Η ήττα από μια παραδοσιακή σχολή και μια παγκόσμια υπερδύναμη δεν είναι ποτέ ντροπή. Όμως αναμφίβολα η εικόνα της Εθνικής στο χθεσινό 0-3 από την Ιταλία στο ΟΑΚΑ ήταν αποκαρδιωτική και ασφαλώς επηρεάζει την ούτως ή άλλως εύθραυστη ψυχολογία του Έλληνα φιλάθλου.

Η ελληνική ομάδα παρουσιάστηκε φοβισμένη αρχικά και τρομοκρατημένη βλέποντας τη «σκουάντρα ατζούρα» να κάνει ό,τι θέλει στο πρώτο ημίχρονο φτάνοντας εύκολα σε τρία γκολ. Παραταγμένη χωρίς σέντερ φορ, με τους παίκτες εμφανώς μπερδεμένους για τα καθήκοντά τους και αρκετούς εξ αυτών σε θέσεις που δεν είναι οι… φυσιολογικές τους (π.χ. Σιόβας, Ζέκα, Φορτούνης), η Εθνική έγινε έρμαιο στις διαθέσεις των Ιταλών, που-κακά τα ψέματα-αν δεν αποφάσιζαν να ρίξουν ταχύτητα ή αν δεν επενέβαινε σωτήρια ο Μπάρκας σε 3-4 περιπτώσεις, το κοντέρ θα έγραφε ακόμη περισσότερα γκολ.

Οι αριθμοί τα λένε όλα: Η Εθνική είχε μόλις 37% κατοχή και τέσσερις προσπάθειες για γκολ (δύο στην εστία), δίχως στην πραγματικότητα να απειλήσει ποτέ τους αντιπάλους της. Η Ιταλία κυκλοφορούσε ανενόχλητη την μπάλα (770 πάσες με 89% επιτυχίας έναντι μόλις 340 της Ελλάδας) μετρώντας 16 τελικές προσπάθειες, οι περισσότερες εκ των οποίων συνιστούσαν κλασικές ευκαιρίες.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης ανέλαβε την ευθύνη της ήττας, αναγνωρίζοντας πως οι επιλογές του δεν βγήκαν. Δεν δικαιώθηκε τόσο για το σύστημα που επέλεξε, όσο και για τις θέσεις που χρησιμοποίησε συγκεκριμένους παίκτες, αλλά και για τις αλλαγές. Ασφαλώς όμως υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά ακόμη και για τις κλήσεις του, όπως με την απουσία του Τοροσίδη, που είναι πολύ περισσότερο… δεξί μπακ από Ζέκα ή Μαυρία και θα μπορούσε να προσφέρει απέναντι σε ποδοσφαιριστές που γνωρίζει καλά από την πολυετή του καριέρα στη Serie A.

Παρά την εύλογη απογοήτευση, πάντως, η πρόκριση δεν έχει χαθεί. Η ήττα από την Ιταλία δεν είναι αποτέλεσμα εκτός προγράμματος και με τέτοια εικόνα η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι δύσκολα θα πετάξει βαθμούς σε Φινλανδία ή Βοσνία. Από σήμερα η προσοχή για την Εθνική στρέφεται στο ματς της Τρίτης με την Αρμενία στο ΟΑΚΑ (21:45), όπου το «πρέπει» είναι πολύ μεγαλύτερο από τον χθεσινό αγώνα. Περιθώρια για απώλειες δεν υπάρχουν και το τρίποντο αποτελεί αναγκαιότητα.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι δεδομένο πως θα προχωρήσει σε αλλαγές σε πρόσωπα και διάταξη, παίζοντας αυτή τη φορά με… κανονικό σέντερ φορ. Όλα δείχνουν πως ο Κουλούρης θα βρίσκεται στο βασικό σχήμα και δεν θα χρειαστούν τρεις κεντρικοί αμυντικοί στην ενδεκάδα. Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν πέρα από τη δεδομένη απουσία του Τάσου Δώνη.

Υπάρχουν ακόμη επτά παιχνίδια στην προκριματική διαδικασία και το όνειρο δεν χάθηκε, όσο απαισιόδοξα μηνύματα κι αν έστειλε η χθεσινή εμφάνιση. Η Φινλανδία και η Βοσνία είναι οι ανταγωνιστές για τη δεύτερη θέση της πρόκρισης, αλλά προέχει η νίκη επί της Αρμενίας.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της Εθνικής:
4η αγωνιστική (11/6): Ελλάδα-Αρμενία
5η αγωνιστική (5/9): Φινλανδία-Ελλάδα
6η αγωνιστική (8/9): Ελλάδα-Λίχτενσταϊν
7η αγωνιστική (12/10): Ιταλία-Ελλάδα
8η αγωνιστική (15/10): Ελλάδα-Βοσνία
9η αγωνιστική (15/11): Αρμενία-Ελλάδα
10η αγωνιστική (18/11): Ελλάδα-Φινλανδία

Βαθμολογία
1. Ιταλία 9 (11-0)
2. Φινλανδία 6 (4-2)
3. Ελλάδα 4 (4-5)
4. Βοσνία 4 (4-5)
5. Αρμενία 3 (4-4)
6. Λιχτενστάιν 0 (0-11)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube