Το ζήτημα της ανεξαρτησίας στην διοίκηση του αθλητικού χώρου και της απαγόρευσης παρέμβασης από πλευράς κράτους στα «εσωτερικά» των ομοσπονδιών είναι διαχρονικό, αλλά φαίνεται πως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Μετά το πέρας της 8ης Ολυμπιακής Συνόδου Κορυφής, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Λοζάνη, ένα από τα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν είναι πως υπάρχει «… αποφασιστικότητα να πείσουν τις κυβερνήσεις να σέβονται την πολιτική ουδετερότητα του Ολυμπιακού Κινήματος, η οποία πρέπει να διατηρηθεί αυστηρά για να διασφαλιστεί η καθολικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και των διεθνών διοργανώσεων».
Ανάλογη ανησυχία εκφράστηκε και εντός των τειχών. Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της ομοσπονδίας ιππασίας, Ισίδωρος Κούβελος, με επιστολή του στον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, εξέφραζε αντιρρήσεις σχετικά με το εύρος των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος (ΕΦΙΠ) τονίζοντας πως «… είναι καιρός να σταματήσει πια η ιστορία που έχει μέχρι σήμερα απαράδεκτα καθιερωθεί, δηλαδή να ασχολείται με διοικητικές διαφορές και προσωπικές αντιπαλότητες στη διοίκηση μιας ομοσπονδίας». Σε άλλη του επιστολή με τον ίδιο παραλήπτη σημείωνε πως «… όλες οι διοικητικές διαφωνίες λύνονται ΕΝΤΟΣ της ομοσπονδίας ή σε περίπτωση της προσβολής της τιμής κάποιου ή παραβίασης του καταστατικού της ομοσπονδίας αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια. Η ΕΦΙΠ δεν είναι ποινικό δικαστήριο και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει». Μάλιστα καλούσε τον κ. Καπράλο και την ΕΟΕ «… να προσδιορίσει τα όρια των αρμοδιοτήτων της ΕΦΙΠ, από τη στιγμή που είναι το ανώτατο όργανό της και δημιούργησε αυτή την επιτροπή».
Επίσης προχώρησε ακόμη περισσότερο καλώντας την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΕ «… να ζητήσει από την ΕΦΙΠ να αναστείλει την λειτουργία της μέχρι το τέλος Ιανουαρίου» προσθέτοντας πως «… τα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει ενωμένοι απέναντι στον απαράδεκτο νόμο Αυγενάκη, ας είναι οδηγός και στην σοβαρή αυτή υπόθεση της έκτασης των αρμοδιοτήτων και της λειτουργίας της ΕΦΙΠ».
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, από την πλευρά του, αν και δεν έκρυψε σε επιστολή του προς τον κ. Καπράλο πως το θέμα για το εύρος των αρμοδιοτήτων της ΕΦΙΠ «απασχολεί την ολομέλεια διαχρονικά», ξεκαθαρίζει πως η ΕΟΕ δεν έχει ανάμειξη ή δεν εγκρίνει τις αποφάσεις της ΕΦΙΠ, η οποία είναι ανεξάρτητο όργανο. Τονίζει πως «… δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νέο καταστατικό μας θα μπορούσε να ήταν καλύτερα διατυπωμένο δίνοντας στην ΕΦΙΠ πιο σαφείς αρμοδιότητες», αλλά προσθέτει πως «… μέχρι να μπορέσουμε να διορθώσουμε τις όποιες ατέλειες και ασάφειες ή ακόμη και να συμπληρώσουμε τα κενά που τυχόν υφίστανται, φρονώ ότι πρέπει να κινηθούμε στο υφιστάμενο πλαίσιο».