστόσο, τελείωσε και πάλι με μόνο μία πλευρά να παραμένει στο γήπεδο...

Η Βραζιλία έχανε 2-1, αλλά ισοφάρισε προς το τέλος του ματς και λίγο αργότερα ο διαιτητής έδωσε ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στους γηπεδούχους, που προκάλεσε την οργή των φιλοξενούμενων. Ο αρχηγός της Αργεντινής, Αρκάντιο Λόπες, αποβλήθηκε για την αντίδρασή του στην απόφαση του ρέφερι και η «αλμπισελέστε» έφυγε από το γήπεδο! Το πέναλτι, ωστόσο, εκτελέστηκε κανονικότατα χωρίς γκολκίπερ στο τέρμα, η Βραζιλία έκανε το 3-2 και η ιστορία «έγραψε» ότι νίκησε!

Οι φριχτοί τραυματισμοί


Ο Αντεμίρ Μενέσες της Βραζιλίας έσπασε το πόδι του Μπαταλιέρο στο παιχνίδι του 1945. Ένα φριχτό μαρκάρισμα, που προκάλεσε έναν φριχτό τραυματισμό. Μερικούς μήνες αργότερα, το 1946 πια, η ιστορία επαναλήφθηκε, καθώς και πάλι ένας Βραζιλιάνος, ο Ζαΐρ Ντα Ρόσα Πίντο έσπασε την κνήμη (καλάμι) του αρχηγού της Αργεντινής, Χοσέ Σάλομον!

Ακολούθησε... πόλεμος, με τους οπαδούς να μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο και τους παίκτες να τρέχουν στα αποδυτήρια για να σωθούν. Όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, η Αργεντινή επικράτησε 2-0. Ο Σάλομον δεν έπαιξε ποτέ ξανά ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η μάχη του Ροσάριο


Ο δικτάτορας της Αργεντινής, Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα, είχε ορκιστεί να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στην έδρα του. Αλλά μετά την... τεταμένη ισοπαλία 0-0 με Βραζιλία, φαινόταν πως θα έμενε με την όρεξη.

H «σελεσάο», ωστόσο, στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου απέναντι στην Πολωνία πήγαινε με μειονέκτημα, ενώ οι οικοδεσπότες υποδέχονταν το Περού. Η Βραζιλία νίκησε 3-1, οπότε η Αργεντινή έπρεπε να κερδίσει το δικό της ματς με 4 γκολ διαφορά. Το Περού βρέθηκε να χάνει 2-0 στο ημίχρονο, προτού καταρρεύσει στο δεύτερο 45λεπτο, για να έρθει το τελικό 6-0.

Υπήρξαν διάφορες φήμες και κατηγορίες, όπως ότι ο Περουβιανός τερματοφύλακας είχε γεννηθεί στην Αργεντινή και πως 13 Περουβιανοί αντιφρονούντες απελευθερώθηκαν και στάλθηκαν πίσω στην πατρίδα τους.

Μια άλλη φήμη ανέφερε ότι υπήρξε «πάγωμα» μιας περουβιανής τράπεζας από την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής...

Σε κάθε περίπτωση, η «αλμπισελέστε» τερμάτισε 1η και προκρίθηκε στον τελικό, κατακτώντας το πρώτο της τρόπαιο απέναντι στην Ολλανδία.


Η τρέλα του Μαραντόνα


Η ομάδα της Βραζιλίας το 1982 θεωρείται μία από τις καλύτερες στην ιστορία, παρότι η μετέπειτα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ιταλία την «καθάρισε» στη δεύτερη φάση. Εκεί, όμως, η «σελεσάο» έπεσε πάνω και στην Αργεντινή (ήταν όμιλος των τριών η δεύτερη φάση τότε), με την παρέα του Σόκρατες, που αδιαφορούσε για την ουσία και επιδίδονταν σε ένα αέναο jogo bonito, να επικρατεί 3-1.

Η Αργεντινή ήταν η κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου, αλλά στη διοργάνωση της Ισπανίας έχασε από το Βέλγιο, τη Βραζιλία και την Ιταλία. Η Βραζιλία, εν τω μεταξύ, τα πήγαινε περίφημα, βασισμένη σε μία πολύ συγκεκριμένη πεποίθηση, ότι μπορεί να σκοράρει περισσότερες φορές από τον αντίπαλο. Μέχρι ο Πάολο Ρόσι να τελειώσει τις ελπίδες της με ένα εκπληκτικό χατ τρικ στον μεταξύ τους αγώνα.

Σε εκείνο το ματς απέναντι στην Αργεντινή, λοιπόν, η Βραζιλία θα μπορούσε να γράψει ιστορία, χάνοντας δεκάδες ευκαιρίες για έναν πραγματικό θρίαμβο. Αλλά το παιχνίδι έμεινε στις μνήμες για άλλον λόγο: Για την κόκκινη που δέχθηκε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος έκανε... καρατιά στον Μπατίστα!


Το Άγιο Νερό


Στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990, η Βραζιλία, αν και είχε, ίσως, τη χειρότερη ομάδα όλων των εποχών, «πάτησε» στη φάση των «16» την Αργεντινή. Μία φάση, ωστόσο, έβγαλαν οι Αργεντινοί, ο Μαραντόνα «κέρασε» και ο Κανίγια πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, χαρίζοντας την πρόκριση στην «αλμπισελέστε», που έφτασε, τελικά, μέχρι τον τελικό.

Ο αγώνας, ωστόσο, είχε μεθεόρτια.

Υπήρξαν ισχυρισμοί από τον Μπράνκο της Βραζιλίας ότι το προπονητικό τιμ της Αργεντινής τού έδωσε ένα μπουκάλι νερό με ηρεμιστικά μέσα! Στα τέλη του 2005, το ζήτημα εξακολουθούσε να απασχολεί, με τον Κάρλος Μπιλάρδο να λέει -κρυφά- σύμφωνα με τον Guardian: «Δεν λέω ότι δεν συνέβη αυτό».


Το Χέρι του Διαβόλου


Η Αργεντινή μπορεί να είχε το Χέρι του Θεού το 1986, αλλά η Βραζιλία είχε το… Χέρι του Διαβόλου, όπως έμεινε στην ιστορία, στο Copa America του 1995, για να «τσιμπήσει» την ισοπαλία 2-2. Ο άνθρωπος με τα 999 γκολ, ωστόσο, Τούλιο «Μαραβίλια», κοντρόλαρε την μπαλιά από δεξιά με το χέρι του και ισοφάρισε, στέλνοντας το παιχνίδι στα πέναλτι.

Ο διαιτητής δεν πήρε χαμπάρι την ξεκάθαρη παράβαση και η Βραζιλία προκρίθηκε στα ημιτελικά, τελικά, στη «ρώσικη ρουλέτα». Στην Αργεντινή, φυσικά, έβραζαν για καιρό…

Ο Τούλιο σκόραρε ξανά στον τελικό, αλλά εκεί η Βραζιλία ηττήθηκε 5-3 στα πέναλτι από την Ουρουγουάη.


Η μεγάλη στιγμή του Αντριάνο


Φαινόταν ότι, τελικά, θα συμβεί: Η Αργεντινή θα «έσπαγε» την κατάρα του Copa America το 2004! Στο 87' ο Ντελγκάδο είχε πετύχει το «χρυσό» γκολ.

Δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του τελικού, όμως και ενώ η «αλμπισελέστε» προηγούνταν 2-1, ο Αντριάνο, σε μια Βραζιλία με τα μεγαλύτερα αστέρια να μένουν «σπίτι», έλαμψε! Στο 93' σκόραρε και μέσα σε πανδαιμόνιο έστειλε το ματς στα πέναλτι.

Εκεί Γκάμπριελ Χάιντσε και Αντρές ντ' Αλεσάντρο αστόχησαν και η «σελεσάο» άφησε την Αργεντινή και πάλι χωρίς τίτλο.



ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Long Form