Η κρίση πάντα βοηθάει να εκτιμήσεις το παλιό… Το πέρασμα των ετών μας γυρνάει συχνά στο ρετρό. Σε αυτό που παραμένει ζωντανό μέσα από την αίγλη του παρελθόντος. Στη ζωή του ποδοσφαίρου το πλεονέκτημα είναι πως μέσα από κάτι το οποίο στη γλώσσα της διακόσμησης θεωρείται Vintage μπορείς να αναδείξεις πιο εύκολα τα θετικά και να κρύψεις τα αρνητικά.
Ξέρεις τι παίρνεις εν ολίγοις. Και αυτό είναι το σκεπτικό που κυριαρχεί στο μυαλό της ΑΕΚ αυτές τις μέρες. Από το όνομα του Βράνιες για τη θέση του στόπερ, μέχρι και στα ονόματα των Χιμένεθ και Πογιέτ για τον πάγκο. Μία μικρή παρένθεση για τον Ουρουγουανό. Ίσως είναι ο μόνος από τους παραπάνω που δεν γνωρίστηκε με την Ένωση στο 100%. Ωστόσο, ακόμη και στο μικρότερο διάστημα που καθοδήγησε την ομάδα από τον πάγκο, είδες ποιος είναι και τι ζητάει σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.
Ο Χιμένεθ γνωρίζει την ΑΕΚ σαν την παλάμη του χεριού του. Το ίδιο και η ΑΕΚ. Ταιριάζουν. Ο τεχνικός από την Ανδαλουσία έχει ήδη δουλέψει με τους κιτρινόμαυρους δύο φορές από τον Ιανουάριο του 2017 και τη νέα εποχή. Δεν συμπεριλαμβάνω την πρώτη του θητεία. Με αυτόν στον πάγκο η Ένωση κατέκτησε πρωτάθλημα, έγραψε ένα σπουδαίο αήττητο σερί στην Ευρώπη και ουσιαστικά ήταν ο προπονητής της απόλυτης επιστροφής! Και εδώ όμως, όπως σε κάθε σχέση υπήρξαν πράγματα που έκαναν τις δύο πλευρές να χωρίσουν. Δεν είναι τυχαίο πως η Ένωση μετά και από τους δύο χωρισμούς επικοινώνησε πως πηγαίνει σε διαφορετική φιλοσοφία. Την πρώτη με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, όπου τελικά ο Μανόλο γύρισε για να τον αντικαταστήσει. Και την δεύτερη με τον Μιγκέλ Καρντόσο.
Καθαρά αγωνιστικά, η ΑΕΚ πρέπει να απαντήσει σε μια βασική ερώτηση στον εαυτό της. Πότε είναι η επόμενη μέρα;
Αν πιστεύουν στην χρονιά και στους στόχους που είχαν ορίσει από το ξεκίνημά της, στην διεκδίκηση του τίτλου δηλαδή, η επιλογή έχει λογική. Είτε ο Πογέτ είτε ο Χιμένεθ ξέρουν την ομάδα, συνεπώς ελάχιστος χρόνος προσαρμογής, είναι «μάστορες» στην ψυχολογία και έχουν αποδείξει πως μπορούν να πάρουν το 100% από τους ποδοσφαιριστές τους. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έκανε ο Καρέρα.
Αν πάλι το πλάνο ακουμπάει περισσότερο στο μέλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει πως «πετάς» την φετινή χρονιά, η λογική αλλάζει. Σε αυτό το σημείο η απόφαση έχει να κάνει με το αν σε καλύπτουν οι φιλοδοξίες τους. Έχει τεράστια σημασία το αν είσαι έτοιμος να βρεθείς απέναντι σε πράγματα που και στο παρελθόν με αυτές τις δύο περιπτώσεις δεν σε κάλυπταν. Έχει σημασία να μην οδηγηθείς σε μία επιλογή λόγω… πίεσης χρόνου και άγχους για κάτι νέο, για κάτι πιο μοντέρνο…