Την σεζόν 2009-10 η Άρσεναλ αντιμετώπισε στα ζευγάρια των «16» την Πόρτο του Ζεσουάλδο Φερέιρα.
Στο πρώτο ματς οι γηπεδούχοι κατάφεραν να επικρατήσουν με 2-1, όμως μετά από 2 εβδομάδες που διεξήχθη ο επαναληπτικός αγώνας η Άρσεναλ ήταν καταιγιστική.
Στις 9 Μαρτίου του 2010 λοιπόν στο «Emirates» οι «κανονιέριδες» με το εμφατικό 5-0 και συνολικά 6-2 σκορ, σφράγισαν την πρόκριση στην προημιτελική φάση, όπου αντιμετώπισαν την Μπαρτσελόνα.
Έκτοτε και για έξι διαδοχικές σεζόν η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ τα βρίσκει πολύ… σκούρα στην νοκ-άουτ φάση του Champions League και αποκλείεται άλλοτε δίκαια και άλλοτε άδικα.
Εν έτει 2017 η Άρσεναλ με το Αρσέν Βενγκέρ στο τιμόνι της ακόμα, (άγνωστο το αν θα παραμείνει) αντιμετωπίζει την Μπάγερν Μονάχου του Κάρλο Ανσελότι. Αλήθεια όμως πόσο έχει αλλάξει η ομάδα του Λονδίνου από αυτή του 2010; Έχουν μείνει παίκτες από εκείνη τη σεζόν;
Ας ρίξουμε μια ματιά στους 11 (+1 αλλαγή) ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν εκείνη τη σεζόν και που βρίσκονται σήμερα...
1. Μάνουελ Αλμούνια
Ο Ισπανός γκολκίπερ δεν κατάφερε να πείσει την ομάδα για τις ικανότητες του και ένα χρόνο μετά την νίκη επί της Πόρτο ήταν τρίτη επιλογή γκολκίπερ. Έτσι το 2011 δόθηκε δανεικός στην Γουέστ Χαμ, και αφού τον αποδεσμεύσει ο Βενγκέρ θα βρεθεί στην Γουότφορντ για δύο χρόνια. Το 2014 θα κρεμάσει τα γάντια του, έπειτα και από ένα θέμα υγείας που προέκυψε. Τα τελευταία χρόνια ο Αλμούνια εργάζεται ως προπονητής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
2. Μπακαρί Σανιά
Υπήρξε αξιόπιστος παίκτης στα επτά του χρόνια στο «Emirates» αλλά το 2014 μεταγράφηκε στην Μαντσεστερ Σίτι, αναζητώντας μια νέα πρόκληση στην καριέρα του. Ο Σανιά τώρα στα 34 του μοιράζεται την θέση του δεξιού μπακ με τον Ζαμπαλέτα και φημολογείται ότι θα αποχωρήσει από το κλαμπ στο τέλος της σεζόν.
3. Τόμας Βερμάλεν
Ο Βέλγος έκανε εξαιρετικό ξεκίνημα στην Άρσεναλ και το 2012 με την φυγή του Φαν Πέρσι αναδείχθηκε αρχηγός. Αντιμετώπισε αρκετούς τραυματισμούς και αυτό είχε ως συνέπεια να χάσει την θέση του από τον Μερτεζάκερ. Δύο χρόνια αργότερα μεταγράφηκε στην Μπαρτσελόνα για 15 εκατ. ευρώ, όμως και εκεί υπήρξε άτυχος με τους τραυματισμούς και μετακόμισε ως δανεικός στην Ρόμα. Σήμερα στα 31 πλέον έχει μόλις 7 συμμετοχές ως βασικός αφού δεν είναι και στην καλύτερη φυσική κατάσταση.
4. Σολ Κάμπελ
Ο Κάμπελ ήταν από τους παίκτες κλειδιά την εποχή των «invisibles» το 2004 και στην πρώτη θητεία στους «κανονιέρηδες» από το 2001-6. Εξαιτίας των τραυματισμών που αντιμετώπισε ο Βενγκέρ στην άμυνα του την σεζόν 2009-10 των ξανακάλεσε στην ομάδα ενώ την επόμενη χρονιά πήγε στη Νιούκαστλ. Αποσύρθηκε επισήμως το 2012 και έκτοτε έχει προσπαθήσει να αναμειχθεί με την πολιτική.
5. Γκαέλ Κλισί
Ο Γάλλος ήταν και αυτός μέλος της τρομερής ομάδας το 2004 και ουσιαστικά πήρε την θέση του Άσλει Κόουλ όταν ο τελευταίος μεταγράφηκε στην Τσέλσι το 2006. Ο αριστερός μπακ ακολούθησε τον προκάτοχό του με προορισμό την Μάντσεστερ Σίτι το 2011 και όπως και ο Σανιά βρίσκεται στην έξοδο της ομάδας.
6. Άλεξ Σονγκ
Ο Σόνγκ εξελίχθηκε ποδοσφαιρικά στην Άρσεναλ γεγονός που δεν άφησε αδιάφορη την Μπαρτσελόνα και έτσι το 2012 για 15 εκατ. ευρώ θα γίνει κάτοικος Καταλονίας. Δυστυχώς για εκείνον δεν κατάφερε να κερδίσει φανέλα βασικού και θα δοθεί δανεικός στην Γουέστ Χαμ. Ο αγγλικός σύλλογος αποφάσισε πως δεν θα αγοράσει τον Καμερουνέζο και έτσι εντάχθηκε στο δυναμικό της Ρούμπιν Καζάν. Στην Ρωσία έχει 9 συμμετοχές μέχρι τώρα αλλά παρά το ότι είναι 29 χρόνων δείχνει να έχει αφήσει τις καλές μέρες πίσω.
7. Αμπού Ντιαμπί
Τόσο πολύ ταλέντο άλλη τόση ατυχία. Ο Ντιαμπί δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει από το δολοφονικό τάκλιν από τον Νταν Σμιθ (Σάντερλαντ) το 2006 όπου αποκόμισε έναν σπασμένο αστράγαλο. Η σεζόν 2009-10 είναι η σεζόν με τις λιγότερες ενοχλήσεις αλλά δεν είχε φυσική κατάσταση, άρα και ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Το 2015 έφυγε από τους «κανονιέρηδες» με προορισμό την Γαλλία, έχοντας μόλις έξι παιχνίδια σε δύο σεζόν για την Μαρσέιγ, η ιστορία πάνω κάτω ίδια, και έτσι στα 30 του ο Ντιαμπί να μοιάζει παλαίμαχος ποδοσφαιριστής.
8. Σαμίρ Νασρί
Ο Νασρί σκόραρε ένα υπέροχο γκολ κόντρα στην Πόρτο και στα τρία χρόνια του στο Λονδίνο ήταν παίκτης αναφορά για την Άρσεναλ. Το 2011 σόκαρε την ομάδα του όταν αποφάσισε να υποκύψει στα 24 εκατ. ευρώ της Μάντσεστερ Σίτι και να κερδίσει δύο αγγλικά πρωταθλήματα. Ο 29χρονος επιθετικός είναι τώρα με μορφή δανεισμού στην Σεβίλλη έχοντας σημειώσει 3 γκολ μέχρι τώρα.
9. Τόμας Ροσίτσκι
Άλλος ένας παίκτης του οποίου η καριέρα στιγματίστηκε από τραυματισμούς. Ο Ροσίτσκι είναι ένας πολύ δημοφιλής παίκτης στο κλαμπ κατά της διάρκεια της δεκαετούς παραμονής του στο «Emirates». Στα τελευταία του χρόνια στην ομάδα δεν μπορούσε να είναι στην διάθεση του προπονητή του και το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησε από το κλαμπ. Πλέον 36 ετών ο «μικρός Μότσαρτ» έχει επιστρέψει στην πρώτη του ομάδα Σπάρτα Πράγας.
10. Αντρέι Αρσάβιν
Ο μικρόσωμος Ρώσος έκανε καταπληκτικό ξεκίνημα στην καριέρα του στην Άρσεναλ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα τέσσερα γκολ που πέτυχε κόντρα στη Λίβερπουλ; Την σεζόν 2009-10 σημείωσε 12 γκολ και 10 την επόμενη, ωστόσο τις δυο επόμενες πέτυχε μόλις 3 γκολ συνολικά. Το 2012 θα φτιάξει βαλίτσες για την Ζενίτ με μορφή δανεισμού και για τα δύο επόμενα χρόνια παρέμεινε στην Αγία Πετρούπολη. Σήμερα τον 35χρονο Αντρέι τον βρίσκουμε στην Καϊράτ και το πρωτάθλημα του Καζακστάν.
11. Νίκλας Μπέντνερ
Παρά το χατ τρικ που σημείωσε πριν επτά χρόνια κόντρα στην Πόρτο, ο Μπέντνερ δεν δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες που τον συνόδευαν και δεν αποτελούσε βασική επιλογή του Βενγκέρ. Το 2011 αγωνίστηκε ως δανεικός στην Σάντερλαντ και στην Γουβέντους, περνώντας απαρατήρητος. Το 2013-14 θα επιστρέψει στην Άρσεναλ για μια τελευταία χρονιά, αλλά δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του έδωσε ο Αλσατός τεχνικός.
12. Θίο Γουόλκοτ
Ο μοναδικός παίκτης της Άρσεναλ από την λίστα αυτή ο οποίος μέχρι και σήμερα ανήκει στο έμψυχο δυναμικό του συλλόγου, εδώ και 11 χρόνια. Για την ιστορία στο ματς κόντρα στην πόρτο πέρασε ως αλλαγή στην θέση του Αρσάβιν στο 76ο λεπτό. Η φετινή του χρονιά έχει θετικό πρόσημο μιας και έχει σημειώσει 14 γκολ ενώ συνολικά έχει 99 με την φανέλα των «κανονιέρηδων». Έχει υποστεί μεγάλη κριτική κατά διαστήματα από τον αγγλικό τύπο αλλά τώρα στα 27 του φαίνεται να έχει βρει τον καλό του εαυτό.
Επιμέλεια: Φωτεινή Γεωργάκη