Η δραματική διαφορά της παραγωγικότητας ανάμεσα στα ματς του ΟΑΚΑ με τις αναμετρήσεις μακριά απ' αυτό αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο θέμα για την φετινή σεζόν της ΑΕΚ. Τα 12 τέρματα στις 13 εκτός έδρας συναντήσεις είναι σίγουρα μία κάθε άλλο παρά τιμητική επίδοση. Ενόψει των πλέι-οφ ο Γουστάβο Πογέτ καλείται να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, προκειμένου η Ένωση να διατηρήσει τα κεκτημένα της κανονικής περιόδου. Η ΑΕΚ οφείλει να εμφανίσει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο στους αγώνες κατάταξής, αν θέλει να έχει τύχη για την 2η θέση.

Του Κώστα Μιαούλη

Ο με διαφορά πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα στους αγώνες μακριά από το Ολυμπιακό Στάδιο είναι ο Ελντερ Μπαρμπόσα με 5 γκολ. Στα τέσσερα παιχνίδια που σημείωσε γκολ ο 28χρονος άσος η ΑΕΚ πήρε τρείς νίκες και μία ισοπαλία. Δεύτερος σε έκτος έδρας επίδοση είναι ο Μπουονανότε με δύο, με τον Αργεντινό να βάζει ένα γκολ στη νίκη με 2-1 στη Βέροια κι ενα γκολ στην Κομοτηνή. Επίδοση πολύ χαμηλή από έναν ποδοσφαιριστή από τον οποίο η Ένωση περίμενε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά σε τόσο δύσκολα ματς μακριά από το ΟΑΚΑ.

Υπάρχει όμως και η πιο τραγική πλευρά του εφιάλτη της ΑΕΚ στα εκτός έδρας ματς. Αυτή δεν είναι άλλη απο την αποκαρδιωτική παραγωγή γκολ από τους φορ των κιτρινόμαυρων εκτός Ολυμπιακού Σταδίου. Τζιμπούρ, Αραβίδης και Πεκχαρτ έχουν απο ενα γκολ, ο Κρισαντους κανένα κι έτσι οι τέσσερις στράικερ της που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κορυφή της επίθεσης στα ματς εκτός μετρούν μόλις τρια γκόλ.

Πολύ περιορισμένη σε γκολ είναι και η επίδοση του Βάργκας εκτός μιας και ο άνθρωπος των ντέρμπι, πέρα απο το γκολ απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει καταφέρει να σημειώσει άλλο γκολ εκτός. Από παίκτη που αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή η ΑΕΚ έχει πάρει...βοήθεια μόνο απο ένα γκολ του Γιόχανσον. Μια ακόμα αρνητική διάσταση για τα εκτός έδρας παιχνίδια της Ενωσης. Τεραστια δυσκολία να σκοράρει στο πρώτο μέρος. Μόλις τέσσερα τα γκολ της σε πρώτο ημίχρονο έξω από το γήπεδο της.

Η ΑΕΚ έχει σοβαρό θέμα και δεν είναι τόσο η επίδοση, όσο το ποσό λίγο απειλητική μοιάζει και είναι εκτός έδρας η Ενωση. Δυσκολεύεται να βάλει έστω και σε ελάχιστες περιπτώσεις πολλούς παίκτες στην αντίπαλη περιοχή και οι καθαρές ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους φορ είναι σπάνιες. Ο Πογετ δεν έχει βρει ακόμα λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και συν τοις άλλοις στην προσπάθεια του ν το διορθώσει έχει πέσει σε λανθασμένες επιλογές όπως αυτή του Τζιμπούρ σε θέση εξτρέμ.

Όσο περνάει ο καιρός οι αντίπαλοι αρχίζουν να διαβάζουν πολύ εύκολα την ΑΕΚ σε αυτό το 4-3-3 που μπορεί στο ΟΑΚΑ να αλλάζει συχνά, αλλά στα εκτός έδρας παιχνίδια ο Πογετ διστάζει να το αλλάξει, εκτός αν η ομάδα έχει προβάδισμα, οπου έχουμε δει το 3-5-2 στο τελευταίο ημίωρο αγώνων. Κάτι διαφορετικό σε σύστημα εκτός έδρας έστω και για ελάχιστο διάστημα σε αναμέτρηση μακριά απο το ΟΑΚΑ είδαμε στην Τρίπολη απο το 73' και μετά με το 4-2-3-1, όταν πέρασε στα χαφ ο Τζανετόπουλος και τουλάχιστον η ΑΕΚ προσπάθησε να πιέσει κάπως στο τελευταίο διάστημα του αγώνα.

Με τέτοιες επιδόσεις αν ο Πογετ δεν βρει λύσεις σύντομα, τα πλέι-οφ θα είναι εξαιρετικά περίπλοκα για την Ένωση.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.