Ο Ολιβιέ Μπουμάλ θα γίνει ο 15ος ποδοσφαιριστής που θα μετακομίσει από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό, με μεταγραφή ή σαν ελεύθερος. Το www.sportfm.gr κάνει μια αναδρομή στις ιστορίες αυτών των μεταγραφών με ορισμένες απ’ αυτές να έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ πάντοτε κορυφαία όλων, παραμένει η μετακίνηση του Δημήτρη Σαραβάκου το καλοκαίρι του 1984.

Του Κώστα Μιαούλη

Στα χρόνια της Α’ Εθνικής ήταν ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, αλλά και ο Τάκης Παπουλίδης που μετακόμισαν από τη Νέα Σμύρνη στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας το 1963. Μάλιστα ο δεύτερος ήταν βασικότατο στέλεχος με 30 συμμετοχές από την πρώτη χρονιά, όπως και την δεύτερη στα δύο πρωταθλήματα του Παναθηναϊκού το 1964 και 1965. Την πρώτη χρονιά ο μέσος Γιώργος Γιαννακόπουλος αγωνίστηκε σε επτά αγώνες και την δεύτερη 22.

Στα επαγγελματικά χρόνια, εκείνος που άνοιξε τον δρόμο, ήταν ο Δημήτρης Σαραβάκος. Ο «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου θα μετακομίσει στον Παναθηναϊκό, με το συνολικό κόστος της μεταγραφής να κυμαίνεται γύρω στα 50 εκ. δραχμές (μαζί με την αμοιβή του ποδοσφαιριστή), αλλά κι έμψυχα ανταλλάγματα τους Μπέριο και Μακροδημήτρη, το ίδιο καλοκαίρι που ο Παναθηναϊκός απέκτησε και τον αρχηγό της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, Βέλιμιρ Ζάετς. Μάλιστα οι φήμες λένε πως ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, κατά την διάρκεια του γλεντιού για την κατάκτηση του τίτλου το 1984, είχε ενημερώσει σχετικά τους υπόλοιπους παίκτες για την απόκτηση του «Μικρού». Ο «Μητσάρας» έμελλε να γίνει για τα επόμενα χρόνια συνώνυμο των μεγάλων ευρωπαϊκών βραδιών του Παναθηναϊκού, αλλά και των εγχώριων επιτυχιών, ειδικά στα ντέρμπι με τους μεγάλους αντιπάλους, όπου ο Σαραβάκος ήταν σχεδόν πάντα πρωταγωνιστής.



Με αρκετά επεισοδιακό τρόπο θα γίνει η μετακίνηση του Σπύρου Μαραγκού στο «τριφύλλι». Τον Δεκέμβριο του 1989, σε ένα βράδυ έμειναν ελεύθεροι έξι ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου, επειδή δεν κατατέθηκαν εγκαίρως τα συμβόλαια τους (Μαραγκός, Καναράς, Τόγιας, Παπαπαναγής, Μπερσεμί, Κοπιτσής). Έτσι ο Παναθηναϊκός άδραξε την ευκαιρία και έκανε δικό του, τον μέσο του Πανιωνίου που από την πρώτη του χρονιά, έκανε άμεσα αισθητή την παρουσία του με 20 συμμετοχές και 1 γκολ, συμβάλλοντας στην κατάκτηση του τίτλου. Από τους άλλους πέντε, μόνον οι Μπερσεμί και Κοπιτσής παρέμειναν στον Πανιώνιο. Ξέσπασε σάλος, με τους οπαδούς του Πανιωνίου να κάνουν επίθεση στον τότε πρόεδρο του Πανιωνίου, Τάσο Ερμείδη που με την σειρά του έριξε την ευθύνη σε δύο συνεργάτες του για την μη έγκαιρη κατάθεση των συμβολαίων.



Το καλοκαίρι του 1994, ο Ανδρέας Λαγωνικάκης θα γίνει ο επόμενος «κυανέρυθρος» που θα φορέσει την φανέλα του Παναθηναϊκού με την μεταγραφή του να στοιχίζει στον Παναθηναϊκό 100εκ δραχμές. Το καλοκαίρι του 1998 μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Πανιώνιο στον τελικό με τον Παναθηναϊκό στο «Καραϊσκάκη» θα πάρει τον δρόμο για το «τριφύλλι» ο Λεωνίδας Βόκολος. Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 1998 θα τον ακολουθήσει ο Τάκης Φύσσας που αντί του ποσού των 200εκ δραχμών θα φορέσει τα «πράσινα».



Ο επόμενος που θα κάνει τη διαδρομή από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό είναι ο Αλέν Ραγκουέλ το καλοκαίρι του 2004, σαν ελεύθερος, αλλά δεν θα πιάσει καθόλου, παρότι όλοι πίστευαν πως ο συγκεκριμένος παίκτης θ’ αποτελούσε «λαβράκι». Μάλιστα είναι ένας από τους λίγους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του «τριφυλλιού» που δεν αγωνίστηκε ούτε σε ένα επίσημο παιχνίδι.

Το καλοκαίρι του 2005, παρά το έντονο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός θα πάρει τους Τζιόλη και Μάντζιο αντί του ποσού των 800.000 ευρώ. Στην αρχική συμφωνία, μαζί με τους δύο αυτούς παίκτες αναμενόταν να πάει και ο Νίκος Σπυρόπουλος που όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω της τιμωρίας του αριστερού οπισθοφύλακα, για χρήση αναβολικών. Αυτή έγινε τον Ιανουάριο του 2008, με τον Παναθηναϊκό, ν’ αναγκάζεται να δαπανήσει 2εκ ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό του.



Ένας άλλος Σπυρόπουλος, ο Παναγιώτης τον Ιανουάριο του 2013 κατέληξε στον Παναθηναϊκό από τον Πανιώνιο, αντί 50.000 ευρώ με δεδομένο πως ο παίκτης έμενε και ελεύθερος.

Ο νεαρός Στέφανος Ευαγγέλου, για τον οποίο δαπανήθηκαν γύρω στα 300.000 ευρώ, είναι το πιο πρόσφατο απόκτημα του Παναθηναϊκού από τον Πανιώνιο, με τους Νεοσμυρνιώτες να διατηρούν ποσοστό μεταπώλησης σε περίπτωση που οι «πράσινοι» πουλήσουν τον παίκτη. Λίγες μέρες αργότερα, ο πορτιέρο Νίκος Γιαννακόπουλος, που είχε μείνει ελεύθερος από τον Πανιώνιο, μετακόμισε στον Παναθηναϊκό.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube