Το κύριο πρόβλημα της ΑΕΚ από την αρχή της σεζόν είναι ένα. Η αμυντική της συμπεριφορά. Είτε παίζει με αμυντικούς προσανατολισμούς και ο Μάσιμο Καρέρα επιλέγει ορισμένες φορές το 3-5-2, είτε πιο επιθετικά και με διάταξη 4-2-3-1 ή 4-3-3.

Η ΑΕΚ εμφανίζει προβλήματα στο κέντρο της άμυνας, όπως και στην αμυντική της συμπεριφορά. Χωρίς να ριχτούν ευθύνες σε πρόσωπα, αλλά στην γενικότερη εικόνα και συμπεριφορά της ομάδας. Οι «κιτρινόμαυροι» εμφανίζουν προβλήματα στα μαρκαρίσματα των αντιπάλων, οι θέσεις που παίρνουν στον αγωνιστικό χώρο είναι λανθασμένες, ενώ φαίνεται πως λείπει και η συγκέντρωση στους ποδοσφαιριστές του Καρέρα όταν βρίσκονται σε θέση άμυνας.

Το μεγάλο πρόβλημα, λοιπόν, εμφανίζεται όταν οι αντίπαλοι της ΑΕΚ πλαγιοκοπούν, όταν κάνουν σέντρες ή γυρίσματα στο κέντρο της άμυνας!

Η σεζόν ξεκίνησε για την ΑΕΚ με τον χαμένο τελικό Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό. Το μοναδικό ματς στο οποίο η Ένωση απειλήθηκε ελάχιστα από πλαγιοκοπήσεις και γυρίσματα μέσα στην περιοχή της. Ο λόγος ήταν προφανής, αφού ο Ολυμπιακός παίζει κάθετο ποδόσφαιρο και η μπάλα δεν σηκώνεται από το χορτάρι. Σε μία περίπτωση, πάντως, η ΑΕΚ βρέθηκε ακόμη μια φορά εκτεθειμένη ανάμεσα στα στόπερ της και στα μπακ! Στο κέντρο της άμυνας και προς το ένα ή το άλλο μπακ εντωπίζεται συνήθως το πρόβλημα.



Ακολούθησε το ματς με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, όπου η ΑΕΚ πέραν του πέναλτι που... έβγαλε ο Τσιντώτας δεν είχε σημαντικά αμυντικά προβλήματα, ενώ η Σεν Γκάλεν ήταν μία ακόμη ομάδα που έπαιξε στρωτά και δεν απείλησε ιδιαίτερα με διάφορα γυρίσματα ή σέντρες. Την έκαναν, πάντως, τη φάση τους στο 23ο λεπτό όταν Σβάρνας και Ινσούα έχασαν αντίπαλό τους σε μαρκάρισμα.



Κόντρα στην Λαμία η ΑΕΚ κυριάρχησε, αλλά στο 78ο λεπτό από υπερβολική χαλαρότητα και με τα στόπερ της να έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, έδωσε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να μπούνε στο ματς αλλά αυτοί δεν εκμεταλλεύτηκαν την μεγάλη τους ευκαιρία! Αμαρκάριστος ο Ρόμανιτς, με τα στόπερ να απουσιάζουν και να έχουν 15 μέτρα απόσταση, ενώ λείπει και το αμυντικό χαφ!



Πάμε τώρα στα ματς του Οκτωβρίου, που ήταν και τα δύσκολα για την ΑΕΚ όπου εμφάνισε τις αμυντικές παθογένειες! Ξεκινάμε με τον αγώνα κόντρα στην Βόλφσμπουργκ. Οι Γερμανοί παίρνουν το προβάδισμα στο φινάλε του ημιχρόνου, με τον Ινσούα αρχικά να έχει χάσει μια εναέρια μονομαχία και στη συνέχεια Μπρέκαλο να σερβίρει το 1-0 στον Μεχμέντι. Ο Μπρέκαλο ανενόχλητος κάνει την παράλληλη πάσα, που περνάει από όλους και ο Μεχμέντι αμαρκάριστος κάνει το πλασέ!



Άλλες δύο φορές στον ίδιο αγώνα, υπάρχει κενό ξανά στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ. Πρώτα στο 78ο λεπτό όταν χρειάστηκαν τα γρήγορα αντανακλαστικά του Τσιντώτα, με δύο αντιπάλους ξεχασμένους μέσα στην περιοχή, αμφότεροι δίπλα στον στόπερ και στον έναν μπακ! Στο φινάλε του ματς δε, η Βόλφσμπουργκ βγάζει κομπίνα σε φάουλ στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Βέγκορστ να ξεχνιέται και πάλι στην καρδιά της άμυνας!





Κόντρα στον Ατρόμητο στο Περιστέρι, η ΑΕΚ δέχτηκε το γκολ από γέμισμα αντιπάλου (σσ. κόρνερ), με τον Γούτα να είναι αμαρκάριστος ξανά ανάμεσα στην καρδιά της άμυνας και στο πρώτο δοκάρι και να σκοράρει!



Στο δεύτερο ημίχρονο δε, ο Ατρόμητος είχε τεράστια φάση για να κλειδώσει τη νίκη στο 71ο λεπτό όταν ο Γιακουμάκης βρέθηκε αμαρκάριστος απέναντι στον Τσιντώτα και στο ύψος της μικρής περιοχής αλλά δεν βρήκε εστία!



Το εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ έβγαλε στην επιφάνεια για ακόμη μια φορά τα προβλήματα στην αμυντική συμπεριφορά της ΑΕΚ. Ξεκίνημα στο 12ο λεπτό (σσ. πρώτη φωτό) όταν από γέμισμα ο Μάτος παίρνει την κεφαλιά και απειλεί. Με σχετική ευκολία παίρνει την κεφαλιά ο Βραζιλιάνος μπακ, ανάμεσα στον αριστερό στόπερ και στον αριστερό μπακ. Στο 25ο λεπτό δε, ο Μάτος κάνει το γύρισμα από τα δεξιά και ο Τζόλης έχει βρεθεί ξανά ξεχασμένος στην καρδιά (σσ. δεύτερη φωτό) της άμυνας της ΑΕΚ, όμως το γκολ που σκοράρει δεν θα μετρήσει για χέρι στο κοντρολ.





Στο δεύτερο ημίχρονο, είχαμε ΤΕΣΣΕΡΙΣ (!) φάσεις που η αντίδραση των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ ήταν κάκιστη όταν η ομάδα βρισκόταν σε θέση άμυνας. Σέντρα στο 67ο λεπτό (σσ. πρώτη φωτό) από τον Μάτος, ο Τσόλακ ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ και με τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ να τον κοιτάζουν, ενώ δέκα λεπτά αργότερα (σσ. δεύτερη φωτό) ο Σφιντέρσκι μετά από λάθος διώξιμο του Χνιντ πιάνει αμαρκάριστος το βολέ σχεδόν από το σημείο του πέναλτι!





Η ισοφάριση του ΠΑΟΚ έρχεται στο 89ο λεπτό (σσ. πρώτη φωτό) . Μετά από σέντρα του Μπίσεσβαρ, οι αμυντικοί της ΑΕΚ χάνουν την πρώτη κεφαλιά με τον Σφιντέρσκι να την κάνει προς τα πίσω, ενώ στη συνέχεια χάνουν και τον Μουργκ στο ύψους του δευτέρου δοκαριού που σκοράρει ανενόχλητος με κεφαλιά για το 1-1! Δύο λάθη στην ίδια φάση, τα μαρκαρίσματα πάνε... περίπατο και οι γηπεδούχοι έχουν κακές θέσεις. Στο φινάλε (σσ. δεύτερη φωτό), από λάθος του Νεντελτσεάρου υπάρχει υπεραριθμία των παικτών του ΠΑΟΚ με 2 εναντίον 1, τα χαφ δεν προλαβαίνουν το μαρκάρισμα του Σφιντέρσκι, ο οποίος θα νικηθεί στο τετ-α-τετ από τον Τσιντώτα.





Πάμε και στα δύο πιο πρόσφατα ματς, στα οποία και πάλι η ΑΕΚ δεν είχε καλή αμυντική συμπεριφορά και απειλήθηκε αρκετές φορές από γυρίσματα ή γεμίσματα αντιπάλων! Ξεκινάμε με την ήττα στην πρεμιέρα του Europa League με 3-0 από την Μπράγκα στην Πορτογαλία! Τέσσερις φάσεις, εκ των οποίων οι δύο κατέληξαν σε γκολ. Αρχικά,στο 38ο λεπτό (σσ. πρώτη φωτό) ο Φρανσέρζιο είναι ξεχασμένος ανάμεσα στα δύο στόπερ και η ΑΕΚ γλιτώνει απλά και μόνο γιατί δεν έκανε καλό τελείωμα ο ποδοσφαιριστής της Μπράγκα. Στο 44' δε (σσ. δεύτερη φωτό), μετά από σέντρα του Εσγκάιο και παρότι η ΑΕΚ έχει στην περιοχή της τα τρία στόπερ και το ένα μπακ, καταφέρνει να δεχτεί γκολ με κεφαλιά από τον Γκαλένο. Ο Τσιγκρίνσκι είναι εκτός θέσης, ο Βασιλαντωνόπουλος χάνει την εναέρια μονομαχία!





Στο 72ο λεπτό (σσ. πρώτη φωτό) η Μπράγκα φτάνει κοντά στο γκολ, αφού εκμεταλλεύεται για ακόμη μια φορά τα κενά στην άμυνα της ΑΕΚ. Με τρομερή κάθετη μπαλιά, η άμυνα της ΑΕΚ κόβεται στα δύο, ο Σβάρνας χάνει τον προσωπικό του αντίπαλο αλλά ο Ρικάρντο Όρτα αστοχεί στο τετ-α-τετ. Στο φινάλε, στο 88ο λεπτό (σσ. δεύτερη φωτό) η ΑΕΚ δέχεται τρίτο τέρμα στον αγώνα. Ο Λιβάγια έχει χάσει την μπάλα στον άξονα, η Ένωση της ΑΕΚ βρίσκεται σε αμυντική ανισορροπία και για ακόμη μια φορά υπάρχει αμαρκάριστος αντίπαλος (σσ. Ρικάρντο Όρτα) στην περιοχή της, που τελειώνει ιδανικά την φάση για το 3-0.





Στο πιο πρόσφατο παιχνίδι, στο χθεσινό με τον ΠΑΣ Γιάννινα παρότι η ΑΕΚ επικράτησε με 1-0 έβγαλε ξανά προβλήματα στην άμυνά της. Και πάλι απειλήθηκε με ίδιο τρόπο, με γεμίσματα ή γυρίσματα εντός της περιοχής και με την άμυνά της να χάνει μαρκαρίσματα και να έχει λάθος τοποθετήσεις. Στο 34ο λεπτό ο ΠΑΣ βρίσκει το γκολ με κεφαλιά του αμαρκάριστου Παμλίδη μετά τη σέντρα του Πίρσμαν. Ξανά αμαρκάριστος αντίπαλος στην περιοχή της ΑΕΚ, φαίνεται και στην φωτογραφία από κάτω ότι οι Ανσαριφάρντ, Νεντελτσεάρου και Κρίστισιτς κοιτάζουν την μπάλα και όχι τους αντιπάλους τους.



Στο 49' (σσ. πρώτη φωτό) οι γηπεδούχοι έχουν δοκάρι με κεφαλιά του Εραμούσπε μετά την εκτέλεση φάουλ του Σάλιακα. Η μπάλα ξανά στο κέντρο της άμυνας, ξανά αντίπαλος κερδίζει την εναέρια μονομαχία και παραλίγο να σκοράρει! Δύο λεπτά αργότερα (σσ. δεύτερη φωτό), ο ΠΑΣ βγάζει ταχύτατη κόντρα-επίθεση βρίσκοντας ξανά σε ανισορροπία την άμυνα των «κιτρινόμαυρων», ο Ελευθεριάδης έχει «τρυπώσει» ανάμεσα στα δύο στόπερ και με κοντινό τελείωμα μετά το γύρισμα του Καρτάλη σκοράρει. Για καλή τύχη της ΑΕΚ, ήταν σε θέση οφσάιντ και το τέρμα του δεν μέτρησε.





Συμπερασματικά, η κακή αμυντική συμπεριφορά της ΑΕΚ είναι αρχικά συνολικό και όχι ατομικό, αλλά σαφώς πρέπει να διορθωθεί. Αρκετοί αντίπαλοι το έχουν εντωπίσει και χτυπούν εκεί. Τα μαρκαρίσματα χάνονται διαρκώς και υπάρχει συνεχώς αντίπαλος ποδοσφαιριστής αμαρκάριστος, ενώ αρκετές φορές οι τοποθετήσεις των αντιπάλων επιθετικών είναι καλύτερες από αυτές των αμυντικών της ΑΕΚ! Φυσικά, το παραπάνω αποτελεί και θέμα συγκέντρωσης για τους ποδοσφαιριστές του Μάσιμο Καρέρα!

Ο Μάσιμο Καρέρα και το επιτελείο του καλούνται να δώσουν λύση στο παραπάνω πρόβλημα. Είτε μέσω προσώπων, είτε κυρίως μέσω κάποιων τακτικών επιλογών. Η άμυνα man-to-man παρότι θεωρείται... παλαιοληθηκή, ίσως είναι η καλύτερη επιλογή κυρίως για τις στατικές φάσεις των αντιπάλων, αλλά ίσως και για τα στόπερ με τους αντίπαλους επιθετικούς σε κανονική ροή αγώνα.

Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να μπούνε σε ένα καλούπι, να μάθουν να συμπεριφέρονται σωστά όταν βρίσκονται σε θέση άμυνας και να μην χάνουν τους προσωπικούς τους αντιπάλους. Όπως και να έχουν τις κατάλληλες τοποθετήσεις στον αγωνιστικό χώρο. Ίσως το τελευταίο να είναι ένα πρόβλημα που θα βρει σύντομα λύση και να ευθύνεται το γεγονός πως υπάρχουν αρκετοί νέοι ποδοσφαιριστές και δεν γνωρίζουν καλά ο ένας τον τρόπο παιχνιδιού του άλλου. Όπως ο Χνιντ, ο Νεντελτσεάρου, ο Ινσούα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!

TAGS: A.E.K.