Εμφανίστηκε ως ΑΕΚ της Νέας Φιλαδέλφειας στο ιστορικό της ραντεβού! Ύστερα από 19 χρόνια και πέντε μήνες, συνολικά 7.093 μέρες και εννέα διαφορετικές έδρες, η «Ένωση» τη Δευτέρα (3/10) αγωνίστηκε και πάλι στον φυσικό της χώρο, στην «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena». Μάλιστα, το τελικό 4-1 επί του Ιωνικού αποδεικνύει ότι το έπραξε με… εντυπωσιακό στυλ.

Τεράστια συμβολή (και) σ' αυτό είχε ο Ματίας Αλμέιδα. Ο τεχνικός του «δικεφάλου» όσο περνά ο καιρός κερδίζει όλο και περισσότερο τις εντυπώσεις, μιας και η δουλειά των Σπάτων φαίνεται και στο γήπεδο. Μάλιστα, ορισμένα στοιχεία της φέρνουν στο μυαλό και λίγο από το... προπονητικό παρελθόν του κλαμπ (βλ. Λορένθο Σέρα Φερέρ).

Το sport-fm.gr καταγράφει τα πέντε σημεία από τη νικηφόρα ιστορική πρεμιέρα της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο, όπου -τελικά, ναι- παίζουν και τα… τσιμέντα μπάλα:



*«Άριστα-δέκα» στο τεστ της διακοπής για τη συνεπή και βελτιωμένη ΑΕΚ



Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της διακοπής για τις εθνικές ομάδες, ο οργανισμός της ΑΕΚ ζούσε σε ρυθμούς επιστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια. Απόλυτα φυσιολογικό. Βέβαια, υπήρχε και το αγωνιστικό κομμάτι, κάτι που προφανώς δεν αμέλησαν οι υπεύθυνοί του. Για τους εκτός των τειχών το μεγαλύτερο ερώτημα αφορούσε το κατά πόσο το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα θα μπορούσε να δώσει συνέχεια στα εξαιρετικά δείγματα γραφής που παρουσίασε στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό (0-2). Και η απάντηση εντός αγωνιστικού χώρου ήταν απόλυτα πειστική. Η «Ένωση» έκανε ακόμα καλύτερο παιχνίδι και όχι μόνο εμφάνισε εκ νέου τα θετικά της στοιχεία, αλλά ήταν και βελτιωμένη σ' αυτά.

Οι παίκτες του Αργεντινού τεχνικού έπαιζαν τρομερά ψυχωμένα -λαμβάνοντας τεράστια ώθηση κι από την εξέδρα- και έκαναν πράξη το μεγαλύτερο ζητούμενό του: Να βγαίνουν με ψυχή πρώτοι στην μπάλα. Βασιζόμενη, λοιπόν, για ακόμα μία φορά στο εξαιρετικό της πρέσινγκ, η ΑΕΚ προέβαινε σε συνεχείς ανακτήσεις έχοντας back to back στιγμές ακόμα και στην ίδια φάση. Οι γηπεδούχοι ήταν κυρίαρχοι, όντας διαρκώς στο μισό του Ιωνικού. Ίσως και με μια μικρή δόση υπερβολής, είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο μέρος υπήρξαν τεράστια χρονικά διαστήματα όπου -βλέποντας το ματς από τα δημοσιογραφικά- ο μόνος λόγος για να στρέψεις το βλέμμα σου προς τα δεξιά, ήταν για να θαυμάσεις την εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούταν στο πέταλο της Original και στα πέριξ.



Στο προκείμενο. Η ΑΕΚ έδειξε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στον επιθετικό τομέα: Διαρκείς κινήσεις και εναλλαγές θέσεων που -σε συνδυασμό με τις ανακτήσεις, τις πετυχημένες συνδυαστικές προσπάθειες και τις σωστές μεταβιβάσεις- οδηγούσαν στη δημιουργία διαδρόμων και στη διάσπαση της αντίπαλης άμυνας.

Απ' αυτήν εδώ τη γωνιά είχαμε σημειώσει προ πολλού ότι ο Αλμέιδα φτιάχνει μια επιθετική ΑΕΚ με συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές αρχές, οι οποίες όμως ήταν δύσκολο να αφομοιωθούν με το «καλησπέρα». Εξού και θα χρειαζόταν χρόνος. Βέβαια, δεν πρέπει να προτρέχουμε. Στο σήμερα, η ουσία είναι ότι τα σημάδια δουλειάς φαίνονται. Και σε στατιστικές κατηγορίες. Στις 25 τελικές (οι οκτώ στον στόχο) σταμάτησαν απέναντι στους Νικαιώτες οι «κιτρινόμαυροι», οι οποίοι πλέον έχουν την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα (12 γκολ).



Την ίδια στιγμή, η ΑΕΚ πήρε εκ νέου καλό βαθμό στην αμυντική της λειτουργία. Κυρίως μέχρι το τελευταίο κομμάτι του αγώνα, όπου ο Ιωνικός άρχισε να απειλεί περισσότερο. Και σ' αυτόν τον τομέα όλα ξεκινούσαν από το πρέσινγκ και τις ανακτήσεις (μιας και το παιχνίδι δεν ερχόταν στο δικό της μισό) και όταν αυτές δεν έβγαιναν, εκεί υπήρχε ο… αρχοντικός Μουκουντί!

Να σημειωθεί επίσης ότι και σ' αυτήν την αναμέτρηση έδειξε ως κομμάτια του ρεπερτορίου της -τα οποία μάλιστα εξελίσσει- τις στατικές φάσεις (δουλεμένες κομπίνες με Γκατσίνοβιτς και Ελίασον) και τα σουτ εκτός περιοχής. Ακόμα κι αν δεν βρήκε γκολ με τους εν λόγω τρόπους.

*Οι ανοικτές προπονήσεις που… βγάζουν νόημα



Από το ξεκίνημα της θητείας του στον πάγκο του «δικεφάλου», ο Ματίας Αλμέιδα έχει δείξει ότι θέλει να φέρει πιο κοντά τον Τύπο στην ομάδα και στη δουλειά του. Ως εκ τούτου, συνηθίζει να «ανοίγει» μία μέρα τη βδομάδα τις προπονήσεις (ανάλογα και με το εάν βολεύει το πρόγραμμα των αγώνων της ομάδας του).

Από την παραπάνω σημαντική ευκαιρία που έχουμε λοιπόν, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνουμε ότι πράγματα που βλέπουμε εντός αγωνιστικού χώρου αποτελούν προϊόν δουλειάς των Σπάτων. Για παράδειγμα στις δύο τελευταίες ανοικτές προπονήσεις της «Ένωσης», οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της διακοπής, παρατηρήθηκαν αρκετές ασκήσεις με πλαγιοκοπήσεις, σέντρες και φόρτωση της αντίπαλης περιοχής. Στοιχεία που αξιοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους γηπεδούχους στον ιστορικό αγώνα της Δευτέρας. Φυσικά, σημαίνοντα ρόλο στο παραπάνω κομμάτι είχε ο Ελίασον, με τις δύο ασίστ μεταξύ άλλων.



*Το… συστατικό Φερέρ!



Ο Ματίας Αλμέιδα έχει δική του συνταγή και μέχρι στιγμής φαίνεται αρκετά… νόστιμη. Ωστόσο, υπάρχει ένα… συστατικό της που θυμίζει αρκετά το προπονητικό παρελθόν της «Ένωσης» και συγκεκριμένα τον Λορένθο Σέρα Φερέρ. Έναν τεχνικό που μπορεί να μην αγαπήθηκε όσο ο Μανόλο Χιμένεθ από τους φίλους της ΑΕΚ, αλλά σίγουρα κέρδισε -πιθανότατα και σε μεγαλύτερο βαθμό- τον ποδοσφαιρικό σεβασμό τους. Τουλάχιστον στην πρώτη του σεζόν στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο (2006/07).



Αυτό το τακτικό «κόλπο», λοιπόν, αφορά την αξιοποίηση ποδοσφαιριστών σε διαφορετικούς ρόλους σε σχέση με εκείνους που συνηθίζαμε να τους βλέπουμε. Ο Δον Λορένθο το έπραττε με αρκετούς. Ένας εξ αυτών ο Τόζερ, τον οποίο ενίοτε τοποθετούσε λίγο πιο πίσω στα χαφ. Προφανώς δεν γίνεται λόγος για κάποια αντιγραφή από πλευράς Αλμέιδα. Εξάλλου, όπως έχει σημειώσει ο 48χρονος προπονητής, το ποδόσφαιρο έχει… ανακαλυφθεί ήδη.

Ο Αργεντινός κόουτς, λοιπόν, σ' αυτό το 4-4-2 που χρησιμοποιεί εδώ και δύο αγώνες, καθιερώνει τον Λιβάι ως σέντερ φορ, τον Αραούχο ως… all around επιθετικό (απέναντι στον Ιωνικό κινούταν φουλ σε ρόλο αριστερού ή και κεντρικού χαφ) και τον Γκατσίνοβιτς στα αριστερά. Όμως, βασική του αρχή παραμένει η ελευθερία κινήσεων που τους δίνει. Άλλωστε, εκεί κρύβεται και το «μυστικό». Όπως και ο Φερέρ, έτσι και ο Αλμέιδα γνωρίζει ότι οι ποδοσφαιριστές του τείνουν -έστω και μετά από οδηγία- να κινούνται στους φυσικούς τους χώρους. Γενικά, αλλού τους υπολογίζουν οι αντίπαλοι και αλλού τους βρίσκουν. Οι παίκτες της ΑΕΚ βέβαια γνωρίζουν το πού θα κινηθούν, δεν πάνε στα… κουτουρού.



Παράλληλα, ο Αλμέιδα με τον εν λόγω τρόπο αξιοποιεί στοιχεία των παικτών του που αποδεικνύονται κομβικά για το υπόλοιπο σύνολο. Από τον Λιβάι παίρνει τον ρόλο του ως «σκαλοπάτι» για το σπάσιμο των μπαλιών, αλλά πλέον και τα γκολ. Από τον Αραούχο την καλή του τεχνική κατάρτιση και μεταβίβαση για τις συνδυαστικές προσπάθειες που θα ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα. Από τον Γκατσίνοβιτς τις εξαιρετικές του κινήσεις, ιδίως όταν συγκλίνει προς τα μέσα, καθώς και την ικανότητά του να βοηθά στις ανακτήσεις στα άκρα.



*Τα μαγικά τριήμερα-τετραήμερα της ΑΕΚ



Μέχρι στιγμής δόθηκε περισσότερη σημασία στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, παρά στη συμβολή της «Αγια-Σοφιάς – OPAP Arena». Αλλά πώς να το αμελήσεις. Ακόμη… βουίζουν τα αυτιά όσων παρακολούθησαν δια ζώσης το ιστορικό πρώτο παιχνίδι της ΑΕΚ στο νέο της παλάτι. Κι όμως, παίζουν μπάλα και τα τσιμέντα. Σύμφωνοι. Το σύνολο του Αλμέιδα ήταν εξαιρετικό και νίκησε βασιζόμενο σε συγκεκριμένα κομμάτια που δουλεύει. Ωστόσο, το χθεσινό παιχνίδι απέδειξε ότι οι φίλοι της «Ένωσης» δικαίως τόσα χρόνια ενέτασσαν στην επιχειρηματολογία τους για το handicap της ομάδας τους, την απουσία της πραγματικής της έδρας.



Ο κόσμος της ΑΕΚ εδώ και μέρες ζει ένα «παραμύθι». Από τα εγκαίνια και τα 24ωρα που προηγήθηκαν, στην ανοικτή προπόνηση στη Νέα Φιλαδέλφεια και χθες στο πρώτο ματς στο νέο τους γήπεδο. Πάντα ήταν ωραία αυτά τα τριήμερα-τετραήμερα για τους «Ενωσίτες». Το έζησαν το 2018 για αγωνιστικούς και μόνο λόγους. Πλέον, το… μεθύσι της χαράς αφορά κάτι ακόμα πιο σπουδαίο, την επιστροφή στο σπίτι τους.

Οι οικογενειακές και φιλικές στιγμές που εξελίσσονται εντός και εκτός «Αγια-Σοφιάς – OPAP Arena» δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτές εάν δεν τις ζήσεις. Ίσως μόνο εάν κοιτάξεις τη… viral φωτογραφία της υπέροχης γιαγιάς, η οποία ήρθε να δέσει υπέροχα με τις σημειολογικές κινήσεις που έχουν λάβει χώρα αυτές τις μέρες και οι οποίες περιγράφουν ιδανικά το «DNA» του «δικεφάλου».




(Το ανατριχιαστικό κορεό με τους φίλους της ΑΕΚ που έφυγαν από τη ζωή πριν προλάβουν το νέο γήπεδο της αγαπημένης τους ομάδας)

*Συνολικά σωστή η προετοιμασία από τον Αλμέιδα



Ο Αργεντινός τεχνικός είχε να διαχειριστεί διπλό φορτίο. Να προετοιμάσει την ομάδα του αφενός τακτικά, αφετέρου ψυχολογικά. Στο πρώτο κομμάτι, όπως σημειώθηκε, τα πήγε εξαιρετικά. Παρόμοιο βαθμό πήρε και στο δεύτερο. Κακά τα ψέματα. Δεν ήταν εύκολο το έργο του. Ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού για τους ποδοσφαιριστές του ήταν μεγάλος. Όπως και το να… κοπούν τα πόδια τους μπροστά στην ιστορική στιγμή. Παρόλα αυτά, απέδειξε ότι και οι… κλειστές προπονήσεις έχουν τη χάρη τους!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.