To sport-fm.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 30 ομάδων του ΝΒΑ που ρίχνονται στη μάχη του πρωταθλήματος τα ξημερώματα της Τετάρτης (20/10).

Μετά την περιήγησή μας στην Ανατολική Περιφέρεια σε Central, Southeast και Atlantic, αλλά και στη Southwest της Δύσης, σειρά παίρνει το πέμπτο μέρος του αφιερώματος με τις πέντε ομάδες της Northwest και τους Γιούτα Τζαζ, Ντένβερ Νάγκετς, Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, Μινεσότα Τίμπεργουλβς και Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ.

Ντένβερ Νάγκετς: Με οδηγό τoν MVP για το επόμενο βήμα



Για τρίτη διαδοχική σεζόν, το Ντένβερ πραγματοποίησε εντυπωσιακή πορεία στη regular season, τερματίζοντας στην 3η θέση της Δυτικής Περιφέρειας. Τεράστιο ρόλο έπαιξε η χρονιά... καριέρας του Νίκολα Γιόκιτς ο οποίος αναδείχθηκε MVP της περσινής σεζόν, παίρνοντας την «σκυτάλη» από τον Γιάννη. Για ακόμα μία φορά όμως οι Νάγκετς εμφανίστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών στα play-offs, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό για τρίτη σερί χρονιά στον δεύτερο γύρο και μάλιστα με «σκούπα» από τους Σανς. Το καλοκαίρι ήταν... ήσυχο για την ομάδα του Μάικλ Μαλόουν με τον βασικό κορμό να παραμένει αναλλοίωτος. Μοναδικές αποχωρήσεις ήταν εκείνες των Πολ Μίλσαπ και ΜακΓκί, ενώ στη θέση τους αποκτήθηκε ο Τζεφ Γκριν. Σημαντικό πλήγμα αποτελεί ο τραυματισμός του Τζαμάλ Μάρεϊ από την περσινή σεζόν, με τον 24χρονο γκαρντ να αναμένεται να χάσει σχεδόν όλη την κανονική περίοδο.

Κυριότερες προσθήκες: Τζεφ Γκριν (PF, Νετς), Μπόουνς Χάιλαντ (G, Νο.26 Draft).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Πολ Μίλσαπ (PF/C, Νετς), ΤζαΒέιλ ΜακΓκί (C, Σανς).



Μεγάλο ατού: Σε δύο πράγματα ποντάρουν οι Ντένβερ Νάγκετς. Μα φυσικά στην παρουσία του MVP του πρωταθλήματος, αλλά και στην εξαιρετική ομοιογένεια που έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια, καθώς ο βασικός κορμός παρέμεινε αναλλοίωτος.

Μεγάλο ερωτηματικό: Η θέση «5». Οι αποχωρήσεις των Μίλσαπ και ΜακΓκί καλύφθηκαν μόνο από τον Τζεφ Γκριν, ο οποίος κατά συνθήκη παίζει ως σέντερ, με αποτέλεσμα μοναδικό καθαρό «πεντάρι» να είναι ο Νίκολα Γιόκιτς.

Καλύτερο σενάριο: Πόρτερ Τζούνιορ και Άαρον Γκόρντον να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες και να κάνουν ένα βήμα μπροστά, ώστε οι Νάγκετς να παρουσιαστούν ακόμα καλύτεροι φέτος και να φτάσουν μέχρι το τέλος της... διαδρομής.

Χειρότερο σενάριο: Σε μια Δυτική Περιφέρεια που ολοένα και ανεβαίνει επίπεδο, να μην μπορέσει να παρουσιάσει το καλό περσινό πρόσωπο και να μείνει εκτός play-offs από τον δεύτερο γύρο.

Γιούτα Τζαζ: Γεμάτο ρόστερ έτοιμο για... εκτόξευση!


Η σωστή και μεθοδική δουλειά που γίνεται στη Γιούτα τα τελευταία χρόνια απέφερε «καρπούς», με τους Τζαζ να τερματίζουν πέρσι στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου σε όλο το ΝΒΑ για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια! Επίτευγμα που συνδυάστηκε μάλιστα με την καλύτερη επίθεση και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα της λίγκας. Παρ' όλα αυτά, η πορεία τους στα play-offs χαρακτηρίζεται αποτυχημένη, καθώς παρά τις προσδοκίες που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει αποκλείστηκαν στον δεύτερο γύρο από τους Λος Άντζελες Κλίπερς με 4-2 και ενώ είχαν προηγηθεί 2-0! Φέτος πάντως δείχνουν ακόμα πιο δυνατοί, γεμίζοντας το ρόστερ με ποιότητα και μέγεθος μετά τις προσθήκες των Γκέι, Γουάιτσαϊντ και Πασκάλ. Παίκτες που αναμένεται να δώσουν πολύτιμες βοήθειες ερχόμενοι από τον πάγκο, εκεί όπου βεβαίως βρίσκεται και ο έκτος καλύτερος παίκτης της περσινής σεζόν, Τζόρνταν Κλάρκσον.

Κυριότερες προσθήκες: Ρούντι Γκέι (F, Σπερς), Χασάν Γουάιτσαϊντ (C, Κινγκς), Έρικ Πασκάλ (F, Γουόριος).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Ντέρικ Φέιβορς (C, Θάντερ), Τζόρτζις Νιάνγκ (F, Σίξερς), Ερσάν Ιλιασόβα (PF, Ελεύθερος).



Μεγάλο ατού: Με παρακαταθήκη την περσινή πορεία στη regular season και με την βασική 6αδα παικτών να παραμένει και φέτος, αναμφίβολα οι Τζαζ ποντάρουν στην ομοιογένεια και τη «χημεία».

Μεγάλο ερωτηματικό: Το αν θα μπορέσουν να δείξουν όλα τα καλά στοιχεία τους στα play-offs, εκεί όπου ξεκινάει το... πραγματικό πρωτάθλημα. Αν θέλουμε να βρούμε ένα αρνητικό στην περσινή χρονιά, σίγουρα είναι η έλλειψη αποφασιστικότητας και η... νοοτροπία ομάδας με στόχο τον τίτλο.

Καλύτερο σενάριο: Μια ανάλογη πορεία με την περσινή, μόνο που αυτή τη φορά η σεζόν δεν θα ολοκληρωθεί τόσο νωρίς στα play-offs.

Χειρότερο σενάριο: Να «ξεφουσκώσει» απότομα στα play-offs όπως συνέβη πέρσι και να μείνει εκτός από τον δεύτερο γύρο στην πιο ανταγωνιστική Δύση των τελευταίων ετών.

Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς: Το τελευταίο... συγχωροχάρτι του Λίλαρντ


Μία ακόμα χρονιά ξεκίνησε με στόχους και φιλοδοξίες για μια καλή πορεία στα play-offs κατέληξε στον... κάλαθο των αχρήστων για τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Η ομάδα του Όρεγκον τερμάτισε πέρσι στην 6η θέση της Δυτικής Περιφέρειας, γνωρίζοντας στη συνέχεια τον αποκλεισμό 4-2 από τους Νάγκετς στον πρώτο γύρο των play-offs. Η στασιμότητα των τελευταίων ετών, αλλά κυρίως οι κινήσεις του οργανισμού που δεν μπορούν να βάλουν την ομάδα σε «τροχιά» διεκδίκησης του τίτλου έφεραν το καλοκαίρι τις φήμες περί αποχώρησης του Ντέμιαν Λίλαρντ. Ο 31χρονος γκαρντ πάντως παρέμεινε, δίνοντας μία ακόμα, ίσως την τελευταία ευκαιρία στον οργανισμό των Μπλέιζερς. Το μήνυμα... εστάλη στη διοίκηση, η οποία μετά από 9 χρόνια αποφάσισε να αλλάξει coach και να δώσει τη θέση του Τέρι Στοτς στον Τσόνσεϊ Μπίλαπς, στην πρώτη του απόπειρα ως πρώτος προπονητής. Πρωταρχικός στόχος δεν είναι άλλος από την άμεση βελτίωση στην άμυνα που «κόστισε» πέρσι. Ενδεικτικό είναι πως είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της λίγκας. Οι προσθήκες των Λάρι Νανς Τζούνιορ και Ζέλερ αναμένεται να δώσουν κάποιες λύσεις σε αυτό το κομμάτι, σε ένα κατά τα άλλα... ήσυχο καλοκαίρι για τους Μπλέιζερς. Μοναδική σημαντική απουσία εκείνη του Καρμέλο Άντονι.

Κυριότερες προσθήκες: Μπεν ΜακΛέμορ (G, Λέικερς), Ντένις Σμιθ Τζ. (G, Πίστονς), Λάρι Νανς Τζ. (PF/C, Καβαλίερς), Τόνι Σνελ (F, Χοκς), Κόντι Ζέλερ (C, Χόρνετς).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Καρμέλο Άντονι (F, Λέικερς), Ζακ Κόλινς (PF, C, Σπερς), Ένες Καντέρ (C, Σέλτικς), Ντέρικ Τζόουνς Τζ. (F, Μπουλς), Χάρι Τζάιλς (PF/C, Κλίπερς), Ρόντεϊ Χόλις-Τζέφερσον (F, Μπεσίκτας).



Μεγάλο ατού: Μα φυσικά η παρουσία του Λίλαρντ. Ο 31χρονος γκαρντ είναι από τους πιο ολοκληρωμένους παίκτες στη θέση του, ενώ έχει αποδείξει πολλάκις πως έχει... κρύο αίμα, ως ο πιο clutch παίκτης του ΝΒΑ.

Μεγάλο ερωτηματικό: To αν θα βγει το «πείραμα» του κόουτς, Τσόνσεϊ Μπίλαπς. Με μόλις έναν χρόνο εμπειρίας στους πάγκους και αυτόν πέρσι ως βοηθός του Τάιρον Λου στους Κλίπερς αποτελεί μεγάλο ρίσκο η επιλογή του ως πρώτος προπονητής.

Καλύτερο σενάριο:
Η αλλαγή στον πάγκο να φέρει την απαραίτητη φρεσκάδα και νοοτροπία νικητή, οι νέες προσθήκες να βελτιώσουν σημαντικά την αμυντική εικόνα της ομάδας και να φτάσει μέχρι τα τελικά της Δυτικής Περιφέρειας.

Χειρότερο σενάριο: Να αποδειχθεί... φιάσκο η επιλογή του Μπίλαπς, με τους Μπλέιζερς να κινούνται ξανά στη... μετριότητα. Ακόμα, και το να ζητήσει ανταλλαγής μεσούσης της σεζόν ο Λίλαρντ – κάτι που κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει με σιγουριά – θα ήταν καταστροφικό.

Μινεσότα Τίμπεργουλβς: «Λύκοι» που δεν… τρομάζουν


Με μόλις μία παρουσία σε playoffs στις 17 προηγούμενες σεζόν, αποδεικνύεται ότι οι επιλογές των «λύκων» τα τελευταία χρόνια δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Μια απ’ τα ίδια και πέρσι, αφού τερμάτισαν μόλις 13οι στη δυτική περιφέρεια και πολύ μακριά από την οκτάδα (με ρεκόρ 23-49). Από τον Φεβρουάριο, ο Κρις Φιντς διαδέχθηκε τον Ράιαν Σόντερς στον πάγκο της ομάδας, ενώ ακολούθησε η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος τον Απρίλιο, με τους Άλεξ Ροντρίγκες και Μαρκ Λορ να αγοράζουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Στα θετικά της περασμένης περιόδου η παρουσία του ρούκι Άντονι Έντουαρντς, ο οποίος έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει έναν εκρηκτικό γκαρντ που θα κάνει τη διαφορά.

Κυριότερες προσθήκες: Πάτρικ Μπέβερλι (G, Κλίπερς), Λεάντρο Μπολμάρο (G, ρούκι), Τάιρον Πρινς (F, Καβαλίερς).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Ρίκι Ρούμπιο (G, Καβαλίερς), Τζάρετ Κάλβερ (G, Γκρίζλις), Χουάντσο Ερνάνγκομεθ (PF, Σέλτικς).

Μεγάλο ατού: Οι δύο σταρ της ομάδας (Τάουνς-Ράσελ) διατηρούν άριστες σχέσεις και βρίσκονται σε εξαιρετική ηλικία, ενώ διψούν για διακρίσεις και διαθέτουν τα φόντα για να καθοδηγήσουν την ομάδα τους, έχοντας και τη συμπαράσταση του Έντουαρντς.



Μεγάλο ερωτηματικό: Το μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τον τεχνικό Φιντς, ο οποίος είναι άπειρος. Συν τοις άλλοις, θα χρειαστεί το step-up από τους ταλαντούχους νεαρούς που βρίσκονται στο ρόστερ της, όπως ο Οκόγιε, ο ΜακΝτάνιελς και ο Μπολμάρο.

Καλύτερο σενάριο: Το ιδανικό για τη Μινεσότα θα ήταν να εισχωρήσει εντός της οκτάδας της -πολύ δύσκολης- δυτικής περιφέρειας, αλλά και να γίνουν βήματα προόδου από παίκτες όπως ο Έντουαρντς.

Χειρότερο σενάριο: Να μείνει πολύ μακριά από τις 8 πρώτες θέσεις και να προκύψουν τάσεις φυγής από τους Τάουνς και Ράσελ, που αποτελούν τα βασικά όπλα της.


Θάντερ: Σφύζουν από νιάτα, υστερούν σε ποιότητα



Δεν έχουν περάσει παρά μόνο 9 χρόνια από τότε που η Οκλαχόμα έφτασε μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος, με την τριπλέτα Ντουράντ-Χάρντεν-Γουέστμπρουκ να κάνει… όργια. Έκτοτε προχώρησαν σε ριζικές αλλαγές και πλέον πορεύονται με μια άκρως νεανική ομάδα, αφού ο GM Σαμ Πρέστι έχει αποφασίσει να χτίσει το μέλλον των «αστραπών». Με τον 36χρονο Μαρκ Νταϊνό στον πάγκο και τους Γκίλγκιους-Αλεξάντερ και Ντορτ να ξεχωρίζουν, θα προσπαθήσουν για ό,τι καλύτερο, δίχως άγχος και πίεση για άμεσα αποτελέσματα.

Κυριότερες προσθήκες: Ντέρικ Φέιβορς (PF/C, Τζαζ).

Κυριότερες αποχωρήσεις: Σβι Μίχαλιουκ (SF, Ράπτορς), Αλ Χόρφορντ (PF/C, Σέλτικς), Μόουζες Μπράουν (C, Μάβερικς), Τόνι Μπράντλεϊ (C, Μπουλς).

Μεγάλο ατού: Μα φυσικά τα… άγρια νιάτα, μεταξύ των οποίων και ο «δικός» μας, Αλεξέι Ποκουσέφσκι. Οι περισσότεροι εξ αυτών μπορούν να κάνουν όμορφα πράγματα, ενώ θα πορευτούν με άγνοια κινδύνου και μηδενική πίεση.

Μεγάλο ερωτηματικό: Με 5 ρούκι στο ρόστερ και αρκετά χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, μοιάζει αμφίβολο αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν.



Καλύτερο σενάριο: Να εμφανιστούν… αγριεμένοι οι νεαροί και να παλέψουν για μια θέση στην postseason, αν και το ρεαλιστικό σενάριο είναι απλά να παρουσιαστούν καλύτεροι από πέρσι.

Χειρότερο σενάριο: Πόσο χειρότερα μπορεί να πάνε τα πράγματα από την περσινή σεζόν; ΟΚ, να τερματίσουν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας… Μεγάλο πρόβλημα θα είναι φυσικά και να μην προοδεύσουν οι ταλαντούχοι παίκτες.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!