Το τέρμα που πέτυχε χθες (14/08) ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς απέναντι στην Μπόρνμουθ στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ αποτέλεσε την 6η φορά που ο Σουηδός σούπερ σταρ σκοράρει στις πρεμιέρες των ισχυρών πρωταθλημάτων, είτε ο λόγος γίνεται για Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, είτε πρόκειται για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Η μόνη φορά που δεν «χτύπησε» ο «Ίμπρα» σε «μεγάλη» πρεμιέρα ήταν στην τρίτη του φορά που ξεκίνησε τη χρονιά σε ομάδα της Σέριε Α, καθώς δεν είχε προλάβει να ενσωματωθεί στο ρόστερ της Μίλαν, όταν εκείνη έπαιξε με αντίπαλο τη Λέτσε το καλοκαίρι του 2010.

Παρακάτω ακολουθεί μία περιήγηση στα τέρματα που πέτυχε ο 34χρονος σέντερ φορ στις πρώτες του παρουσίες στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και που με εξαίρεση την ισοπαλία που ουσιαστικά χάρισε στην πρώην ομάδα του, την Παρί Σεν Ζερμέν, το 2012, όλα τα υπόλοιπα γκολ «σφράγισαν» τα επιτυχημένα «ποδαρικά» των συλλόγων του.

Άγιαξ-Λιόν 2-1, 17 Σεπτεμβρίου 2002



Ιδανικότερο ντεμπούτο στον ανώτατο ποδοσφαιρικό θεσμό της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο 20χρονος τότε Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος πέτυχε και τα δύο γκολ του Άγιαξ στην πρεμιέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ οδηγώντας τον «Αίαντα» στην εντός έδρας νίκη με 2-1 επί της Λιόν. Και τα δύο τέρματά του μπήκαν στο πρώτο ημίχρονο (έκανε το 2-0 στο 11’ και το 34’).



Μπρέσια-Γιουβέντους 0-3, 12 Σεπτεμβρίου 2004



Το 2004, ο Ιμπραΐμοβιτς πήρε μεταγραφή στη Γιουβέντους. Στο ντεμπούτο του στη Σέριε Α, ο Ζλάταν διαμόρφωσε το τελικό 3-0 υπέρ της «μεγάλης Κυρίας» στην πρεμιέρα των πρωταθλητών -στο τέλος της χρονιάς- «μπιανκονέρι» και την εκτός έδρας αναμέτρηση απέναντι στην Μπρέσια. Ο Ζλάταν πέρασε ως αλλαγή του Τρεζεγκέ στο 46’ και σκόραρε στο 69’.

(Από 1:07 το γκολ)



Φιορεντίνα-Ίντερ 2-3, 9 Σεπτεμβρίου 2006



Άλλη μια νικηφόρα πρεμιέρα για τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στο «καμπιονάτο», που ο ίδιος άφησε ξανά το στίγμα του. Ο Σουηδός, ως παίκτης της Ίντερ αυτή τη φορά, βοήθησε τους «νερατσούρι» να… αποδράσουν με ένα πολύτιμο διπλό από το «Αρτέμιο Φράνκι» επικρατώντας της Φιορεντίνα με 3-2. Ο Σουηδός έβγαλε μία ασίστ στον Καμπιάσο για το 1-0 και αργότερα άλλαξε ρόλους με τον νυν παίκτη του Ολυμπιακού στο 61’, όταν και παρέλαβε την μπαλιά του κάνοντας το 3-0. Οι Μιλανέζοι στέφθηκαν κι αυτοί πρωταθλητές στο τέλος της σεζόν.

(από 2:13 το γκολ)



Μπαρτσελόνα-Σπόρτινγκ Χιχόν, 31 Αυγούστου 2009



Στη μία και… επεισοδιακή του χρονιά στη Βαρκελώνη, μπορεί ο Ζλάταν να μην έζησε τις παραγωγικότερες του ημέρες, κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει ότι απέτυχε στην Μπαρτσελόνα με 46 συμμετοχές, 21 γκολ, 14 ασίστ και τους «μπλαουγκράνα» πρωταθλητές Ισπανίας. Σε ακόμα ένα ντεμπούτο του, ο Ιμπραΐμοβιτς διαμόρφωσε το τελικό 3-0 στην πρεμιέρα του στο ισπανικό πρωτάθλημα απέναντι στη Σπόρτινγκ Χιχόν.

(από 1:32 το γκολ)



Παρί Σεν Ζερμέν-Λοριάν 2-2, 11 Αυγούστου 2012



Το καλοκαίρι του 2012 ο Σουηδός σούπερ-σταρ παίρνει μεταγραφή για την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία έχασε το πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν από την ομάδα-έκπληξη της Μονπελιέ. Η έλευση του Ιμπραΐμοβιτς συνοδεύτηκε από μία σχεδόν… παντοκρατορία στους εγχώριους τίτλους για την Παρί την τετραετία της παραμονής του εκεί, ωστόσο, η παρθενική του συμμετοχή στη Ligue 1 αποτέλεσε και τη μοναδική του γκέλα σε ντεμπούτο «μεγάλου» πρωταθλήματος, καθώς οι Παριζιάνοι έμειναν ισόπαλοι 2-2 εντός έδρας κόντρα στη Λοριάν. Αμφότερα τα τέρματα των… μόνιμων από εκείνη τη σεζόν πρωταθλητών Γαλλίας πέτυχε, ποιος άλλος; Ο «συνήθης ύποπτος» Σουηδός που «μάζεψε» το εις βάρος αποτέλεσμα της ομάδας του από 0-2 μειώνοντας καταρχήν (2-1 στο 64’) και εντέλει ισοφαρίζοντας σε 2-2 (πέναλτι 90'+1’).

(Από 3:42 και 5:51 τα γκολ)



Μπόρνμουθ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-3, 14 Αυγούστου 2016



Στο επίσημο ντεμπούτο του στις αγγλικές διοργανώσεις, ο 34χρονος φορ άνοιξε «λογαριασμό» στον τελικό του Community Shield, χάρη στο 2ο και νικηφόρο τέρμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έδωσε τη νίκη και παράλληλα τον τίτλο στην ομάδα του με αντίπαλο τη Λέστερ (2-1 σκορ). Αυτό, όμως, δεν … καθησύχασε το Σουηδό, ο οποίος σκόραρε σε άλλη μία πρεμιέρα που πρωτοεμφανίστηκε επιστεγάζοντας τη χθεσινή (14/08) εκτός έδρας νίκη των «κόκκινων διαβόλων» (3-1) κόντρα στην Μπόρνμουθ για την πρώτη αγωνιστική της φετινής Πρέμιερ Λιγκ. Ο Ιμπραΐμοβιτς σημείωσε το 3-0 στο 64’.

(από 3:55 το γκολ)



Επιμέλεια: Βασίλης Παπαδημητρίου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube