Με αφορμή το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ μετά τη ρίψη κροτίδας, ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε στο Sky Sports για το περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, τη βία και τη διαφθορά.

Ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την κουλτούρα βίας που διαπιστώνει στην Ελλάδα, αλλά ανέφερε πως διακρίνει πως υπάρχει πρόοδος στο κομμάτι της διαιτησίας και τη μείωση της διαφθοράς.

Μάλιστα δήλωσε αποφασισμένος να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό ψηλά, βοηθώντας στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τονίζοντας πως είναι σε αποστολή.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο νέο γήπεδο της ομάδας, στο όραμα της Παναθηναϊκής Συμμαχίας και γιατί δεν προχώρησε, αλλά και τον στόχο του να μπορέσει ο σύλλογος να συντηρείται μελλοντικά από τα έσοδά του.

Τέλος, εξέφρασε την οδύνη του για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, φίλου της ΑΕΚ, ενώ παράλληλα καταδίκασε το πανό που υψώθηκε στη Λεωφόρο.

Αναλυτικά, ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε για:

-το αν απολαμβάνει ότι είναι στην κεφαλή του Παναθηναϊκού από το 2012: «Όχι. Υπέφερα τόσο πολλά και σε πολλούς τομείς. Θα χρειαστούν πολλές επιτυχίες για να το απολαύσω. Αυτή τη στιγμή είμαι σε αποστολή, κάνοντας κάτι που είναι απίστευτα οδυνηρό και δύσκολο».

-τη βία στην Ελλάδα: «Όταν οι οπαδοί είναι απελπισμένοι και νιώθουν ότι τους κλέβουν τα παιχνίδια, γίνονται βίαιοι. Στην Ελλάδα έχουμε κουλτούρα βίας. Δυστυχώς δεν εφαρμόζεται το γράμμα του νόμου. Υπήρχε μια κατάσταση όπου είχαμε διαφθορά, μια οικονομία που πάσχιζε, μια ομάδα που κυριαρχούσε και μια κουλτούρα βίας μεταξύ των φιλάθλων. Ο κόσμος δεν πήγαινε στο γήπεδο και οι χορηγοί έφευγαν».

-την ανισότητα που δημιουργούσε η συνεχής παρουσία του Ολυμπιακού στο Champions League: «Είναι εκνευριστικό για δύο λόγους: Πρώτον, οι μεγάλες ομάδες από τα μεγάλα πρωταθλήματα βλέπουν τα έσοδά τους να αυξάνονται και να πολλαπλασιάζονται. Στην Ελλάδα μια ομάδα πήγαινε στους ομίλους σχεδόν κάθε χρόνο και έπαιρνε εκατομμύρια, ενώ άλλες ομάδες έχουν συνολικά πολύ λιγότερα έσοδα. Ο Ολυμπιακός έπαιρνε 30 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στην Ευρώπη, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε πέρσι συνολικά έσοδα 10 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ομοσπονδία επιλέγει τους παίκτες τους για την Εθνική και μπορούν να τους πουλήσουν πολύ πιο εύκολα και με περισσότερα χρήματα, γιατί είναι πιο γνωστοί παίζοντας στην Ευρώπη. Αυτό δημιούργησε τεράστια προβλήματα για κάθε ομάδα, πλην του Ολυμπιακού. Έκανε χειρότερη την κατάσταση».



-το τι έκαναν οι άλλες ομάδες: «Έκανε λάθη όμως και ο Παναθηναϊκός. Αντί να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, αντιγράψαμε τον Ολυμπιακό. Ξοδέψαμε πολλά χρήματα και όταν οι ιδιοκτήτες έφυγαν γιατί δεν είχαν άλλα χρήματα να βάλουν στον Παναθηναϊκό, άφησαν την ομάδα με ένα πολύ ακριβό ρόστερ και πολλά χρέη».

-το όραμά της Παναθηναϊκής Συμμαχίας: «Παραμένουμε η πιο μεγάλη ομάδα στην Αθήνα. Από τότε που ήμουν παιδί, είχα μια ιδέα ότι μια ομάδα δεν θα πρέπει να ανήκει σε έναν άνθρωπο. Ήμουν ρομαντικό. Πίστευα πως η ομάδα θα πρέπει να έχει ιδιοκτήτες τους φιλάθλους της. Άρχισα την Παναθηναϊκή Συμμαχία πιστεύοντας πως έχουμε 100.000 φιλάθλους που θα πλήρωναν 500 ευρώ το χρόνο. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε έσοδα 50 εκατ. ευρώ το χρόνο και αυτό θα έκανε τεράστια διαφορά. Δυστυχώς δεν έγινε έτσι. Είχαμε μόλις 6-7 χιλιάδες πρόθεμα μέλη που πλήρωσαν πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι προσδοκούσαμε. Η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο κόσμος δεν είχε λεφτά προς διάθεση, αλλά έφταιγε και ότι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες είχαν μεταδώσει την ιδέα πως ο σύλλογος μπορούσε να πληρώνει για τα πάντα. Πηγαίνοντας από το ένα άκρο στο άλλο, όπου όλοι έπρεπε να συνεισφέρουν, αυτό δεν λειτούργησε».

-την πρόοδο του Παναθηναϊκού, οικονομικά και αγωνιστικά: «Σταδιακά έχουμε αποπληρώσει τα χρέη και έκτοτε ξαναχτίζουμε την ομάδα. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να πληρώνεις για να γίνονται πράγματα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι επιχειρήσεις μου πήγαιναν καλύτερα, συνεπώς ήμουν σε θέση να βάλω περισσότερα χρήματα. Αρχικά για να ξεπληρώσω τα χρέη και μετά για να επενδύσω στο ρόστερ. Κατάφερα να φέρω τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έναν πολύ καλό προπονητή. Τα έσοδά μας αυξήθηκαν και φέτος θα είναι μεγαλύτερα λόγω της συμμετοχής στην Ευρώπη. Μέσα από σκληρή δουλειά, προσπαθούμε να φτιάξουμε την ακαδημία μας με νέα γήπεδα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτιάξουμε την ομάδα από τις ρίζες της».

-τη μάχη κατά της διαφθοράς: «Όταν ρίχνεις φως μόνο μπορείς να σταματήσεις τη διαφθορά. Αν κάνεις κάτι κάτω από το τραπέζι, οι καταστάσεις αυτές συνεχίζονται. Σήμερα η διαιτησία είναι καλύτερη. Γι’ αυτό βλέπετε μια αναγέννηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τέσσερις ομάδες στους ευρωπαϊκούς ομίλους και ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, γιατί πριν από αυτό υπήρχαν άνθρωποι που ήλεγχαν την ομοσπονδία και τους διαιτητές».

-τη δολοφονία του φίλου της ΑΕΚ το καλοκαίρι: «Αυτό που έγινε ήταν τραγικό. Η αστυνομία θα μπορούσε πολύ εύκολα να το σταματήσει. Έχουν τεράστια ευθύνη και ήταν αναποτελεσματικοί. Αυτό εννοώ ότι λέω για εφαρμογή του γράμματος του νόμου στην Ελλάδα. Πολλές φορές, όταν παραβιάζεις το νόμο και είσαι βίαιος, δεν τιμωρείσαι».

-το πανό των οπαδών του Παναθηναϊκού για τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ: «Πιέσαμε όσο μπορούσαμε για να κατέβει μετά το πρώτο λεπτό. Όλο το γήπεδο αποδοκίμαζε όταν το σήκωσαν. Ήταν πολύ εντυπωσιακό αυτό. Όμως δεν έπρεπε ποτέ να σηκωθεί. Ήταν ένα πανό 40 μέτρων. Τότε γιατί έχουμε έλεγχο στο γήπεδο. Από την άλλη όμως, μπορεί η αστυνομία να το κατασχέσει; Ίσως κάποιος δικαστής να μπορούσε να πει ότι υποκινεί βία. Όμως δεν ήταν εύκολο να το σταματήσεις. Όχι με την ασφάλεια που έχουμε. Δεν μπορούν να αναμειχθούν με τους οπαδούς. Θα τους έδερναν και η αστυνομία δεν θα μπορούσε να τους προστατεύσει. Είναι μια μικρή μειοψηφία. Παιδιά χωρίς ελπίδα. Η κατάσταση στις κοινωνίες γίνεται όλο και χειρότερη στην Ευρώπη. Ένα 20% γίνεται όλο και φτωχότερο και πιο απελπισμένο. Δεν έχει βρεθεί τρόπος για να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων που δεν είναι τόσο ευκατάστατοι. Αυτό δημιουργεί όλα τα παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια αποκρουστική πράξη. Δεν μπορεί να σκοτώνεται κόσμος στο δρόμο. Και κάνει κακό και στις ομάδες, που τιμωρούνται και αποκτούν κακή φήμη. Καμία ομάδα δεν ευνοείται από αυτό».

-το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού: «Χτίζουμε ένα νέο γήπεδο. Ο Δήμος αποφάσισε πως θέλει τον χώρο του γηπέδου που παίζουμε τώρα για να το μετατρέψει σε πάρκο με ανοιχτό χώρο. Ως αντάλλαγμα, χτίζεται ένα στάδιο σε άλλη μεριά της πόλης, που θα το χρησιμοποιούμε για 99 χρόνια. Στόχος είναι να είναι έτοιμο το 2026 με χωρητικότητα 40.000 θεατών. Αυτό θα δώσει στην ομάδα μεγαλύτερη ώθηση για το μέλλον. Προοδεύουμε στην κατεύθυνση να γίνουμε ένας σύλλογος που θα συντηρείται από τα έσοδά του».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube