Το ότι στη Γαλλία ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με καταγωγή από την Αλγερία είναι γνωστό. Όπως γνωστό είναι επίσης πως πολλοί εξ αυτών έχοντας διπλή υπηκοότητα έχουν προσφέρει πάρα πολλά σε αυτήν την ευρωπαϊκή χώρα, αφήνοντας στην άκρη τις δεκαετίες καταπίεσης και το αίμα που χύθηκε την περίοδο που η Γαλλία αποτελούσε ακόμη μία από τις πλέον κραταιές αποικιοκρατικές δυνάμεις.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη κι ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται το μεγαλύτερο μερίδιο των επιτυχιών των «τρικολόρ» είναι αλγερινής καταγωγής.

Αν είχε αυτόν απέναντί του ο αστυνομικός που πρωταγωνιστεί στο παρακάτω βίντεο, μάλλον θα είχε διαφορετική συμπεριφορά. Προφανώς όμως, όπως συμβαίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου –και δυστυχώς φαίνεται πως ούτε η… δημοκρατική Γαλλία αποτελεί εξαίρεση- μόνο όταν δοξάζεις τη χώρα μέσω του αθλητισμού γίνεσαι «ένας από εμάς», αλλιώς παραμένεις για πάντα ξένος.

Στο βίντεο που ανέβηκε στο youtube, σύμφωνα με τον uploader εμφανίζεται ένα όργανο της τάξης στη Λυών που χτυπά άνανδρα έναν Αλγερινό που πανηγύρισε τη νίκη της εθνικής ομάδας κόντρα στην Κορέα.

Μέχρι τώρα πάντως η ταυτοποίηση του θύματος της πρωτοφανούς (;) αυτής βιαιότητας δεν έχει πραγματοποιηθεί, αλλά η αστυνομική διεύθυνση της Λυών αποφάσισε να ψάξει παραπάνω το θέμα προκειμένου να αποδώσει ευθύνες.

Έτσι κι αλλιώς, το να χτυπάς με κλωτσιές στο κεφάλι έναν άνθρωπο που του έχεις περάσει χειροπέδες και βρίσκεται με το πρόσωπο στο έδαφος, δεν τιμά κανέναν και πολύ περισσότερο εκείνους που συνηθίζουν να παραδίδουν μαθήματα συμπεριφοράς. Φυσικά σχόλια του τύπου «ναι, αλλά δεν ξέρεις τι είχε κάνει αυτός ο τύπος νωρίτερα κατά του αστυνομικού» είναι τουλάχιστον ηλίθια. Η δουλειά και η δικαιοδοσία του κάθε ένστολου σταματά τη στιγμή της σύλληψης του δράστη.

Στις πολιτισμένες -όπως θέλουν να αποκαλούνται προκειμένου να διαφοροποιούνται σε σχέση με άλλες στις οποίες βασιλεύει ο σκοταδισμός- κοινωνίες αυτό είναι νόμος…



Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube