Η ελληνική ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού συνεχίζει στις διοργανώσεις από το 1997 στην Αθήνα μέχρι το 2003 στο Παρίσι. Σε αυτές τις τέσσερις διοργανώσεις, ξεχωρίζουν το αργυρό της Νίκης Ξάνθου και το χάλκινο του Κώστα Γκατσιούδη στην ελληνική πρωτεύουσα, το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον, τα χρυσά της Βούλας Τσιαμήτα και της Μιρέλας Μανιάνι, τα αργυρά του Κώστα Γκατσιούδη και της Τασούλας Κελεσίδου και τα χάλκινα της Κατερίνας Θάνου και της Όλγας Βασδέκη στη Σεβίλλη το 1999.
Επίσης, το χρυσό μετάλλιο του Κώστα Κεντέρη, τα ασημένια της Κατερίνας Θάνου, του Κώστα Γκατσιούδη και της Τασούλας Κελεσίδου στο Εντμοντον και το χρυσό μετάλλιο της Μιρέλας Μανιάνι, το αργυρό της Τασούλας Κελεσίδου και τα χάλκινα της Κατερίνας Βόγγολη και του Περικλή Ιακωβάκη στο Παρίσι.
Αναλυτικά:
6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – 1997 Αθήνα
Το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας, το ισχυρό χαρτί, η πρόκριση για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Ήταν μια εξόχως επιτυχημένη διοργάνωση, η Ελλάδα έδωσε το δικό της ‘στίγμα’ και φιλοσοφία για την οργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων και, φυσικά, δικαιώθηκε.
Και αγωνιστικά η χώρα μας είχε καλά αποτελέσματα, αφού κατάφερε μετά το πρώτο μετάλλιο στην πρώτη διοργάνωση, εδώ στην έδρα μας να χειροκροτήσουμε δύο μετάλλια.
Στο άλμα σε μήκος η Νίκη Ξάνθου κατέκτησε το αργυρό με επίδοση 6.94μ και ο Κώστας Γκατσιούδης στον ακοντισμό το χάλκινο μετάλλιο με επίδοση 86.64, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους Έλληνες φιλάθλους.
Το χειροκρότημα, όμως των φιλάθλων γνώρισαν και οι άλλοι έλληνες πρωταθλητές που πρωταγωνίστησαν, όπως η Ολγα Βασδέκη (4η στο τριπλούν), ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος (5ος στα 200), ο Λάμπρος Παπακώστας (6ος στο ύψος), ο Χρήστος Μελέτογλου (7ος στο τριπλούν), όπως και η Στέλλα Τσικούνα (στη δισκοβολία).
Στα 100μ νικητής στους άνδρες είναι ο Μορίς Γκριν (9.86) και στις γυναίκες η Μάριον Τζόουνς (10.83).
7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – 1999 Σεβίλλη
Αν το πρωτάθλημα της Αθήνας πέτυχε απόλυτα τότε αυτό της Σεβίλλης για τον ελληνικό στίβο είναι το φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες διοργανώσεις.
Δύο χρυσά, δύο αργυρά και δύο χάλκινα και τέταρτη στη γενική κατάταξη των μεταλλίων! Πως είναι δυνατό, λοιπόν, να ξεχαστεί η Σεβίλλη;
Χρυσά μετάλλια κατακτούν η Βούλα Τσιαμήτα στο τριπλούν (14.88),ενώ στον προκριματικό είχε σημειώσει πανελλήνιο ρεκόρ με 15.07μ. και η Μιρέλα Μανιάνι στον ακοντισμό (67.09).
Ο Κώστας Γκατσιούδης και η Τασούλα Κελεσίδου κατακτούν τα αργυρά μετάλλια στον ακοντισμό (89.18) και στη δισκοβολία (66.05) αντίστοιχα.
Στα 100 μέτρα, η Κατερίνα Θάνου τερματίζει σε 10.83 που είναι πανελλήνιο ρεκόρ μέχρι σήμερα και παίρνει το χάλκινο μετάλλιο, όπως και η Όλγα Βασδέκη στο τριπλούν με 14.61μ.
Ο Μαικλ Τζόνσον στα 400μ κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκόρ ( 43.18), ο Μορίς Γκριν κατακτά τρία χρυσά 100 (9.80), 200 (19.90) και 4χ100 (37.59).
Η Μάριον Τζόουνς κατακτά το χρυσό στα 100μ, το χάλκινο στο μήκος, ενώ τραυματίστηκε στα 200 μέτρα.
Στα μετάλλια πρώτη η ομάδα των ΗΠΑ με 18, από 12 Ρωσία και Γερμανία.
8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – 2001 Εντμοντον
Ο Καναδάς ανέλαβε την όγδοη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, στο οποίο ο ελληνικός στίβος ‘γεύτηκε’ πάλι μεγάλες συγκινήσεις και κατέκτησε πέντε μετάλλια, ένα λιγότερο από το πρωτάθλημα της Σεβίλλης.
Για τα ελληνικά χρώματα εδώ στον μακρινό Καναδά – εκτός των άλλων - ήρθε η μεγαλύτερη διάκριση σε ομαδικό αγώνισμα. Η ομάδα 4χ100μ πήρε την έκτη θέση κερδίζοντας μάλιστα την πανίσχυρη Ρωσία (7η) με τις Κοκλώνη, Πατσού, Καϊδαντζή, Θάνου.
Πολλά μετάλλια άλλαξαν… στήθος! Όχι όμως αγωνιστικά, αλλά μετά τους αγώνες όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Balco σχετικά με το ντοπάρισμα αθλητών.
Εντυπωσιακή εμφάνιση και σπουδαία νίκη για τον Κώστα Κεντέρη που κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ με μια μεγάλη επίδοση 20.04.
Η Μιρέλα Μανιάνι με βολή 65.78 σημάδεψε το αργυρό μετάλλιο σε αυτή τη διοργάνωση μετά το χρυσό της προηγούμενης.
Αργυρό μετάλλιο πήρε και η Κατερίνα Θάνου, αφού πρώτα κατέκτησε το χάλκινο, αλλά λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών της Μάριον Τζόουνς, το μετάλλιο πήγε στην Ελληνίδα αθλήτρια. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ζάνα Πιντούσεβιτς-Μπλοκ με 10.82.
Με τον ίδιο τρόπο πήγε και το χάλκινο μετάλλιο στην Τασούλα Κελεσίδου, η οποία ήταν τέταρτη με επίδοση 65.50. Το χρυσό είχε κατακτήσει η Ναταλία Σάντοβα, αλλά, λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών, της αφαιρέθηκε το μετάλλιο, με αποτέλεσμα οι αθλήτριες να ανέβουν μια θέση πιο ψηλά.
Αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό κατέκτησε ο Κώστας Γκατσιούδης που κάρφωσε το ακόντιο στα 89.95.
Ο Γκριν νικητής στα 100μ (9.82), ο Μοντγκόμερι ήταν δεύτερος μετείχε και στη σκυταλοδρομία 4χ100μ συνελήφθη ντοπαρισμένος και τα μετάλλια αφαιρέθηκαν από τον ίδιο και τη χώρα του. Το χρυσό της σκυτάλης πήγε στη Νότιο Αφρική και το αργυρό στα 100 στον Γουίλιαμς, ενώ και στη γυναικεία σκυτάλη οι ΗΠΑ έχασαν το χρυσό, λόγω ντόπινγκ της Κέλι Γουάιτ.
Στο όγδοο πρωτάθλημα πρώτη στα μετάλλια η Ρωσία.
9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – 2003 Παρίσι
Η παρατεταμένη «άνοιξη» του ελληνικού στίβου – όπως είχε χαρακτηριστεί αυτή η περίοδος – από 1992 μέχρι και το 2003 καλά κρατεί.
Άλλη μια σημαντική διοργάνωση στην οποία η Ελλάδα είναι στα μετάλλια και κατακτά συνολικά τέσσερα.
Η Μιρέλα Μανιάνι κατακτά το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στη καριέρα της στον ακοντισμό (66.52) σε Παγκόσμια πρωταθλήματα (1999 Σεβίλη-2003 Παρίσι) και μετά το ασημένιο του 2001 στο Εντμοντον.
Αργυρό μετάλλιο κατακτά η Τασούλα Κελεσίδου στη δισκοβολία με επίδοση 67.14, ενώ η Κατερίνα Βόγγολη παίρνει το χάλκινο μετάλλιο (66.73μ.), κάνοντας το ελληνικό 2-3 στο αγώνισμα.
Ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400μ εμπόδια χαρίζει στη χώρα μας το τέταρτο μετάλλιο στη διοργάνωση του Παρισιού τερματίζοντας στα 400μ εμπόδια σε 48.24.
Ο Γκριν δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του στα 100μ στο Παρίσι, αφού αποκλείστηκε στον ημιτελικό, ενώ ξαπλωμένος αρκετή ώρα στο διάδρομό του ο Ντράμοντ αρνιόταν να χωνέψει την άκυρη εκκίνησή του.
Η νικήτρια στα 100 και 200μ Κέλι Γουάιτ βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία και έχασε και τα δύο της μετάλλια.
Ο Κενενίσα Μπέκελε κέρδισε τον Χαιλέ Γκεμπρεσελασιέ στα 10χλμ, ενώ η Καρολίνα Κλουφτ με 7.001 βαθμούς κατακτά το χρυσό στο έπταθλο.
Άλλη μια διοργάνωση βρίσκει πρώτη τη Ρωσία στα μετάλλια, δεύτερη τις ΗΠΑ και τρίτη τη Γαλλία.