Και συνεχίζει προς την υπεράσπιση του τίτλου της η Γαλλία! Η Αγγλία -ούσα καλύτερη για μεγάλο διάστημα του αγώνα- έβαλε δύσκολα στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, όμως ο Ζιρού ήταν και πάλι εκεί για να χαρίσει στους «μπλε» τη νίκη (1-2) και παράλληλα το εισιτήριο για τους «4», όπου θα συναντήσουν το απίθανο Μαρόκο (14/12, 21:00).
Ο Κέιν είχε 1/2 από την άσπρη βούλα (εύστοχος στο 54', άστοχος στο 84'), απαντώντας στο γκολ του Τσουαμενί (17') όχι όμως και σε εκείνο του Ζιρού (78'). Μοιραίος, λοιπόν, ο αρχηγός των «τριών λιονταριών» που έφτασε τα 53 τέρματα με την εθνική του πιάνοντας στην κορυφή της σχετικής λίστας τον Ρούνεϊ. Δύο ασίστ από τον εξαιρετικό Γκριζμάν, ο οποίος πλέον με 28 έγινε ο κορυφαίος... πασαδόρος στην ιστορία της ομάδας του (+1 από τον Ανρί). Δοκάρι από τον Μαγκουάιρ στο 70'.
Αυτός ήταν ο 7ος αποκλεισμός της Αγγλίας σε προημιτελικά Παγκόσμιου Κυπέλλου, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα.
Στο... μυαλό των κόουτς:
Την ίδια... συνταγή που ακολούθησαν και στα ματς των «16», συνέχισαν οι Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και Ντιντιέ Ντεσάν.
Συγκεκριμένα, ο Σάουθγκεϊτ παρέταξε την Αγγλία με σύστημα 4-3-3 και τον Πίκφορντ στην εστία. Την άμυνα, από δεξιά στα αριστερά, συνέθεταν οι Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ και Σο. Ως εξάρι μπροστά τους ήταν ο Ράις, με τους Χέντερσον και Μπέλινγκχαμ να συμπληρώνουν την τριάδα στα χαφ. Οι Φόντεν και Σάκα πλαισίωναν τον Κέιν στην επίθεση.
Από την άλλη, ο Ντεσάν επέλεξε το 4-2-3-1 για τη Γαλλία. Ο Γιορίς σταθερά κάτω από τα δοκάρια, με αποτέλεσμα να φτάσει τις 143 συμμετοχές και να γίνει ο ρέκορντμαν συμμετοχών με τους «μπλε». Ο Κουντέ άρχισε εκ νέου στο δεξί άκρο της άμυνας, ενώ στο απέναντι ο Τέο Ερνάντες. Δίδυμο στα στόπερ οι Βαράν και Ουπαμεκανό και στο αντίστοιχο στα χαφ οι Τσουαμενί και Ραμπιό. Σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους ήταν ο Γκριζμάν, ο Εμπαμπέ στα αριστερά, ο Ντεμπελέ στα δεξιά και ο Ζιρού στην κορυφή.
Το ματς:
Στα πρώτα λεπτά η Αγγλία είχε σχετική πρωτοβουλία των κινήσεων (της την παραχωρούσε και η Γαλλία, ώστε να το αξιοποιεί μέσω ανακτήσεων/αντεπιθέσεων). Τα «τρία λιοντάρια» απείλησαν στο 4', με το σουτ του Φόντεν από το ύψος της μεγάλης περιοχής να κοντράρει.
Σιγά-σιγά, οι «μπλε» άρχισαν να ανεβαίνουν. Μάλιστα, έφτιαξαν την πρώτη τους καλή στιγμή στο 11', όταν ο Ντεμπελέ σέντραρε από δεξιά, με τον Ζιρού να πιάνει την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι και τον Πίκφορντ όμως να είναι στο σωστό σημείο για να μπλοκάρει. Ο Εμπαπέ ήταν αρκετά δραστήριος, αναλαμβάνοντας κυρίως δημιουργικό ρόλο, με τις σέντρες του ωστόσο να μη βρίσκουν (οριακά) τους συμπαίκτες του.
Για να φτάσουμε στο 17', όπου η Γαλλία πήρε κεφάλι στο σκορ: Ύστερα από κυκλοφορία έξω από τα αντίπαλα καρέ, η μπάλα έφτασε στον Τσουαμενί ο οποίος την έστειλε στη δεξιά κάτω γωνία με τρομερό μακρινό τελείωμα, που έφτασε τα 108 χιλιόμετρα την ώρα! Ένα κοντρόλ και αμέσως σουτ! Αυτό ήταν το δεύτερό του τέρμα με τους «μπλε».
Η Αγγλία προσπάθησε για την άμεση απάντηση. Στο 21' ο Σο εκτέλεσε απευθείας το φάουλ από εξαιρετικό σημείο, με τον Γιορίς να μπλοκάρει. Μάλιστα, ο πορτιέρε των Γάλλων έβαλε εντυπωσιακό «στοπ» στο τετ-α-τετ με τον Κέιν στο 22', ενώ στην εξέλιξη της φάσης η άμυνα των τυπικά φιλοξενούμενων απάντησε στο επικίνδυνο γύρισμα του Χέντερσον.
Στο 25' οι Άγγλοι «φώναξαν» για πέναλτι, ύστερα από μαρκάρισμα του Ουπαμεκανό στον Κέιν. Δύσκολη φάση -σίγουρα υπήρξε παράβαση, το θέμα είναι εάν έγινε μέσα ή έξω από την περιοχή- με τον Βίλτον Σαμπάιο να δείχνει «παίζετε» και το VAR να μην αλλάζει την απόφαση. Το σύνολο του Σάουθγκεϊτ συνέχισε να απειλεί, με τους Γιορίς και Ραμπιό να δίνουν λύσεις, ο πρώτος στο μακρινό σουτ του Κέιν στο 29' και ο δεύτερος ύστερα από την εκτέλεση κόρνερ από τον Φόντεν στην εξέλιξη της φάσης. Στο 39' ο Εμπαπέ έκανε πολύ κακό τελείωμα κι έτσι το σκορ έμεινε στο 0-1 μέχρι και το φινάλε του πρώτου μέρους.
Χωρίς αλλαγές οι δύο ομάδες στο δεύτερο ημίχρονο, στο ξεκίνημα του οποίου η Αγγλία μπήκε με τα… μπούνια! Στο 47', ύστερα από κόρνερ, η μπάλα έφτασε στον Μπέλιγχαμ, ο οποίος έπιασε σουτάρα από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με τον Γιορίς να διώχνει σε κόρνερ με τρομερή υπερέκταση του σώματός του. Μετά την εκτέλεση της στατικής φάσης και ύστερα από αναμπουμπούλα, ο τερματοφύλακας της Τότεναμ καθάρισε εκ νέου.
Η Αγγλία πίεζε και… δικαιώθηκε! Στο 52' ο Σάκα έκανε ωραία ενέργεια μέσα στην αντίπαλη περιοχή, με τον Τσουαμενί να τον ανατρέπει καθαρά και τον Σαμπάιο να δείχνει την άσπρη βούλα. Την εκτέλεση, στο 54', ανέλαβε ο Κέιν, ο οποίος έστειλε με δύναμη την μπάλα στα αριστερά (ο Γιορίς έπεσε αντίθετα), ισοφαρίζοντας σε 1-1.
Ο Ραμπιό προσπάθησε να απαντήσει άμεσα (55') με μακρινό σουτ στην αντεπίθεση, με τον ρυθμό να έχει πάρει εξαιρετικό ρυθμό! Εν συνεχεία, άρχισε να πέφτει. Βέβαια, στο 70' η Αγγλία «άγγιξε» την ολική ανατροπή, όταν μετά τη γλυκιά εκτέλεση φάουλ από τον Χέντερσον, ο Μαγκουάιρ έπιασε την κεφαλιά, με την μπάλα να βρίσκει στην εξωτερική πλευρά του δοκαριού και να φεύγει άουτ!
Και τότε ανέλαβε δράση ο Ζιρού! Ο Γάλλος φορ αρχικά προειδοποίησε στο 77', με τον Πίκφορντ να διώχνει ενστικτωδώς. Ωστόσο, ύστερα μόλις από ένα λεπτό (78') χαμογέλασε! Ο Γκριζμάν σέντραρε από αριστερά, ο επιθετικός της Μίλαν έπιασε την κεφαλιά από το ύψος της περιοχής και η μπάλα -αφού κόντραρε στον Μαγκουάιρ- κατέληξε στα δίχτυα για το 1-2.
Κι όμως, η Αγγλία δεν τα παρατούσε με τίποτα! Στο 80', λοιπόν, ο Ερναντές έκανε δυνατό τζαρτζάρισμα προς σπρώξιμο στον Μάουντ. Ο Σαμπάιο κλήθηκε να δει τη φάση στο VAR, δείχνοντας εκ νέου την άσπρη βούλα! Την εκτέλεση ανέλαβε (στο 84') και πάλι ο Κέιν, ο οποίος όμως αυτήν τη φορά έστειλε την μπάλα πολύ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι!
Πλέον, το μομέντουμ άνηκε ξεκάθαρα στη Γαλλία, η οποία μέχρι το φινάλε κινδύνεψε μόλις μία φορά. Συγκεκριμένα στο 90'+11', όταν η εκτέλεση φάουλ του Ράσφορντ έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, στην τελευταία φάση του ματς.
Δείτε εδώ το live της αναμέτρησης Αγγλία-Γαλλία.
MVP: Έτσι, όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, η διάκριση πηγαίνει στον Ζιρού. Ωστόσο, κομβικός -με δύο ασίστ (έστω κι αν η πρώτη πρόκειται για κοντινή... πασούλα)- ήταν και ο Γκριζμάν.
Η σφυρίχτρα: Θα σηκωθεί συζήτηση για τα πέναλτι. Πάντως, τα δύο που δόθηκαν... δίνονται (ειδικά το πρώτο, για το 1-1, που είναι καθαρή παράβαση). Μάλιστα, η Αγγλία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είχε πάρει ακόμα ένα, στη φάση του 25'. Παράβαση υπάρχει σίγουρα, το θέμα είναι εάν γίνεται μέσα ή έξω από την περιοχή. Τα αγγλικά Μέσα διαμαρτύρονται για φάουλ στον Σάκα στην αρχή της φάσης του 1-0 της Γαλλίας. Τέλος, η ομάδα του Σάουθγκεϊτ «φώναξε» και για πέναλτι στο 74' σε φάση με τον Μπέλιγχαμ, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι το επιλήψιμο.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ - Γουόκερ, Στόουνς (90'+8' Γκρίλις), Μαγκουάιρ, Σο - Χέντερσον (79' Μάουντ), Ράις, Μπέλιγχαμ - Σάκα (79' Στέρλινγκ), Φόντεν (85' Ράσφορντ), Κέιν.
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς - Kουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντέζ - Τσουαμενί, Ραμπιό - Ντεμπελέ (79' Κομάν), Γκριζμάν, Εμπαπέ - Ζιρού.