Τέσσερις αλλαγές που αφορούν τον εκσυχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Οι τέσσερις αλλαγές αφορούν τα φιλοδωρήματα, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τον προσδιορισμό σταθερής ημερομηνίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ.

Σε ό,τι αφορά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως η ημερομηνία θα είναι σταθερή, από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, και δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πότε ξεκινάει η υποβολή και πότε τελειώνει.

Επίσης, σημείωσε πως εφεξής το κράτος δεν θα ζητάει μόνο από τους φορολογούμενους να είναι εντάξει με τις προθεσμίες, θα το ζητάει και από την ΑΑΔΕ και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημοσίου οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις. “Δεν έχει ξαναγίνει έως τώρα στην Ελλάδα, είναι μια αλλαγή συμπεριφοράς εκ μέρους του δημοσίου. Έχει ένα χρώμα εκσυχρονισμού και δικαιοσύνης” υπογράμμισε ο υπουργός.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τα φιλοδωρήματα, θεσπίζεται αφορολόγητο μέχρι τα 300 ευρώ για όσα καταβάλλονται μέσω POS. Και συμπλήρωσε πως απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές. Μέχρι σήμερα η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ίσχυε από το πρώτο ευρώ, φορολογούνταν δηλαδή όπως ο μισθός του εργαζόμενου, διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας.

Επίσης, σημείωσε πως θα υπάρχει ρύθμιση ώστε αν ένας εργοδότης μειώσει τον πραγματικό μισθό ενός εργαζόμενου και επιχειρήσει να καλύψει τη διαφορά από τα φιλοδωρήματα, να υπάρχουν αντικίνητρα για την κίνησή του.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube