Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Το Δ.Σ. της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ) θέλει να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία και την αγανάκτησή του για τις μεθοδεύσεις που έγιναν σε βάρος της Ομοσπονδίας κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της 14ης Σεπτεμβρίου επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο "Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και άλλες διατάξεις".
Η απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής, με τη σιωπηρή αποδοχή του Υφυπουργού Αθλητισμού, να αποκλειστεί η Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, που εκπροσωπεί το 90% του Παραολυμπιακού αθλητικού χώρου, από τους φορείς που επιλέχθηκαν να μιλήσουν στην συνεδρίαση, αποτελεί απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά προς τα 70 αθλητικά σωματεία ΑμεΑ-μέλη.
Οι θεσμικοί εκπρόσωποι της συντριπτικής πλειοψηφίας του χώρου βρέθηκαν να είναι τηλεοπτικοί θεατές μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπου όλοι οι υπόλοιποι παρόντες φορείς πλειοδοτούσαν με άκομψη και μειωτική συμπεριφορά σε βάρος της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, προκειμένου να πετύχουν τη μείωση των εκλεγμένων εκπροσώπων της στην Ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.), χωρίς ο βασικός πυλώνας του Παραολυμπιακού Αθλητισμού να έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τις απόψεις του.
Αποτέλεσμα αυτής της ενορχηστρωμένης προσπάθειας ήταν να επαναφέρει τελικά ο Υφυπουργός από πέντε σε τέσσερις τους εκπροσώπους της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ στην Ελληνική Παραλυμπιακή Επιτροπή (όπως ήταν το αρχικό κείμενο που τέθηκε στην διαβούλευση), υιοθετώντας το αίτημα των παρόντων στην ακρόαση εκπροσώπων.
Στην Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, που ήταν άμεσα ενδιαφερόμενος φορέας και ο μόνος που θα εξέφραζε αντίθετη άποψη -επαναλαμβάνουμε- δεν δόθηκε καν το δικαίωμα να τοποθετηθεί και να επιχειρηματολογήσει στην επιτροπή!
Δεν δόθηκε το δικαίωμα να απαντήσει στα επιχειρήματα που υιοθετήθηκαν σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα Σύστασης της Ε.Π.Ε. του 2004, σύμφωνα με το οποίο αντιστοιχεί ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ για κάθε κατηγορία αναπηρίας της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.
Φυσικά, κατά την προχθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή ουδέποτε αναφέρθηκε ότι όταν συντάχθηκε τότε το Προεδρικό Διάταγμα ο χώρος ήταν σε ‘εμβρυακή’ κατάσταση και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να τεθεί ένα πλαίσιο συγκρότησης του φορέα.
Μπορεί η διάρθρωση του σήμερα να ορίζεται ακόμα με βάση αυτό το σκεπτικό; Σήμερα, που η Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ εκπροσωπεί 70 αθλητικά σωματεία ΑμεΑ και έχει εγγεγραμμένους πάνω από 3.000 αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα πρωτοβάθμια όργανα -τα αθλητικά τους σωματεία! Και πρωτίστως σήμερα που η Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ καλλιεργεί 21 Παραολυμπιακά αθλήματα!
Ακόμα, όμως, και αν ασπαστούμε αυτή την έωλη επιχειρηματολογία, η Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ εξέλεγε πέντε εκπροσώπους στην Ε.Π.Ε. ανά κατηγορία αναπηρίας της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, καθώς αρχικά ήταν πέντε οι κατηγορίες αναπηρίας. Αργότερα, ενοποιήθηκαν δύο κατηγορίες, αλλά η Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ εξακολουθούσε να έχει πέντε εκπροσώπους, όπως ήταν φυσικό.
Τώρα, υιοθετώντας τον τρόπο σκέψης του Υφυπουργού αν στο μέλλον ενοποιηθούν άλλες δύο κατηγορίες αναπηρίας….. η Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ θα έχει τρεις (;;) εκπροσώπους και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή θα έχει ακόμα περισσότερες διορισμένες προσωπικότητες και όχι εκλεγμένες από την βάση του Παραολυμπιακού κινήματος….;;;;
Η Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ απαιτεί την ισότιμη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση της βάσης του χώρου, που είναι τα αθλητικά σωματεία ΑμεΑ και οι αθλητές και αθλήτριες με Αναπηρία -μέλη τους, στο Τριτοβάθμιο όργανο του χώρου, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.
Για το λόγο αυτό, ζητούμε την εκλογή έξι εκπροσώπων της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, συνθήκη που κατ’ ελάχιστο ικανοποιεί την άδολη και δημοκρατική αντιπροσώπευση της απόλυτης πλειοψηφίας της βάσης του χώρου (σωματεία ΑμεΑ και αθλητές-μέλη τους) στο κορυφαίο διοικητικό όργανο, την Ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.
Το Δ.Σ. της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ»