Το «παρών» - μαζί με απεσταλμένους όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων – έδωσε ο Κώστας Λαγωνίδης, σκάουτερ του ΠΑΟΚ, στο Μουντιάλ Κ-17 ετών που διεξάγεται αυτή την περίοδο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η συγκεκριμένη κίνηση του «Δικεφάλου του Βορρά» δείχνει πως έχει αλλάξει επίπεδο και κοιτάζει το μέλλον του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το οποίο θα πρωταγωνιστήσει σε λίγα χρόνια σε διεθνές επίπεδο.
Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι Θεσσαλονικείς είχαν εκπρόσωπο σε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση μικρών ηλικιών.
Οι αγώνες που παρακολούθησε ο κ. Λαγωνίδης ήταν οι ακόλουθοι
22.10.2013
Μεξικό – Ιράκ 3-1
Σουηδία – Νιγηρία 3-3
23.10.2013
Ιταλία – Ουρουγουάη 1-2
Ονδούρα – Βραζιλία 0-3
24.10.2013
Ιαπωνία – Τυνησία 2-1
Μαρόκο – Παναμάς 4-2
25.10.2013
Νιγηρία – Ιρακ 5-0
Αργεντινή – Καναδάς 3-0
Για την εμπειρία του ο κ. Λαγωνίδης μίλησε στο επίσημο σάιτ της ΠΑΕ:
«Το σημαντικό είναι πως ο ΠΑΟΚ ήταν εκεί, ανάμεσα στις μεγαλύτερες ομάδες στον κόσμο και το όνομά του συζητήθηκε. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί πραγματοποιήθηκαν μια σειρά επαφών και γνωριμιών που ως στόχο είχαν να δείξουν ότι ο ΠΑΟΚ είναι εδώ και καταβάλλει μια σοβαρή, οργανωμένη προσπάθεια».
Για τους ποδοσφαιριστές που παρακολούθησε: «Όταν στις εξέδρες βρίσκονται ατζέντηδες και σκάουτερ από ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Ντόρτμουντ, η Μάντσεστερ, γίνεται αντιληπτό πως είναι δύσκολο να προσεγγίσεις τους κορυφαίους παίκτες του τουρνουά. Υπάρχουν, ωστόσο, ταλέντα από κάποιες χώρες που ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί ποδοσφαιρικά και μπορείς να βρεις ευκαιρίες».
Για τις ιδιαιτερότητες του τουρνουά και απουσία μεγάλων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών σχολών: «Η Ελλάδα δεν έχει κακή ομάδα στο επίπεδο των Κ17, ωστόσο τα προκριματικά στην Ευρώπη είναι πολύ δύσκολα. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Μουντιάλ δεν πέρασαν ούτε η Πορτογαλία, ούτε η Γαλλία, ούτε η Γερμανία, ούτε καν η Ισπανία που έχουν παράδοση στις μικρές ηλικίες.
Αντίθετα, πέρασαν χώρες όπως η Σλοβενία, το Ουζμπεκιστάν, η Ρωσία. Το τουρνουά μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από τις αμυντικές αδυναμίες των ομάδων και τα πολλά γκολ. Υπάρχουν ομάδες που βασίζονται στο ταλέντο των παικτών όπως η Νιγηρία, Μαρόκο, ομάδες με πολύ καλό passing game και ομάδες με καλή τακτική παιδεία όπως η Αργεντινή».
Για τις πολιτισμικές συνθήκες που συνάντησε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στο Κατάρ: «Όπως καταλαβαίνετε δεν έχουμε να κάνουμε με μια παραδοσιακή ποδοσφαιρική χώρα και από πλευράς προσέλευσης κόσμου η διοργάνωση δεν έχει επιτυχία μολονότι η είσοδος στα στάδια είναι ελεύθερη, αφού δύσκολα θα βρισκόταν κάποιος ντόπιος να πληρώσει εισιτήριο για να δει τους αγώνες. Οι περισσότεροι θεατές είναι άτομα από το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, την Ινδία και το Μπαγκλαντές που δουλεύουν στα ΗΑΕ και τους πηγαίνουν μαζικά στα γήπεδα για να μην είναι άδειες οι εξέδρες. Σε ένα ματς τους είδα να τους φέρνουν με πούλμαν και να τους βάζουν στις κερκίδες απέναντι από τις κάμερες του Eurosport».